Steeds meer bedrijven hebben een Zero Waste ambitie. Maar hoe zet je die ambitie om in concrete stappen? Tijdens de Zero Waste Week (19 t/m 23 mei) laten we zien hoe je als organisatie daadwerkelijk aan de slag gaat met het verminderen van afval op de werkvloer.
In deze liveblog nemen we je elke dag mee in een andere fase richting Zero Waste. Van het stellen van de juiste KPI’s tot het weghalen van de restafvalbakken op kantoor- we delen voorbeelden uit de praktijk, inzichten van onze partners en tools die je kunt inzetten
Zero Waste Week Liveblog 2025
2025-05-22 10:00:00 Donderdag 22 mei: afvalreductie
Vandaag zetten we de volgende stap richting Zero Waste: het verminderen van het totale afvalvolume.
Eerder in de liveblog lieten we zien hoe je inzicht krijgt in afvalstromen, afval goed scheidt aan de bron en kritisch kijkt naar producten die je als organisatie inkoopt. Die stappen helpen om afval gescheiden in te zamelen, waardevolle materialen te behouden en het aandeel restafval terug te dringen.
Maar zodra je weet wát er aan afval vrijkomt en hóe je het goed kunt scheiden, dient de volgende vraag zich aan: hoe zorg je ervoor dat er überhaupt minder afval ontstaat?
Want ook goed gescheiden afval blijft afval. Voor recycling is zowel transport nodig om het afval op te halen, als energie om het te verwerken en opnieuw te gebruiken. Bij elk van deze stappen komt CO2 vrij. Bovendien kunnen veel materialen niet eindeloos worden hergebruikt. Plastic bijvoorbeeld kan vaak maar twee of drie keer worden gerecycled voordat de kwaliteit te veel afneemt. Daarna is het niet meer bruikbaar als grondstof en belandt het alsnog bij het restafval.
Afvalreductie is daarmee een belangrijk onderdeel van een Zero Waste-aanpak. Door minder afval te produceren:
- Voorkom je onnodig transport en verwerkingskosten;
- Verlaag je de CO2-uitstoot;
- En beperk je het gebruik van nieuwe materialen- waardoor waardevolle grondstoffen langer behouden blijven in de keten.
Zo werk je niet alleen aan minder restafval, maar minder afval in totaal- en dat is precies waar Zero Waste om draait.
2025-05-22 10:30:00 Voorbeeld uit de praktijk
Een concreet praktijkvoorbeeld van afvalreductie komt uit een samenwerking met een van onze partners in de voedingsmiddelenindustrie. Op de bedrijfslocatie ontstond dagelijks een grote hoeveelheid afgekeurde chips- onder andere door verpakkingsfouten, productoverschotten of producten die niet voldeden aan de kwaliteitsnorm. De chips zaten vaak nog in de originele zakken en gingen rechtstreeks de container in, waarna ze als restafval werden afgevoerd.
Het resultaat: een afvalcontainer vol met chipszakken. Omdat de verpakkingen zich niet lieten samendrukken, raakte de container snel vol en moest hij vaak worden geleegd- terwijl er relatief weinig kilo's afval in zaten.
In samenwerking met Milgro, werd tijdens de analyse onderzocht hoe deze afvalstroom kon worden behouden als grondstof, in plaats van als restafval te eindigen. De gekozen oplossing: een shredder die de chips direct bij de bron verkleint.
Dat leverde twee voordelen op. Ten eerste: doordat de chips los van hun verpakkingen werden verkleind, kunnen ze veilig worden ingezet als veevoer- zonder vermenging met verpakkingsmateriaal. Daarmee kreeg de stroom een nieuwe functie binnen de keten, en blijven waardevolle grondstoffen behouden.
Het tweede: Voorheen moest de afvalcontainer vaak worden geleegd, omdat de chips in hun verpakkingen veel volume innamen. Nu de chips worden verkleind, past er aanzienlijk meer in dezelfde container. Dat betekent minder transport, en dus ook minder CO2-uitstoot.
