🗑️

Webinar: Grip op afval | do 6 juni 2024

Registreer

Author

Milgro

Date

2 juni 2023

Reading time

2 minutes

Waarom bloembollen essentieel zijn voor bijen

Milgro houdt van de bij. Hij staat zelfs in ons logo. Vandaag vertellen we over het belang van bloembollen voor bijen. 

In het vroege voorjaar bloeien er nog weinig bloemen waar bijen hun nectar en stuifmeel vinden. Daarom vormen bloembollen, zeker in het voorjaar, een belangrijke voedingsbron voor hen.

Wat is een bloembol? 

Het bolvormige, ondergrondse deel van een plant noemen we de bloembol. De bol bevat alle voedingsstoffen die de plant op het juiste moment nodig heeft om uit te komen. Als je een bol doorsnijdt, zie je de bloem centraal in het hart zitten. Net als een baby, die wacht tot de tijd rijp is om ter wereld te komen.  

Soorten bloembollen

Er zijn verschillende soorten bolgewassen met bijbehorenden bollen:

  • Enkeljarig: deze bloemen staan bekend om hun felle kleuren en bloeien het eerste jaar op hun allermooist. De volgende jaren komen ze nog op, maar geven ze steeds minder bloemen, totdat de bloei volledig stopt.
  • Meerjarig: deze bloembollen groeien meerdere jaren achtereen. Daarom hoeven ze slechts eenmalig geplant te worden.
  • Verwilderingsbollen: deze winterharde bollen keren ieder jaar terug. Deze bolgewassen vermeerderen zichzelf. 

Bloembollen kunnen biologisch (onbespoten) of bespoten zijn. Dat verschil is belangrijk want bloembollen die bespoten worden met bestrijdingsmiddelen (neonicotinoïden) zijn schadelijk voor de bij.Bijen-bloembollen

Bloembollen met veel nectar en stuifmeel

De bij wordt vooral heel blij van open bloemen met veel nectar en stuifmeel. Denk aan bolgewassen als blauwe druifjes, krokusjes, wilde tulpen, anemonen, sneeuwklokjes en hyacinten. Een zonnige plek voor planten verstrekt de productie van stuifmeel en nectar. Daarmee is een plant in de zon extra aantrekkelijk voor bijen.

Wanneer bollen planten? 

Wat is het juiste jaargetijde voor de aanplant van bollen? Dat verschilt per groep bolgewassen: 

  • Voorjaarsbloeiers: deze bolgewassen worden van september tot december geplant, het liefst voordat de bodem vorst opneemt. In de wintermaanden bereiden deze (meestal) winterharde bloembollen zich voor op de bloeiperiode van februari tot mei. Ze worden geoogst in de zomer.
  • Zomerbloeiers: dit zijn meestal geen winterharde bollen. Daarom worden ze geplant wanneer de kans op nachtvorst voorbij is, van maart tot mei. Zomerbloeiers bloeien van juli tot oktober en worden geoogst in het najaar.
  • Herfstbloeiers: deze bollen worden in juli en augustus geplant en bloeien tussen augustus en oktober. De oogst vindt pas na de winter plaats: van mei tot en met juni. 

Bijen-bloembollen-2

Milgro en bijen

Bloembollen vormen een essentiële voedingsbron voor bijen. Milgro hecht veel waarde aan het welzijn van de bij. De bij is voor Milgro veel meer dan een toevoeging op het logo. De bij staat voor ons symbool voor het verbinden van ecosystemen. Net zoals Milgro ontvangers en ontdoeners van gebruikte grondstoffen met elkaar verbindt. Daarom besteden we veel aandacht aan deze dieren en hun natuurlijke omgeving. 

Op de hoogte blijven?

Milgro publiceert regelmatig artikelen en blogs over zaken die ons aan het hart gaan, zoals de  bij. Ook leest u regelmatig updates over de circulaire economie, natuurlijk kapitaal en duurzaam afval- en grondstoffenmanagement. Op de hoogte blijven? Volg ons op LinkedIn en Instagram.