📅

Webinar: PPWR | 27 mei 2025

Registreer nu
Omnibuspakket: wat betekent dit voor jouw CSRD-rapportage?
Omnibuspakket: wat betekent dit voor jouw CSRD-rapportage?

Auteur

Milgro

Leestijd

3 minutes

Omnibuspakket: wat betekent dit voor jouw CSRD-rapportage?

Op 26 februari heeft de Europese Commissie (EC) het Omnibus wetvoorstel gepubliceerd. Dit voorstel bevat een pakket aan wijzigingen op bestaande wetgeving rondom duurzaamheidsrapportage, waaronder de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), de CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive) en de EU-Taxonomie. 

Het doel van deze aanpassingen is om de rapportagelast voor bedrijven te verlichten en de regels eenvoudiger te maken. Aangezien veel van onze klanten onder de CSRD-rapportageplicht vallen, zijn we erin gedoken. 
Wat blijkt? De gevolgen van het Omnibuspakket voor de CSRD zijn overal nog niet even duidelijk. In dit blog zetten we op een rij wat er is veranderd én wat dat betekent voor jouw organisatie. 

Omnibus en de de CSRD-rapportage

De intrede van het Omnibuspakket kan invloed hebben op jouw CSRD-rapportage. We zetten de belangrijkste voorgestelde veranderingen op een rij: 

  1. Minder bedrijven vallen onder de CSRD-rapportageplicht. Het criterium voor het aantal medewerkers is aangepast van 250 naar 1000. Hierdoor hoeven naar schatting zo'n 80% van de bedrijven die eerst rapportageplichtig waren, niet langer aan de CSRD te voldoen.  

  2. Uitstel van 1 tot 2 jaar voor de meeste bedrijven. De rapportageverplichting wordt voor de meeste organisaties uitgesteld. Een belangrijke uitzondering zijn beursgenoteerde bedrijven die nu al onder de Non Reporting Directive (NFRD) vallen. Zij moeten dit jaar nog steeds rapporteren over 2024 volgens de CSRD.  

  3. Vrijwillige rapportage voor kleinere beursgenoteerde bedrijven (MKB). Voor deze groep geldt geen verplichte CSRD-rapportage. Zij mogen vrijwillig rapporteren. 

  4. Minder verplichte datapunten binnen geselecteerde thema's. Bedrijven hoeven over minder datapunten te rapporteren binnen de thema's (ESRS-hoofdstukken). Welke datapunten precies komen te vervallen, is op dit moment nog niet bekend. 

Omnibuspakket en de impact op jouw bedrijf 

Organisaties die zich aan het voorbereiden waren op de CSRD-rapportage, blijken daar in veel gevallen niet langer toe verplicht. Dit geldt met name voor bedrijven die alleen op basis van het oude personeelscriterium van 250 medewerkers rapportageplichtig waren. Door de voorgestelde verhoging van dit criterium naar 1000 medewerkers, vallen zij nu mogelijk buiten de CSRD. Ook voor beursgenoteerde MKB's geldt voorlopig geen verplichte rapportage. Als gevolg hiervan worden geplande investeringen in dataverzameling, interne processen en rapportages in sommige gevallen gepauzeerd of teruggedraaid.  

Voor bedrijven die wel CSRD-plichtig blijven, wordt de rapportage naar verwachting eenvoudiger. Zo wordt het aantal verplichte datapunten binnen de geselecteerde thema's (ESRS-hoofdstukken) verminderd. Welke datapunten precies komen te vervallen, is op dit moment nog niet bekend.  

Omnibuspakket: actuele ontwikkelingen

Het Omnibuspakket bevindt zich momenteel in de implementatiefase. De verwachting is dat bedrijven zich vanaf het verslagjaar 2026 moeten houden aan de nieuwe richtlijnen. In aanloop daarnaartoe zullen nationale overheden de Europese wijzigingen vertalen naar concrete wet- en regelgeving. Voor Nederland worden deze richtlijnen naar verwachting medio 2025 gepubliceerd, zodat bedrijven zich tijdig kunnen voorbereiden. In België geldt een vergelijkbaar termijn.

Op de hoogte blijven van de meest actuele informatie rondom het Omnibuspakket? Volg ons op LinkedIn en mis niks.  

Ons perspectief: voordelen boven administratieve lasten 

Bij Milgro begrijpen we dat de aanpassingen in de regelgeving door het Omnibuspakket uitdagingen met zich meebrengen. Dit pakket is bedoeld om de administratieve processen rond, bijvoorbeeld de CSRD, te vereenvoudigen. Een belangrijk gevolg is dat minder bedrijven onder de rapportageverplichting vallen. Een gemiste kans. Wie nu al inzet op transparantie en ketenverantwoordelijkheid, is straks beter voorbereid- niet alleen op rapportage, maar ook op het verbeteren van de eigen prestaties op het gebied van afval en circulariteit.  

Onze ervaring leert dat een grondige voorbereiding op de CSRD veel meer oplevert dan het voldoen aan de regels. Een goed uitgevoerde materialiteitsanalyse geeft diepgaand inzicht in kansen en verbetermogelijkheden binnen je organisatie. Die inzichten bieden mogelijkheden voor kostenbesparing, duurzamer opereren, betere risicobeheersing en het aanscherpen van strategische keuzes — bijvoorbeeld rond investeringen, ketensamenwerkingen of je positie in de markt. Naar ons oordeel haal je dus meer uit de mater

csrd-cta

Aan de slag met CSRD binnen het Omnibuspakket

Wil je weten wat de CSRD van jouw organisatie vraagt, en hoe je daar als afvalverantwoordelijke op kunt inspelen? Bezoek onze speciale CSRD-pagina. Hier vind je: alle informatie overzichtelijk bij elkaar, een handig startpakket om direct aan de slag te gaan en toegang tot ons informatieve webinar. 

CSRD-pagina

  

Op de hoogte blijven

Op de hoogte blijven van alle nieuwe ontwikkelingen rondom de CSRD en het Omnibuspakket? Volg ons op LinkedIn, beluister de podcast 'Grondstof tot nadenken' of abonneer op de nieuwsbrief. Ben je nieuwsgierig naar wat Milgro voor jouw organisatie kan betekenen? Boek dan een vrijblijvende kennismakingsafpraak.