🗑️

Webinar: Grip op afval | do 6 juni 2024

Registreer

Author

Milgro

Date

2 oktober 2023

Reading time

3 minutes

Plastic soep verminderen? Dat doen we samen!

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht toonden recent aan dat er veel minder plastic afval in de zeeën en oceanen belandt dan tot nu toe werd gedacht. Hoopvol nieuws, maar toch is de strijd tegen de plastic soep nog lang niet voorbij. In deze blog vertellen we waarom plastic soep nog altijd een actueel thema is en hoe we samen een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing van dit mondiale probleem.

Waarom is de plastic soep zo’n groot probleem?

De plastic soep staat ook wel bekend als de Great Pacific Garbage Patch. Het is een enorme verzameling van plastic afval, dat zich door zeestromen ophoopt in de oceanen. En dat vormt een groot probleem. 

Vissen, schildpadden en vogels raken verstrikt in het plastic. De dieren eten het afval op en kunnen vervolgens sterven door de giftige stoffen. De schadelijke stoffen uit de plastic soep komen via vissen in onze eigen voedselketen terecht. Zo heeft de plastic soep grote negatieve gevolgen voor het milieu en onze eigen gezondheid.

Definitie van "plastic soep" misleidend?

De term "plastic soep" roept bij velen beelden op van uitgestrekte drijvende vuilnisbelten in de verre oceanen. Echter, de definitie ervan is misleidend ruim. Alle plastic binnen 50 kilometer van de kust valt ook onder deze noemer. Dat betekent voor Nederland dus dat niet alleen de Noordzeekust, maar ook bijvoorbeeld een groot gedeelte van regio Rijnmond en Amsterdam hieronder vallen.

Dit zorgt voor een grijze zone in de perceptie van 'plastic soep'. Producten die trots claimen gemaakt te zijn van 'plastic soep' zetten ons mogelijk op het verkeerde been. Is dit plastic afkomstig uit het diepe oceaan of is het slechts landafval dat, toevallig 50 kilometer van de kust, ingezameld is voor recycling? Het onderscheid is vaak verwarrend, en roept vragen op over de integriteit van dergelijke claims.

Plastic soep verminderen

Hoewel het onderzoek van Universiteit Utrecht aantoont dat het probleem van plastic soep minder ernstig is dan werd gedacht, is dit nog geen reden tot juichen. De studie onderzocht slechts een klein gebied van de Grote Oceaan. Hoewel hier minder plastic drijft dan men dacht, is het goed mogelijk dat er in andere delen van de oceanen nog wel veel meer plastic drijft. 

Verder verwacht oceanoloog Mikael Kaandorp van de Universiteit Utrecht dat er veel afval in rivieren blijft hangen. Daarom zullen overheden, burgers en bedrijven moeten samenwerken om de hoeveelheid plastic in de rivieren en oceanen te verminderen.

Wat kunt u als individu doen aan de plastic soep?

SDG 14, ofwel het Duurzame Ontwikkelingsdoel 14, is gericht op het behoud en duurzaam gebruik van oceanen, zeeën en mariene hulpbronnen. Een van de urgente uitdagingen die dit doel adresseert, is de 'plastic soep'. SDG 15 staat voor de oproep voor ons allen om in actie te komen en een betere toekomst voor onze oceanen te waarborgen.

Als individu heeft u misschien geen directe invloed op de plastic soep. Toch kunt u met uw keuzes de besluitvorming en keuzes van bedrijven beïnvloeden. En daarmee indirect bijdragen aan het verminderen van de plastic soep. Denk aan:

  • Gebruik minder plastic verpakkingen
  • Neem uw eigen tas mee voor boodschappen
  • Drink water uit een herbruikbare fles
  • Verzamel plastic afval voor recycling
  • Ruim plastic afval dat u op straat ziet liggen op

Uw bedrijf en de plastic soep

Naast individuele consumenten, is er voor overheden en bedrijven een nog veel belangrijkere rol weggelegd in de strijd tegen plastic afval. Bijvoorbeeld door minder plastic te gebruiken, plastic te recyclen en afval op de juiste manier te verwerken. Door duurzame verpakkingsmaterialen te gebruiken en circulaire economie-initiatieven te ondersteunen, kunnen bedrijven hun impact op het milieu verminderen en bijdragen aan het oplossen van het plastic soep probleem.

Milgro’s missie: afvalvrij in 2040

Milgro heeft de volgende ambitie: een afvalvrije wereld in 2040. Dat betekent dat ook wij zelf aan de slag gaan met kostbare grondstoffen. Samen met de bedrijven voor en met wie wij werken, zetten we stappen om ervoor te zorgen dat plastic geen afval wordt. Door te werken aan de circulaire economie geven we plastic en andere grondstoffen een nieuw leven.

mockup-zerowaste-toolkit--ENG

Wilt u als bedrijf ook een bijdrage leveren?

Milgro biedt bedrijven een starterskit om een zero waste challenge te organiseren. Daarmee gaat u direct aan de slag met de ambities van uw bedrijf. Meer weten? Download dan hier het gratis startpakket.