🗑️

Webinar: Grip op afval | do 6 juni 2024

Registreer

Author

Milgro

Date

26 februari 2024

Reading time

2 minutes

Digital Product Passport (DPP): een mooie kans op verduurzaming

Het Europese Digital Product Passport (DPP) wordt langzaam maar zeker uitgerold, en geldt dus voor steeds meer producten. Vallen uw producten nu óf straks onder het DPP? Dan moet u uw productinformatie transparant en toegankelijk maken voor iedereen. 

Is uw bedrijf daar al op voorbereid? Milgro kan u hierbij helpen. Daarover vertellen we onderaan deze pagina. Eerst vertellen we wat het DPP precies is, en wat dat voor u betekent.

Wat is het Digital Product Passport (DPP)?

Het Digital Product Passport vergroot de transparantie over (de duurzaamheid van) producten. Zo kunnen consumenten bewustere aankoopbeslissingen maken. Voor u als bedrijf biedt het – naast verplichtingen – ook kansen: om te laten zien hoe duurzaam uw bedrijf werkt, én om verder te verduurzamen. 
In het DPP staat precies waaruit uw product bestaat en waar het gemaakt is. Maar óók hoe het gebruikt, weggegooid, hergebruikt en/of gerecycled wordt. Daarnaast staan alle duurzaamheidslabels die het product heeft erin. 

Het DPP schurkt daarmee een beetje tegen ‘Rethink’ uit de R-ladder aan: hoe kunnen we producten zo maken dat ze makkelijker uit elkaar te halen zijn bij einde levensfase? Met als doel dat we de grondstoffen beter behouden. 
Het DPP is een belangrijk onderdeel van de Europese Green Deal, die moet leiden naar een volledig circulaire economie in 2050.

Uitrolschema

Voor een aantal producten geldt het DPP al. Vele andere producten staan op het uitrolschema voor de komende jaren.

Het Digital Product Passport geldt al voor:

  • Textiel en schoenen (verplicht vanaf 1 januari 2023)
  • Elektrische en elektronische apparaten (verplicht vanaf 1 januari 2024)

Het uitrolschema van het DPP ziet er als volgt uit:

  • Huishoudelijke apparaten (verplicht vanaf 1 januari 2025)
  • Meubilair (verplicht vanaf 1 januari 2026)
  • Consumentenelektronica (verplicht vanaf 1 januari 2027)
  • Auto's en vrachtwagens (verplicht vanaf 1 januari 2028)
  • Bouwmaterialen (verplicht vanaf 1 januari 2029)


De Europese Commissie is van plan het DPP in de toekomst in te voeren voor nog meer producten. Het plan hiervoor is al volop in ontwikkeling. Op de lijst hiervoor staan:

  • Batterijen
  • Chemische producten
  • Medische hulpmiddelen
  • Speelgoed

Wat betekent het DPP voor u als producent of leverancier?


Het Digital Product Passport vraagt van u allereerst een inspanning. Namelijk om allerlei aspecten van uw product(en) nauwkeurig in kaart te brengen. Al deze gegevens worden voor het DPP gecheckt en vervolgens openbaar gemaakt.

Dit proces biedt voor u ook mooie kansen:

  • Dankzij het DPP krijgt u zelf óók beter inzicht in welke grondstoffen in uw product(en) zijn verwerkt. En dus waar u die (verder) kunt verduurzamen. Anders gezegd: het DPP helpt u om de grondstoffentransitie te maken naar het circulaire model. Zodat u uw natuurlijk kapitaal behoudt voor toekomstige generaties. En hoe circulairder u uw bedrijf maakt, hoe aantrekkelijker u wordt voor bewuste consumenten, nu én in de toekomst.
  • Heeft u uw bedrijf al vergaand verduurzaamd? Dan is dat straks objectief duidelijk voor al uw (potentiële) klanten. En die worden steeds kritischer als het over duurzaamheid gaat.

Zie het DPP dus vooral als een mooie verduurzamingskans en zelfs marketingmiddel voor uw bedrijf. Bedrijven die deze kans niet benutten, lopen het risico om in de toekomst steeds bewustere en kritische klanten te verliezen of mis te lopen.

Hoe kan Milgro u helpen bij het DPP?

Het DPP sluit mooi aan bij de visie van Milgro: we moeten met elkaar beter voor onze grondstoffen zorgen. Daarom helpen we u graag bij uw bedrijf voorbereiden op én verduurzamen dankzij het Digital Product Passport. Namelijk door u inzicht te geven in:

  • Uw afvalstromen
  • Hoe u die afvalstromen vermindert of waarde geeft
  • Hoe u ervoor zorgt dat grondstoffen langer in de keten blijven

Met de duurzaamheidswinst die u zo boekt, kunt u (straks) het DPP van uw producten opwaarderen. Bovenstaande bereiken we door bepaalde data van uw bedrijf te analyseren. Vraag een demo aan. Dan laten we u precies zien hoe we dat precies doen.

dashboard-900x600

Meer inzicht? Boek een demo

Wilt u meer weten hoe u inzicht krijgt in het scheidingspercentage, de afvalstromen en verwerkingsmethoden voor uw bedrijf? Bekijk wat ons dashboard voor uw bedrijf kan betekenen. Boek een demo

Boek demo