Dit is een concreet voorbeeld van afvalreductie door herbestemming: een stroom die eerder eindigde als restafval, is opnieuw ingezet als grondstof.
2025-05-22 11:00:00 Voorbeeld uit de praktijk
Een ander praktijkvoorbeeld van afvalreductie komt uit een samenwerking met een van onze partners in de bouwsector. Tijdens de voorbereiding van een grootschalige verbouwing was het oorspronkelijke plan om bestaande kabelgroten- de metalen goten waarin kabels voor stroom en data lopen- te verwijderen en te vervangen.
In samenwerking met Milgro werden een paar eenvoudige, maar gerichte vragen gesteld: Zijn de kabelgoten nog in goede staat? Zijn ze technisch verouderd? Of kunnen ze zonder kwaliteitsverlies opnieuw worden gebruikt?
Deze vragen leidden tot een heroverweging. De opdrachtgever besloot vervolgens de bestaande kabelgoten te behouden. En dat leverde direct resultaat op:
- 7.800 meter kabelgoot behouden;
- €78.000 aan inkoopkosten bespaard, plus een vergelijkbaar bedrag aan montage en demontage;
- 11.500 kg nieuw roestvrijstaal uitgespaard- goed voor zo'n 25.000 kg minder CO2 uitstoot. Dit staat ongeveer gelijk aan 25 retourvluchten Amsterdam-Barcelona per persoon.
Een concreet voorbeeld van hoe hergebruik van materialen leidt tot minder afval, lagere CO2-uitstoot en directe kostenbesparing.
Benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen?
Plan een vrijblijvende kennismaking en ontdek hoe je het afvalvolume, de CO2-uitstoot en afvalkosten kunt verlagen.
2025-05-21 10:00:00 Woensdag 21 mei: Inkoop
Vandaag staat in het teken van inkoop. Want wie toewerkt naar een restafvalvrij kantoor, moet niet alleen kijken naar wat er op het gebied van afval uitgaat- maar vooral naar wat er aan materialen wordt ingekocht.Neem producten die standaard geleverd worden in wegwerpverpakkingen- zoals snacks, schoonmaakmiddelen of kantoorbenodigdheden. Veel van deze verpakkingen bestaan uit meerdere lagen materiaal, bijvoorbeeld plastic gecombineerd met aluminium of papier. Dat wordt gedaan om producten langer houdbaar te maken of te beschermen tijdens transport.
Maar juist die combinatie van materialen maakt recycling lastig: de lagen zijn stevig met elkaar verlijmd en laten zich niet goed van elkaar scheiden. Daardoor belandden deze materialen vaak bij het restafval.
Door bij inkoop al te kiezen voor producten die herbruikbaar of goed recyclebaar zijn – of die eenvoudig te repareren zijn – voorkom je dat ze eindigen bij het restafval.
Er zijn steeds meer producenten die hierop inspelen. Zo gebruikt De Smaakspecialist voor haar verpakkingen biobased folie (op basis van suikerriet) en FSC-gecertificeerd papier. Deze materialen zijn volledig recyclebaar- en daarmee een goed alternatief voor samengestelde verpakkingen.
Hetzelfde geldt voor producten op de werkvloer. Is er iets versleten of kapot? Kijk dan eerst of reparatie mogelijk is, voordat je iets nieuws inkoopt. Vaak kan een kleine aanpassing- zoals vervangende onderdelen, de levensduur verlengen. Dat scheelt niet alleen afval, maar ook kosten.
2025-05-21 10:30:00 Voorbeeld uit de praktijk
Bij Milgro brachten we dit in de praktijk met onze kantoorstoelen. We kregen te maken met tal van versleten exemplaren: bekleding die versleten was en armleuningen die niet meer goed functioneerden.
In plaats van deze stoelen weg te gooien of naar de kringloop te brengen- met de kans dat ze alsnog bij het restafval belanden, hebben we besloten ze voortaan te laten repareren.
