Onderzoeksrapport: De Circularity Gap in kaart
DownloadDe grondstoffentransitie is de omslag van een lineair naar een circulair gebruik van grondstoffen. In plaats van materialen eenmalig te gebruiken en daarna weg te gooien, draait het om hergebruik, waardebehoud en het voorkomen van afval.
Het doel? Minder verspilling, minder afhankelijkheid van schaarse materialen en een economie waarin grondstoffen gebruikt in plaats van verbruikt worden.
Klimaatdoelen halen zonder grondstoffentransitie? Dat lukt niet. Volgens de SER (2022) is een circulaire aanpak essentieel om de CO₂-uitstoot structureel te verlagen. Daarbij worden we steeds afhankelijker van landen buiten Europa. Schaarste, prijsstijgingen en geopolitieke risico’s bedreigen de leveringszekerheid van bedrijven.
Door grondstoffen slimmer te gebruiken, blijven we concurrerend, verminderen we risico’s en versterken we onze economische weerbaarheid.
De stand van de grondstoffentransitie meten we aan Earth Overshoot Day. Hoe later die valt, hoe beter we omgaan met onze jaarlijkse voorraad natuurlijke hulpbronnen. Dáár moeten we mee aan de slag om de datum te verplaatsen naar waar hij thuishoort: 31 december.
Afval scheiden en recyclen zijn belangrijk, maar niet genoeg. De echte winst zit in het voorkomen dat iets afval wórdt.
Bij Milgro zien we afval als een grondstof die de weg kwijt is. Met ons partnernetwerk en vakmanschap bieden wij organisaties de meest duurzame en rendabele oplossing voor afval- en reststromen. Deze aanpak resulteert in steeds minder afval, lagere kosten en een lage milieu-impact.
Recente ontwikkelingen maken duidelijk dat circulair handelen geen keuze meer is, maar noodzaak. Toch blijft de praktijk achter. Slechts 6,9% van de wereldeconomie is circulair – minder dan enkele jaren geleden.
Milgro onderzocht hoe het Nederlandse en Belgische bedrijfsleven ervoor staat. Meer dan 300 bedrijven deden mee aan het onderzoek naar de Circularity Gap. De uitkomsten zijn confronterend én hoopvol: er is nog veel te winnen, maar de wil om te veranderen groeit.
In het rapport lees je hoe organisaties omgaan met circulaire uitdagingen, waar het schuurt, en wat bedrijven nodig hebben om verder te komen.
In ‘Grondstof tot nadenken’ zetten we de grondstoffentransitie – het vergeten broertje van de energietransitie – in de schijnwerpers.
We duiken in de wereld van circulaire economie, innovatie en hergebruik. Samen met experts, ondernemers en koplopers bespreken we hoe grondstoffen niet langer verloren gaan, maar juist waarde creëren.
Volg de serie en laat je inspireren om anders te kijken naar afval, waarde en toekomst.