🗑️

Webinar: Grip op afval | do 6 juni 2024

Registreer

Author

Milgro

Date

18 augustus 2023

Reading time

2 minutes

De Dag van de Honingbij

Milgro staat iedere derde zaterdag van augustus stil bij de internationale dag van de honingbij. Een belangrijke dag, want de honingbij is onmisbaar in onze voedselketen. Helaas hebben bijen het al jarenlang moeilijk in Nederland. In deze blog leest u waarom het noodzakelijk is dat wij toezien op het voortbestaan van de honingbij. Helpt u mee?

Waarom hebben honingbijen het moeilijk? 

Honingbijen hebben het moeilijk in Nederland. Daar zijn een aantal redenen voor, zoals gewasbeschermingsmiddelen, klimaatverandering en stedelijke bebouwing. De laatste twee zorgen voor steeds minder bloeiende planten en een verminderde biodiversiteit. Daardoor vinden de bijen onvoldoende voedsel om te kunnen overleven. 

Sommige zaden worden behandeld met chemische bestrijdingsmiddelen. Het gif verspreidt zich in de hele plant, zo ook in de nectar en het stuifmeel. Bijen zijn weerloos tegen deze gewasbescherming. 

Minder honingbijen betekent minder natuurlijke bestuiving. Bestuiving ontstaat doordat de bij zich verplaatst van bloem naar bloem tijdens de zoektocht naar nectar. Daarmee zorgen ze ervoor dat bloemen en planten bevrucht worden. Dat klinkt misschien als een kleine taak, maar heeft enorme gevolgen. 

Wij zijn als mens voor 75% van onze gewassen afhankelijk van bestuiving door insecten. Hoewel meerdere insecten kunnen bestuiven, draagt de honingbij hier verreweg het meeste aan bij. Minder bijen om te bestuiven heeft dus serieuze gevolgen voor onze voedselketen.

Dag-honingbij-featured-image

Hoe kunt u de honingbij zelf helpen? 

U kunt de natuurlijke omgeving van honingbijen optimaliseren door een insectenhotel te plaatsen. Hier vindt de honingbij beschutting tegen weersomstandigheden en natuurlijke vijanden. Ze kiezen daarvoor het liefst holle bomen, een bijenkast of bijenkorf.

Een insectenhotel is zo ingericht dat de bij zich er thuis voelt. Ze zijn te koop bij bouwmarkten en tuincentra, maar ook goed zelf te maken. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld takjes, steentjes en gedroogd gras. 

Het hele jaar bloei 

Honingbijen vinden nectar en stuifmeel in bloeiende planten. Daarom is het raadzaam om bloemen en planten in de tuin te zetten die elkaar in bloeiperiode afwisselen. Zo vindt de bij het hele jaar door voldoende voedsel. Bijvriendelijke bloemen en planten zijn onder meer zonnebloemen, spurrie, phacelia, korenbloemen, krokussen, sneeuwklokjes, hyacinten en klimop. 

Bij-weetjes 

Het lichaam van de honingbij zit wonderlijk in elkaar. Wist u dat een bij een zogenaamd stuifmeelkorfje heeft, waarin hij het stuifmeel bewaart? Dit korfje bevindt zich aan de buitenkant van zijn pootje. Dankzij het honingspeeksel van de bij wordt het stuifmeel plakkerig, waardoor het goed in het korfje blijft zitten.

Bijen ademen via openingen in de zijkant van hun achterlijf. Via deze openingen komt lucht met verse zuurstof terecht in buisjes, de tracheeën. Deze buisjes verspreiden het zuurstof door het hele lijf.

header-bij-04

Milgro en bijen

Milgro is zich er zeer bewust van dat bijen een grote rol spelen in onze voedselketen. Daarom staan wij stil bij de dag van de honingbij. Milgro en bijen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo sponsoren we een eigen bijenkast en hebben we het diertje opgenomen in ons logo. 

Op de hoogte blijven?

Milgro publiceert regelmatig artikelen en blogs over zaken die ons aan het hart gaan, zoals de  bij. Ook leest u regelmatig updates over de circulaire economie, natuurlijk kapitaal en duurzaam afval- en grondstoffenmanagement. Op de hoogte blijven? Volg ons op LinkedIn of Instagram.