Voor een kantoor met een duidelijke Zero Waste ambitie een logische stap. We kunnen de circulaire economie niet mogelijk maken als we niet onze eigen producten langer gebruiken.
En dat brengt ons terug bij het belang van inkoop. Voordat je nieuwe kantoorstoelen bestelt, is het verstandig om te kijken naar de mogelijkheden voor reparatie. Vaak is een kleine ingreep- zoals een nieuw kussen, vervangende bekleding of een gerepareerde armleuning- al voldoende om een stoel weer jaren mee te laten gaan.
Deze reparaties leverde ons niet alleen een kostenbesparing op van 2000 euro, maar ook een CO2-reductie van 400 kilo. Dat staat gelijk aan de uitstoot van ongeveer 2.000 kilometer rijden met een gemiddelde benzineauto.
Meer weten? Lees verder in de blog.
2025-05-21 11:00:00 Voorbeelden uit de praktijk
Bij Milgro houden we ons dagelijks bezig met het verminderen van afval. Niet alleen voor onze partners, maar ook intern. Onze eigen kantoorlocatie dient als praktijkvoorbeeld voor de Zero Waste aanpak die we uitdragen.
Sinds 2024 heeft Milgro een Zero Waste kantoor. Dit hebben we onder andere bereikt door kritisch te kijken naar elke afvalstroom die bij ons vrijkomt. Tijdens de Zero Waste Week vorig jaar verwijderde we daarom de restafvalbak bij ons op kantoor. Alles wat toen nog aan afval overbleef, verzamelden we in een transparante vitrine. Denk aan: kauwgom, - en bierdopjes van de VrijMiBo.
Door het restafval letterlijk zichtbaar te maken, werd in één oogopslag duidelijk welke stromen nog niet goed gescheiden, hergebruikt of vervangen konden worden. Dat zorgde niet alleen voor nieuwe inzichten, maar ook voor bewustwording. De vitrine maakte het gesprek los over afvalstromen waar nog geen goede oplossing voor is. Zo stimuleerden we intern om duurzamere alternatieven in te kopen en scherper te kijken naar leveranciers. Daarnaast kwam meegebracht afval- zoals lunchverpakkingen vanuit huis- ter sprake.
Ons doel voor dit jaar? De hoeveelheid restafval per medewerker per dag terugbrengen tot een minimum. Hiermee zetten we concrete stappen richting Zero Waste.
2025-05-20 10:00:00 Dinsdag 20 mei: bronscheiding op de werkvloer
Gisteren stond de Zero Waste Week bij Milgro in het teken van inzicht- een belangrijke eerste stap richting Zero Waste.Nadat je weet welke afvalstromen er vrijkomen op jouw locatie, is het tijd om te kijken hoe je die op de juiste manier kunt scheiden. Dat brengt ons bij het thema van vandaag: bronscheiding.
Op de werkvloer betekent bronscheiding dat medewerkers verschillende afvalstromen- zoals papier, glas, GTF en PMD- in aparte afvalbakken deponeren. Doordat deze stromen worden gescheiden van het restafval, blijven ze geschikt voor hoogwaardige recycling.
Een concreet voorbeeld is karton. In een aparte papierbak blijft het schoon en geschikt voor hergebruik. Wordt het vermengd met restafval, dan is recycling vaak niet meer mogelijk door vervuiling van het materiaal. Goed gescheiden afval heeft dus een grotere kans op opnieuw te worden ingezet als bruikbare grondstof. Hierdoor blijven waardevolle grondstoffen in de keten- en dat sluit aan op de principes van Zero Waste.
2025-05-20 11:00:00 De Zero Waste Workshop
Dag twee van de Zero Waste Week biedt een goed moment om kritisch te kijken naar de manier waarop afval op jouw locatie wordt ingezameld.
Zijn de juiste afvalbakken aanwezig? Sluiten ze aan op de stromen die ontstaan? En staan ze op logische plekken? Bronscheiding begint met een logische en praktische indeling van de werkplek.
