Kantoorstoelen zijn onmisbaar voor een comfortabele werkplek. Vanuit de wet is je werkgever bijvoorbeeld verplicht om voor jou een goede thuiswerkplek te regelen. En zo ben je als facilitair medewerker weer druk bezig om een bureaustoel bij je nieuwe collega krijgen – of juist op te halen als iemand vertrekt.
Ze kunnen omhoog, omlaag en draaien: zodat je deze kunt afstellen voor de juiste werkhouding. Maar wat doe je als een stoel na verloop van tijd begint te slijten? Vervangen voor een nieuwe lijkt een logische stap, maar is dat wel echt nodig?
We zochten naar een duurzaam alternatief. Lees je mee?
De grootte van de afvalstroom
Jaarlijks wordt er volgens het Europees Milieubureau ongeveer 10 miljoen ton kantoormeubilair weggegooid. Veel van dit meubilair is kantoorstoelen, die worden afgedankt vanwege slijtage of veroudering. Maar waarom verdwijnen ze zo snel richting de afvalberg? We zochten het uit.
Afschrijving van kantoorstoelen
Kantoorstoelen worden regelmatig afgeschreven door versleten stoffering of een kapot onderdeel zoals een kapotte armleuning of een pomp die niet meer werkt. Het materiaal bestaat vaak uit een combinatie van metaal, kunststof, schuim en textiel. Hoewel veel van deze materialen technisch gezien recyclebaar zijn, gebeurt dat in de praktijk zelden. De reden? De verschillende materialen zijn stevig aan elkaar bevestigd, waardoor het demonteren arbeidsintensief en kostbaar is.
Kantoorstoelen worden regelmatig afgeschreven door versleten stoffering of een kapot onderdeel zoals een kapotte armleuning of een pomp die niet meer werkt. Het materiaal bestaat vaak uit een combinatie van metaal, kunststof, schuim en textiel. Hoewel veel van deze materialen technisch gezien recyclebaar zijn, gebeurt dat in de praktijk zelden. De reden? De verschillende materialen zijn stevig aan elkaar bevestigd, waardoor het demonteren arbeidsintensief en kostbaar is.
Neem bijvoorbeeld het kussen van de stoel. De inhoud is gemaakt van PU-schuim (polyurethaanschuim), een combinatie van polyolen en isocyanaten. Tijdens de productie van het kussen worden deze twee componenten gemengd. Hierdoor ontstaat er een sterk en flexibel materiaal. Ideaal voor zitcomfort, maar minder geschikt voor recycling. Waarom? Het PU-schuim kan niet makkelijk weer teruggebracht worden tot de originele kwaliteit bouwstenen, die het schuim zo lekker laten zitten. Bovendien is het schuim vaak gelijmd met andere materialen, zoals de bekleding. Deze lijmverbindingen zorgen ervoor dat het schuim vast blijft zitten aan het textiel. Daarnaast worden coatings aan het kussen toegevoegd, om het materiaal veerkrachtig te houden en de levensduur te verlengen. Dit heeft invloed op de mate van recycling. Hierdoor belanden veel kantoorstoelen uiteindelijk bij het restafval.
Kapotte kantoorstoelen bij Milgro
Bij Milgro krijgen we te maken met tal van versleten kantoorstoelen. Bekleding die is versleten en armleuningen die niet meer goed werken. Klinkt dit herkenbaar?
In plaats van deze stoelen weg te gooien of naar de kringloop te brengen – met de kans dat ze alsnog bij het afval belanden hebben we besloten ze voortaan te laten repareren.
Voor een kantoor met een strakke zero waste ambitie een logische stap: We kunnen de circulaire economie niet mogelijk maken als we niet ook onze eigen producten langer gebruiken.
Hergebruik en reparatie zijn belangrijke stappen richting circulariteit, en hoger op de R-ladder dan recycling. Dit zit als volgt: recycling betekent vaak dat materialen opnieuw worden verwerkt tot een nieuwe grondstof. Dit proces kost energie en leidt soms tot kwaliteitsverlies van het materiaal.
Bij hergebruik en reparatie blijft het grootste deel van het oorspronkelijke product intact. In plaats van de hele stoel af te voeren, vervangen we alleen de onderdelen die echt versleten zijn, zoals een kussen of armleuning. Hierdoor beperken we de afvalstroom en voorkomen we de aanschaf van compleet nieuwe stoelen, wat waardevolle metalen, kunststof, en energie bespaart.
Repareren voordat je nieuw inkoopt
Een duurzame keuze begint al bij de inkoop: voordat je nieuwe kantoorstoelen gaat inkopen, is het dus verstandig te kijken naar de reparatiemogelijkheden. Vaak kan een kleine ingreep – zoals een nieuw kussen, andere bekleding of een gerepareerde armleuning – ervoor zorgen dat een stoel weer jaren meegaat.
Maar repareren is pas het begin. Een echte stap richting circulariteit is de verschuiving van eigendom naar gebruik. Daar werken we samen met partners aan.
Om reparatie te stimuleren, is in juli 2024 het Europese Recht op Reparatie in werking getreden. Het doel: repareerbare producten langer in gebruik houden door fabrikanten te verplichten tot betaalbare en toegankelijke reparaties. Zo wordt het niet alleen makkelijker, maar ook logischer om bestaande stoelen een tweede leven te geven.
Wil je het interieur vernieuwen en twijfel je of de oude kantoorstoelen daarin passen? Bij de herstoffering kun je kiezen voor nieuwe kleuren. Zo krijgt een gerepareerde stoel niet alleen een tweede leven, maar ook een frisse en nieuwe uitstraling in de nieuwe huisstijl van jullie bedrijf.
Zero Waste Kantoor bij Milgro
Bij Milgro kiezen we er bewust voor om materialen een tweede leven te geven – niet alleen kantoorstoelen, maar item in het hele kantoor. Regelmatig worden er nieuwsgierige blikken van voorbijgangers door onze ramen geworpen. Want werken in een kas of vergaderen aan een windmolenblad is niet alledaags.
Benieuwd hoe we in ons kantoor materialen een tweede leven geven? Bekijk onze kantoorpagina.

Vraag het onze experts
Twijfel je of bepaalde items binnen jouw kantoor onnodig in het restafval belanden? Onze experts helpen je graag verder. Stuur je vraag naar marketing@milgro.nl en we komen bij je terug met een oplossing voor jouw reststroom.
Op de hoogte blijven
Op de hoogte blijven van alle nieuwe ontwikkelingen? Volg ons op LinkedIn en Instagram of abonneer op de nieuwsbrief. Ben je nieuwsgierig naar wat Milgro voor jouw bedrijfsvoering en afvalproces kan betekenen? Neem dan contact op.