Auteur

Milgro

Datum

4 november 2022

Leestijd

1 minuut

De honingopbrengst uit de Milgro bijenkast

De zomer is alweer voorbij! Dit betekent dat onze imker Jessica van Liquid Nature zoals elk jaar de honingopbrengst uit onze bijenkast brengt. Liquid Nature oogst de honing aan het einde van het bijenseizoen. Maar waarom in deze periode? In het voorjaar hebben de bijenvolken voldoende voeding nodig voor de groei naar een volwassen bijenvolk. In deze periode kan uit het bijenvolk eventueel ook een nieuw jong bijenvolk ontstaan.

Honingoogst

Liquid Nature oogst slechts een deel van de honingoogst. Bijen hebben de honing namelijk nodig als wintervoorraad. De imker schat aan het einde van het bijenseizoen in hoeveel honing beschikbaar is. Aan de hand van deze hoeveelheid wordt de honing geoogst.

Na het oogsten van de honing kun je deze gaan ‘slingeren’. De honingslinger draait en de honing wordt door centrifugale kracht uit de cellen van de raat geslingerd. De honing zakt naar de bodem van de slinger. Na het slingeren wordt de honing afgetapt om verder gezeefd en afgeschuimd te worden.

honing-02

Smaak honing

De smaak van de honing is afhankelijk van de planten of bloemen waar de bijen de nectar uit halen. De honing van Liquid Nature is door de late oogst in juli of augustus, over het algemeen multifloraal in plaats van monofloraal. Dit betekent dat de honing afkomstig is van meerdere soorten bloemen i.p.v. één soort bloem. Onze bijenkast staat in Bussum en daar zijn relatief veel lindebomen. Lindehoning komt van de lindebomen en hebben een zoete mintachtige smaak.

Milgro en de bij

Milgro voelt zich verbonden met de bij als hersteller en onderhouder van natuurlijke ecosystemen. Sinds 2020 heeft Milgro een eigen bijenkast met bijenvolk. In hetzelfde jaar voegde wij het bij-symbool toe aan ons beeldmerk. Onze bijenkast zal door Liquid Nature worden beheerd en onderhouden. Ja, het is belangrijk om de daad bij het woord te voegen!

honing-01

Op de hoogte blijven?

Regelmatig publiceert Milgro artikelen en blogs over zaken die ze aan het hart gaan, zoals de bij. Ook vindt u regelmatig updates over samenwerkingen, het belang van natuurlijk kapitaalmanagement en duurzaam afval- en grondstoffenmanagement.
 
Blijf op de hoogte en volg ons op LinkedIn. 
 
HubSpot Video