🗑️

Webinar: Grip op afval | do 6 juni 2024

Registreer

Author

Milgro

Date

26 juni 2023

Reading time

2 minutes

Waarom single use plastics verboden zijn

Vanaf 1 juli gelden er andere regels voor de verkoop van (deels) plastic verpakkingen. Deze regels vallen onder de Single-Use Plastics (SUP) richtlijn van de Europese Unie, die in 2019 werd aangenomen. In dit blog gaan we dieper op deze richtlijn in.

Van de wereldwijde plasticproductie gaat maar liefst 40% om single use plastics (SUP). Dit vereist veel kostbare grondstoffen. Zeker in landen waar plastic niet gescheiden kan worden ingeleverd of waar afval niet wordt opgehaald. Milgro maakt zich al jarenlang hard voor het slimmer omgaan met grondstoffen en afval. Single use plastics dragen sterk bij aan de plastic soep in onze oceanen. Dieren raken verstrikt in deze drijvende opeenhopingen van afval en eten het giftige materiaal. Uiteindelijk komen de schadelijke stoffen vanuit het plastic via vissen zelfs terecht in onze voedselketen. 

R-ladder van de circulaire economie

Single use plastic is wegwerp-plastic, dat vaak in enkele seconden geproduceerd en slechts enkele minuten gebruikt wordt. Toch duurt het honderden jaren om deze materialen af te breken! 

De productie van bioplastic en biologisch afbreekbaar plastic kost veel energie. Daarnaast zijn de verwerkingsmethoden in Nederland niet altijd en overal voldoende op duurzame verwerking van deze plastics ingericht. Eenmalig gebruik van plastic kan gezien wordne als verspilling, daarom is er een SUP verbod ingesteld.

sup-03

Verbod op SUP

Per 3 juli 2021 geldt een Europees verbod op single use plastics. Het doel is om de impact op het milieu van wegwerp-plastic te verminderen. De wet bevat verschillende regelgeving: 

  • Per 1 juli 2021 geldt er statiegeld op plastic flesjes. 

  • Per 3 juli 2021 vereisen bepaalde plastic producten een logo, dat aangeeft dat het aanwezige plastic in het product schadelijk is voor de natuur.

  • Per 1 januari 2022 moeten vissers minimaal 23% van hun afval van vistuig verzamelen. Dit percentage wordt jaarlijks verhoogd, omdat visafval maar liefst een kwart van het plastic afval in zee veroorzaakt. 

  • Per 1 januari 2023 worden producenten van plastic producten verantwoordelijk gemaakt voor het opruimen van dat zwerfafval.

  • Per 1 juli 2024 moeten dopjes vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen. 

  • Vanaf 2025 moeten PET-flessen voor minimaal 25% uit gerecycled plastic bestaan. In 2030 moet dit minstens 30% zijn. 

Wat betekent het SUP-verbod voor bedrijven, consumenten en afvalinzamelaars?

De uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) houdt bedrijven verantwoordelijk voor het inzamelen, recyclen en voorkomen van (zwerf)afval. Dit betekent niet alleen dat producerende bedrijven hiermee rekening moeten houden, maar ook bedrijven die producten inkopen. 

Een ander gevolg van de UPV is dat afvalinzamelaars moeten nadenken over efficiënte oplossingen voor het inzamelen en recyclen van afval. De kwaliteit en scheiding van het ingezamelde afval bepaalt of hoogwaardige recycling van plastic succesvol is. Producenten en recyclers zullen nog beter moeten gaan samenwerken om alternatieven voor single use plastics te creëren. 

SUP en de grondstoffentransitie

De grondstoffentransitie omvat het verlengen van de levensduur van grondstoffen. Zo worden grondstoffen efficiënt en duurzaam gebruikt in een circulaire economie. Single use plastics passen niet in de circulaire gedachten om grondstoffen zo lang hun waarde te laten behouden.

Het alternatief voor single use plastics: re-use

Het alternatief voor single use is re-use. Er komt dus een sterke focus te liggen op hergebruik. Zo wordt het gebruik van herbruikbare bekers en verpakkingen in de horeca de nieuwe norm. Bedrijven mogen alleen in heel uitzonderlijke gevallen nog wegwerpverpakkingen gebruiken, daarbij moeten ze dan 75-90% inzamelen voor hoogwaardige recycling. 

sup-01

Op kantoor kunnen drinkbekers van/met plastic voor koffie en thee bijvoorbeeld vervangen worden door keramieken of glazen kopjes. 

Meer tips?

Milgro vindt dat er meer aandacht moet zijn voor het slimmer en zuiniger omgaan met grondstoffen. Daarom werken wij al dertig jaar met veel succes aan de grondstoffentransitie. Tijdens de Week zonder Afval ging Milgro daarom de #zerowastechallenge aan. Uit deze week volgden veel tips, ook over alternatieven voor plastics. Kijk voor tips en info op: zerowastechallenge.eu

Draag bij aan een afvalvrije wereld

Start nu met het organiseren van een #ZeroWasteChallenge voor uw bedrijf. Door afval te vermijden, ontdekt u samen met uw collega's nieuwe oplossingen en draagt u bij aan bewustwording en aan de duurzame ambities op het gebied van afval. Met behulp van onze handige kit kunt u zo aan de slag. Meer weten? Kijk op: zerowastechallenge.eu,  volg ons op LinkedIn of schrijf u in voor de nieuwsbrief