🗑️

Zero Waste Week | 27 tot 31 mei 2024

Programma

Author

Milgro

Date

3 juli 2023

Reading time

2 minutes

Digitaal afval: de impact van e-mails

In ons streven naar een afvalvrije wereld zijn we vaak gefocust op het verminderen van fysiek afval en het recyclen van materialen. Tijdens onze #ZeroWasteChallenge hebben we ons hierop gericht en meteen mooie oplossingen geïmplementeerd. Maar er is een vorm van vervuiling die vaak over het hoofd wordt gezien: digitaal afval. Onze collega Margriet wees ons op de impact van digitaal afval. Een van de grootste boosdoeners op dit gebied zijn e-mails. Hoewel ze onschuldig en onzichtbaar lijken, hebben ze een aanzienlijke ecologische voetafdruk. In dit blog leest u waarom e-mails vervuilend zijn, welke tips we kunnen volgen en welke stappen we bij Milgro gaan zetten om dit probleem aan te pakken.

Waarom zijn e-mails vervuilend?

  1. Energieverbruik: Het verzenden en opslaan van e-mails vereist enorme hoeveelheden energie. Denk aan de servers die de e-mails hosten, de datacenters die nodig zijn om deze servers te onderhouden, en de elektriciteit die nodig is om deze infrastructuur te laten draaien. Dit leidt tot een aanzienlijke uitstoot van broeikasgassen.

  2. Dataopslag: E-mails nemen ruimte in beslag op servers en harde schijven. Vaak bewaren mensen e-mails jarenlang, zonder ooit hun inbox op te schonen. Dit zorgt voor een exponentiële groei van de digitale opslagbehoeften, wat resulteert in meer energieverbruik en meer benodigde infrastructuur.

  3. Grondstoffen: Hoewel e-mails geen fysieke materialen lijken te vereisen, zijn er wel degelijk grondstoffen nodig voor de productie en het onderhoud van de benodigde apparatuur. Denk aan de metalen en mineralen die worden gebruikt in servers, computers en smartphones. De winning en verwerking van deze grondstoffen brengt vaak milieuschade met zich mee.

support-mail

Tips om de impact van e-mails te verminderen

  1. Opruimen van e-mailinbox: Neem regelmatig de tijd om uw e-mailinbox op te schonen. Verwijder onnodige e-mails, spam en oude bijlagen. Een opgeruimde inbox vermindert de hoeveelheid opslagruimte en energie die nodig is om deze te onderhouden.

  2. Verstuur minder e-mails: Stuur alleen e-mails wanneer het echt nodig is. Soms kan een kort gesprek via telefoon, videogesprek of chat een efficiënter alternatief zijn. Beperk ook het aantal geadresseerden tot degenen die echt betrokken moeten zijn bij het onderwerp.

  3. Comprimeren van bijlagen: Bestanden zoals afbeeldingen, presentaties en documenten kunnen aanzienlijke ruimte innemen in een e-mail. Overweeg om deze bestanden te comprimeren voordat u ze verzendt, zodat ze minder opslagruimte en bandbreedte vereisen.

  4. Unsubscribe van onnodige nieuwsbrieven en reclame-e-mails: Neem regelmatig de tijd om u uit te schrijven voor nieuwsbrieven en reclame-e-mails die u niet langer interesseren. Dit vermindert niet alleen de overvolle inbox, maar verkleint ook de hoeveelheid ongewenste e-mails die u ontvangt.

  5. Gebruik een eenvoudige e-mailhandtekening: Houd uw e-mailhandtekening eenvoudig en beknopt, zonder logo's of afbeeldingen. Het belangrijkste is dat mensen weten wie u bent en hoe ze contact met u kunnen opnemen. Al het andere is overbodig.

Mail-01

Welke stappen gaan wij bij Milgro zetten? 

Bij Milgro stimuleren we onze medewerkers om meer gebruik te maken van het intranet en Teams in plaats van e-mails. Daarnaast willen we hen bewust maken van het belang van een eenvoudige e-mailhandtekening. Momenteel bevatten de handtekeningen afbeeldingen en logo's. We adviseren onze medewerkers om hun e-mailhandtekening aan te passen en alleen de noodzakelijke contactgegevens, zoals naam en telefoonnummer, op te nemen. Als het niet nodig is om een handtekening te gebruiken, raden we aan om deze achterwege te laten.

mockup-zerowaste-toolkit

Ook aan de slag met het thema afvalvrij?

Start met het organiseren van een #ZeroWasteChallenge voor uw bedrijf. Door afval te vermijden, ontdekt u samen met uw collega's nieuwe oplossingen en draagt u bij aan bewustwording en aan de duurzame ambities op het gebied van afval. Met behulp van onze handige kit kunt u zo aan de slag. 

Download pakket