Daarnaast is communicatie minstens zo belangrijk. Weten medewerkers waar welk afval hoort? En begrijpen ze waarom het scheiden van stromen belangrijk is voor hergebruik en recycling?
Bij Milgro ondersteunen we organisaties bij dit proces- onder andere via een Zero Waste Workshop. Tijdens deze interactieve sessie analyseren we samen met medewerkers de huidige situatie en brengen we in kaart hoe afvalscheiding beter kan.
Een voorbeeld waarbij we dit in de praktijk brachten, is Bru Textiles, actief in de textielsector. Hoewel daar al redelijk goed werd gescheiden, bleek uit analyse dat folie, straps en karton regelmatig in het restafval belandden. De oorzaak? Er waren geen specifieke inzamel mogelijkheden voor deze stromen.
Door extra afvalbakken toe te voegen en duidelijke instructies te geven, kon het scheidingspercentage worden verhoogd.
Ook aan de slag met het verbeteren van bronscheiding? Lees meer over de Zero Waste Workshop.
2025-05-20 12:00:00 Voorbeeld uit de praktijk
Een ander concreet praktijkvoorbeeld bij één van onze partners: straps- de kunststof omsnoeringsbanden van polypropyleen (PP) of polyester (PET)- die vrijkomen bij het uitpakken van goederen in de logistieke sector.Voorheen raakten deze regelmatig vermengd met ander verpakkingsafval, zoals plastic. Omdat beide materialen dun en flexibel zijn, kunnen sorteermachines ze lastig van elkaar onderscheiden. Het gevolg: de straps belandden alsnog bij het restafval.
Samen met deze partner ging Milgro aan de slag om het scheiden aan van deze stroom aan de bron te verbeteren. Op de plek waar de straps vrijkomen- bijvoorbeeld bij het lossen van goederen- worden ze nu direct ingezameld in aparte foliezakken. Vervolgens worden ze aangeboden aan een verwerker die gespecialiseerd is in het recyclen van dit type kunststof.
Doordat de straps schoon en onvermengd blijven, kunnen ze nu hoogwaardig worden gerecycled en blijft ook deze specifieke afvalstroom behouden als grondstof.
2025-05-20 13:00:00 Tools en handvatten
Wil je bronscheiding op jouw werkvloer verbeteren? Dat kan met onze gratis tools en handvatten.
1. Gids afvalscheiding op de werkvloer
Van wetgeving en richtlijnen tot praktische tips- in deze gids lees je hoe je als organisatie structureel kunt verbeteren in het scheiden van afval.
2. Posters afval scheiden
Afval goed scheiden begint bij duidelijke communicatie. Onze visuele posters maken in één oogopslag duidelijk wat waar hoort- handig voor iedereen op de werkvloer.
3. Afvalscheiding Quiz
Hoe goed weet jij wat er in welke bak hoort? Test je kennis met onze korte quiz en ontdek direct hoe vaak het op de werkvloer nog misgaat. Leuk en leerzaam om samen met jouw collega’s te doen tijdens de Zero Waste Week, en erna.
2025-05-19 09:00:00 Maandag 19 mei: Inzicht als startpunt
Vandaag trappen we de Zero Waste Week af met het thema: inzicht. Heb jij een Zero Waste ambitie? Dan is dit een goed moment om de eerste stap te zetten richting het realiseren hiervan.
Hoe de invulling van een Zero Waste ambitie eruitziet, verschilt per organisatie. Denk aan het verminderen van het volume restafval, het verhogen van het percentage correct gescheiden afval, of het verlagen van de CO2-uitstoot door efficiëntere verwerking en logistiek. Hoe jouw doel er ook uitziet- zonder inzicht in je afvalstromen blijft het abstract en lastig te vertalen naar concrete actie.
