🗑️

Webinar: Grip op afval | do 6 juni 2024

Registreer

Author

Milgro

Date

29 augustus 2023

Reading time

2 minutes

Milgro helpt AkzoNobel met hoogwaardige verwerking van spoelwater

Als je niet weet dat de oplossing bestaat, kun je ‘m ook niet toepassen. En daarom werd het afvalwater van de AkzoNobel productielocatie in Wapenveld verbrand. Dat is een goede, verantwoorde en veilige manier. Milgro bedacht een betere. AkzoNobel HSE&S-manager Joost Scheepers vertelt erover.

Op de productielocatie in Wapenveld staan drie fabrieken waar verf wordt gemaakt. Wapenveld staat bekend om de diversiteit aan verfsoorten die er worden gemaakt. Hier worden kleine volumes gemaakt, met moeilijke recepturen. Denk aan decoratieve verven en lakken voor auto’s of vrachtwagens, maar ook ingewikkelde coatings voor jachten, windmolens of boorplatforms.

Eén loket, dat scheelt

Het verwerken van afval was voorheen belegd bij de inkooporganisatie van AkzoNobel in Wapenveld. Die had te maken met verschillende soorten verwerkers van afval. Dat kon simpeler, en minder bewerkelijk. Vandaar dat Milgro werd gevraagd om die taak over te nemen. Voor Joost Scheepers heeft dat een groot voordeel. AkzoNobel is een grote multinational die ambitieuze doelstellingen heeft op afval, ieder jaar 5% minder afval, en storten mag niet. Scheepers rapporteert maandelijks de resultaten van zijn locatie naar het hoofdkantoor. “Die moest ik ophalen bij de verschillende verwerkers. Iedereen nabellen natuurlijk. Nu krijg ik op iedere tweede dag van de maand een compleet overzicht van Milgro. Eén loket, dat scheelt.”

IMG_20230815_144336

Operator Tinting factory bij inzameling van verfafval

Spoelwater verbranden of zuiveren?

Een groot deel van het afval van AkzoNobel is water, spoelwater. Dat ontstaat wanneer tanks waarin de verven worden gemaakt moeten worden schoongespoten. In het water komen dan resten bindmiddel en pigment. Voorheen ging het spoelwater naar de afvalverbrandingsoven. Dat is een veilige en verantwoorde manier van verwerken, maar het kan hoogwaardiger. Milgro kende een partij die afvalwater kan reinigen waardoor het water opnieuw kan worden gebruikt. Scheepers geeft toe: “Deze partij waren we zelf nooit op het spoor gekomen. Dan zie je dat Milgro goede connecties heeft in die wereld.”

IMG_20230815_163343

De afvalcoordinator bij IBC’s (Intermediate Bulk Container) met vuil water

Joost-Scheepers-HSEManager-AkzoNobelWapenveldDeze partij waren we zelf nooit op het spoor gekomen. Dan zie je dat Milgro goede connecties heeft in die wereld.”

De juiste vergunningen

Voor AkzoNobel is het belangrijk dat deze partij over de juiste milieuvergunningen beschikt om de reinigingstaak ook goed uit te voeren. “We zijn een grote organisatie, dat eisen we”, vertelt Scheepers. “Milgro regelt dat dan.” Inmiddels wordt het spoelwater netjes gereinigd. Deze manier van omgaan met afvalwater kost AkzoNobel iets meer geld. “Maar we vinden wel dat we dit moeten doen.”

IMG_20230815_144948

TD monteur bij gescheiden inzameling van technisch materiaal

Richting 0% restafval

“Eigenlijk willen we naar 0% restafval”, gaat Scheepers verder. Ieder half jaar heeft de HSE&S manager overleg met Milgro over ‘optimalisaties’, zoals hij ze noemt. Daar komen interessante actiepunten uit. Plastic emmers kwamen voorheen bij het restafval, nu worden ze apart ingezameld. Scheelt 800 kilo per jaar. Verpakkingsfolie, idem, bijna 6.000 kilo. En pigmentzakken, hetzelfde verhaal, meer dan 40.000 kilo. “Het scheidingspercentage gaat steeds verder omhoog. Dat kan ik volgen in de online portal van Milgro.”

Joost-Scheepers-HSEManager-AkzoNobelWapenveld

Ieder half jaar heb ik overleg met Milgro over optimalisaties. Daar komen interessante actiepunten uit. Het scheidingspercentage gaat steeds verder omhoog. Dat kan ik volgen in de online portal van Milgro.

Optimalisaties en laaghangend fruit

Onlangs vroeg Scheepers Milgro een audit op locatie uit te voeren. “Dan komen mijn contactpersonen van Milgro naar Wapenveld, doen hun handschoenen aan en trekken gewoon alle afvalbakken open. Op zoek naar waar het beter kan.” Verder laat Scheepers periodiek zijn verwerkers auditen. “Ik wil weten of onze stromen op een verantwoorde manier worden verwerkt.” De afgelopen periode zijn grote stappen gezet, vindt de HSES manager van AkzoNobel. “Het laaghangende fruit is wel zo’n beetje geplukt. Nu komt het aan op de laatste procentpuntjes!”

IMG_20230815_145758

Operator bij een afvalcontainer in de kunststoffenfabriek

Meer weten?

naimaWilt u meer weten over onze aanpak of in een vrijblijvend gesprek de mogelijkheden voor uw organisatie doornemen? Maak dan nu een afspraak met  Naima el Bouzidi , Business Developer Manager bij Milgro.