📅

Webinar: Zero Waste bedrijven | do 10 okt. om 11:00 uur

Meld u aan
Zero Waste Officer Milan: Wat doen we met bierdopjes?
Zero Waste Officer Milan: Wat doen we met bierdopjes?

Author

Milgro

Date

23 september 2024

Reading time

3 minutes

Zero Waste Officer Milan: Wat doen we met bierdopjes?

Welke afvalstromen belanden standaard, terecht of onterecht bij het restafval? Onze Zero Waste Officer, Milan, gaat in deze blogserie de uitdaging aan om voor het afval uit ons kantoor innovatieve oplossingen te ontdekken voor elke afvalstroom.

In deze blog zoomt hij in op een bekend fenomeen tijdens de vrijdagmiddagborrel: bierdopjes. De flesjes worden netjes in de krat gezet om vervolgens ingeleverd te worden voor statiegeld, terwijl de dopjes bijna vanzelfsprekend bij het restafval belanden. Is dat een logische optie, of is dit onnodig? Milan zoekt het uit. Leest u mee?

Het materiaal van de bierdopjes

Om te kunnen bepalen waar de bierdopjes terecht moeten komen, is het belangrijk om te weten uit welk materialen deze bestaan. Een bierdop, ook wel kroondop genoemd door de vorm met 21 vouwen, is meestal van staal gemaakt. Staal is een materiaal dat, net als glas, oneindig hergebruikt kan worden. Staal wordt bij de recycler geplet en vervolgens omgesmolten tot vloeibaar metaal. Dit is weer basismateriaal voor fietsen of blikken.

Het staal van het bierdopje is bedekt met een laagje tin of chroom. Deze combinatie van materialen zorgt ervoor dat de fles stevig is afgesloten. De coating zorgt er ook voor dat het staal beschermd is tegen roest. Soms kan het dopje een coating van kunststof – polyvinylchloride (PVC) of polyetheen (PE) – aan de binnenkant hebben, afhankelijk van de voedseleisen.

Hoe groot is de afvalstroom van bierdopjes? 

In Nederland drinken we per persoon gemiddeld 68,6 liter bier. Dat blijkt uit onderzoek van Kirin Holdings over 2021. In België komt het aantal liters neer op gemiddeld 54,4 liter per persoon. We staan hiermee respectievelijk op plek 22 en 35 van de wereld. Al dit bier zal niet volledig uit bierflesjes met een kroonkurk komen, ook uit blikjes of van de tap, maar dit geeft wel een indicatie van hoe groot de bierindustrie, en dus ook van bierdopjes op kantoor is.

Opties om bierdopjes weg te gooien 

Bierdopjes weggooien op de borrel lijkt de meest voor de hand liggende optie, maar ook hierin zijn er tal van mogelijkheden. Milan nam het onder de loep. Leest u mee?

Optie 1: bij PMD? 

Een bierdopje mag bij de gescheiden inzameling van plastic, metalen en drinkpakken (PMD), omdat het van metaal is. Echter, veel bedrijven hebben tegenwoordig alleen een PD container (Plastic en drinkpakken) via de Verpact-regeling. In dat geval mogen er geen metalen in.

Optie 2: bij de gescheiden inzameling van oud ijzer

Een andere optie voor de hand ligt is in de oud ijzer bak. Veel bedrijven hebben deze vanuit hun productie. Heeft uw bedrijf deze niet, dan leert de ervaring dat het meestal weinig zin heeft om deze alleen voor bierdopjes aan te schaffen.

Optie 3: via restafval 

Restafval van bedrijven wordt vaak verbrand. Bierdopjes zouden dan, in theorie, ook uit verbrand restafval onderschept kunnen worden. De afvalverbrandingsoven bereikt hoge temperaturen, waardoor de metalen smelten. De metalen kunnen vervolgens voor een deel uit de as gehaald kunnen worden. Er zijn echter te veel onzekerheden aan deze route: iedere verbrandingsoven werkt anders. Daardoor is er geen garantie dat de bierdopjes achteraf hieruit kunnen worden gehaald. 

Innovatieve oplossingen 

Onze Zero Waste Officer zou natuurlijk geen expert zijn als hij niet had nagedacht over innovatieve oplossingen voor de bierdopjes.  

Idee 1: met het bierflesje inleveren voor statiegeld 

Zoals eerder al genoemd, worden de glazen bierflesjes ingeleverd in de supermarkt voor statiegeld. Maar, geldt deze mogelijkheid niet hetzelfde voor bierdopjes? Milan testte de optie en ontdekte een verrassend resultaat: het kan.

Het voordeel van deze inzamelmethode is dat het weer terugkomt bij de producent. De bierfabrikant wordt nu zelf geconfronteerd met iets wat later afval wordt. Verder is dit een logische werkwijze, die weinig moeite kost voor de gebruiker. De flesjes met dop komen vervolgens uit bij de fabrikant. Deze bepaalt vervolgens wat ermee gebeurt.

Op dit thema kan er zelfs worden nagedacht over het ontwerp van de dop en de flesjes. Bij plastic flesjes zitten doppen nu aan de fles vast. Hoe zou dat werken bij bierflesjes? Kan de dop daar ook aan vast zitten?  

Idee 2: inleveren voor het goede doel 

Plastic deksels en doppen kun je inleveren voor het goede doel, zie geleidehond.nl of dopjesactie.be. Deze organisaties leveren de doppen in bij verwerkers en krijgen een bedrag per kg. Dit geld wordt dan bijvoorbeeld gebruikt om blindengeleidehonden op te leiden. Dit soort initiatieven bestaan ook voor bierdopjes. 

In Wierden heeft een diabetes patient bijvoorbeeld 26.000 kilo aan bierdopjes ingezameld, waarvan de opbrengst volledig naar het Diabetes Fonds gaat. Hij blijft deze actie voortzetten. Ook in Brabant zamelde een horecaondernemer de bierdopjes in. Voor een rolstoel voor een gehandicapt kind verzamelde hij 60 kilo bierdopjes. 

Ander idee of een oplossing? We horen het graag

Terugkomend op de vraag of bierdopjes onnodig bij het restafval belanden, kunnen we bevestigen dat dit inderdaad vaak het geval is. Zonde, want er zijn tal van innovatieve oplossingen beschikbaar. 

Onze Zero Waste Officer is benieuwd naar uw ideeën of oplossingen om deze afvalstromen te vermijden of duurzaam te verwerken. Heeft u suggesties? Laat het ons weten! Maak een vrijblijvende afspraak of stuur ons een e-mail met uw idee of innovatie.

milan-vierkant-1

Vraag het onze Zero Waste Officer 

Twijfelt u of bepaalde items binnen uw kantoor onnodig in het restafval belanden? Milan helpt u graag verder. Stuur uw vraag naar marketing@milgro.nl en wie weet gaat hij op zoek naar innovatieve oplossingen.