Een nulmeting is een logische eerste stap om dit inzicht te krijgen. Hoeveel kilo komt er vrij per afvalstroom? Op welke plekken ontstaat het meeste afval? En hoe goed wordt er al gescheiden?
Deze inzichten vormen het startpunt om KPI's te formuleren die passen bij jouw Zero Waste ambitie- zoals maximaal aantal kilo restafval per locatie of een gewenst scheidingspercentage per afvalstroom.
2025-05-19 11:00:00 Voorbeeld uit de praktijk
Een goed voorbeeld van hoe belangrijk inzicht is in het realiseren van een Zero Waste ambitie, blijkt uit een samenwerking met Isobouw, producent van isolatieoplossingen. Op een van hun productielocaties werd jarenlang een groot volume hout afgevoerd als restafval. De reden: het hout was vervuild met EPS (geëxpandeerd polystyreen), beter bekend als piepschuim. Dit materiaal is lastig te scheiden van hout en verstoort het recyclingproces, waardoor de hele stroom niet herbruikbaar is.
In samenwerking met Isobouw bracht Milgro deze houtstroom gedetailleerd in kaart. Daaruit bleek dat het EPS al tijdens de productie aan het hout bleef kleven, en dat de inzameling en opslag vervuiling versterkten. Deze inzichten vormden het vertrekpunt voor gerichte optimalisaties. Onze Waste Engineers onderzochten duurzame oplossingen en werkte deze uit in een onderbouwde businesscase.
Op basis van dit advies paste Isobouw het productieproces aan, en werd gekozen voor een verwerker die de houtstroom kan verwerken tot biomassa. Milgro sloot de afvalinzameling hierop aan, zodat het hout gescheiden kan worden aangeleverd. Het resultaat: deze stroom wordt niet langer afgevoerd als restafval, maar opnieuw benut als hernieuwbare energiebron.
2025-05-19 11:30:00 Inzicht van onze partners
Ook bij HTM, de openbaar vervoerder in Den Haag, hielp inzicht om hun Zero Waste ambitie concreet vorm te geven. Zij maakten gebruik van de Afvalscan van Milgro om dit inzicht te genereren.
“Milgro verbaasde ons al snel met een compleet overzicht van ál onze afvalstromen. De op maat gemaakte dwarsdoorsneden bieden ons diepgaand inzicht in de opbouw van de kosten en baten van onze reststromen. Milgro fungeert voor ons als kennisbank die zich verdiept in onze interne (afval)processen. Ze hebben bewezen duurzaam en creatief om te gaan met onze bijzondere reststromen, door deze rechtstreeks in andere sectoren weer her te gebruiken.”
De Afvalscan geeft nauwkeurig inzicht in de afvalstromen die vrijkomen binnen jouw organisatie. Hiermee brengen we in kaart waar het afval ontstaat, op welke locaties en in welke hoeveelheden. Op basis daarvan wordt duidelijk waar kansen liggen voor optimalisatie: Hoeveel (rest)afval kun je voorkomen? Hoeveel CO2-besparing levert dat op? En hoeveel afvalkosten bespaar je met optimalisaties?
De Afvalscan is daarmee het ideale vertrekpunt voor minder afval, lagere kosten en meer circulaire impact. Een slimme stap richting een Zero Waste organisatie.
Meer weten? Download onze complete brochure.
Direct aan de slag? Doe de online afvalscan en ontdek in slechts 10 minuten waar de kansen liggen om jouw afvalbeheer te optimaliseren, met focus op euro, eco en service.
2025-05-19 12:00:00 Interactief aan de slag met inzicht
Doe mee met de #zerowastechallenge en ontdek samen met je collega’s welke afvalstromen op jouw bedrijfslocatie ontstaan en waar de kansen liggen om die te verminderen.
Tijdens deze challenge verzamel, weeg en analyseer je het afval op de werkvloer. Vervolgens ga je samen op zoek naar duurzame oplossingen. Praktisch, leuk en effectief.
Download hier de materialen voor de #zerowastechallenge.
