🗑️

Webinar: Grip op afval | do 6 juni 2024

Registreer

Author

Milgro

Date

31 januari 2024

Reading time

3 minutes

Begin op tijd met de CSRD. Milgro geeft haar relaties een kickstart.

Door nieuwe Europese regelgeving worden steeds meer bedrijven verplicht om te rapporteren over duurzaamheid in hun jaarverslag. Hoewel de verplichting voor Milgro waarschijnlijk pas vanaf 2027 gaat gelden, is projectleider Carla Wendt van Milgro toch al aan de slag gegaan met de zogenoemde Corporate Sustainable Reporting Directive (CSRD). Met een reden, meerdere zelfs. Ze vertelt erover. En wil haar gedane werk graag delen met klanten.

Je hebt je de afgelopen periode ondergedompeld in de CSRD. Wat viel je op?

Ja, klopt. Ik heb de ESRS rapportagestandaard, die onder de CSRD valt, drie keer integraal doorgenomen. Niet bepaald een document dat je graag aan je kinderen voorleest. Het is 245 pagina’s ongeveer, vol ingewikkelde tekst, jargon en verwijzingen. Het valt uiteen in drie delen; milieu, sociaal en governance. In de standaard staat precies omschreven over welke onderwerpen je als organisatie moet rapporteren, en welke data je hiervoor moet verzamelen.

 

Wat vind je van de nieuwe rapportageverplichting voor bedrijven?

Het is een goede en vooral nagenoeg complete opzet om bedrijven te stimuleren duurzamer te ondernemen. De CSRD verplicht geen minimale duurzaamheidsprestatie, maar wel transparantie erover. Dat is de eerste stap: het meten. Daarna kun je als bedrijf aan de slag om je prestaties te verbeteren.

Milgro helpt bedrijven om grip te krijgen op hun natuurlijke kapitaalstromen. Dat doen we door die stromen inzichtelijk te maken. Duurzaamheid en transparantie horen dus bij ons. Daarom vinden we dat we zelf ook aan de slag moeten met de Corporate Sustainable Reporting Directive (CSRD). Practice what you preach. 

Maar ben je niet veel te vroeg?

Je kunt zeggen dat we te vroeg zijn, maar het is écht belangrijk op tijd te beginnen. Je moet de standaard doorgronden en het verzamelen van informatie goed organiseren. Zeker met bepaalde principes uit de CSRD, zoals dat van de dubbele materialiteit, moet je ervaring opdoen. Die tip wil ik organisaties geven. En daarnaast: houd bij hoeveel tijd je eraan kwijt bent en documenteer alles goed. Want medewerkers kunnen een organisatie natuurlijk altijd weer verlaten.

Carla---vierkant“Milgro heeft haar dashboard doorontwikkeld, zodat klanten met één druk op de knop de informatie boven tafel krijgen dat voor hoofdstuk E5-5 wordt gevraagd.”

Een ander argument om op tijd te beginnen, is omdat je klanten wél verplicht zijn te rapporteren volgens de CSRD. Zij moeten informatie over hun leveranciersketen verzamelen en kloppen dus bij je aan. Het is een voordeel als je die informatie snel kunt leveren.

Door vroeg te beginnen, heb je meerdere jaren de tijd om ervaring op te doen met het maken van een jaarverslag, zonder de verplichting het openbaar te moeten maken. Wellicht kom je erachter dat je nog niet zo duurzaam bent op een bepaald gebied. Dan heb je nog de ruimte je prestaties te verbeteren.

Voor één onderdeel uit de ESRS standaard is Milgro specialist: afvalmanagement. Wat heb je hiermee gedaan?

Het gaat om hoofdstuk E5: Grondstoffengebruik en circulaire economie. En dan specifiek om het onderdeel dat gaat over afval. Dat is E5-5. Milgro heeft haar online dashboard doorontwikkeld, zodat onze klanten met één druk op de knop de informatie boven tafel krijgen die voor dat onderdeel wordt gevraagd. Wij kunnen onze klanten hier goed mee helpen, omdat wij veelal het complete overzicht hebben van het afvalmanagement van organisaties.

Dus opdrachtgevers kunnen via Milgro voldoen aan een belangrijk gedeelte van de CSRD-verplichting?

Precies. Ook over het beleid, doelen en acties rond afvalmanagement, waar de richtlijn ook om vraagt, bieden we onze klanten informatie. Want naast een dashboard maken we jaarplannen voor bedrijven, met hierin ambities en KPI’s, zoals het minimale scheidingspercentage, de maximale hoeveelheid schadelijk afval of de verwerkingsmethode.

Je hebt inmiddels veel ervaring opgedaan met de CSRD. Kun je relaties op weg helpen? 

Zeker! Om de CSRD en de ESRS-standaard overzichtelijk te maken, heb ik alle datapunten uit de rapportagestandaard verwerkt in een uitgebreid Excel-bestand. Dat is veel werk, maar absoluut handig. Je ziet precies welke data je moet verzamelen en je kunt op datapunten filteren en sorteren. En je kunt je werk goed bijhouden. Het vormt de basis voor de informatieverzameling en kan een kickstart geven aan je CSRD-project. Het basisbestand samen met een handige checklist deel ik graag. Interesse in deze CSRD startkit? Klik op de link hieronder.

csrd-gratis-spreadsheet2

Gratis CSRD startkit

Wilt u vast voorbereid zijn op de CSRD? Download dan nu onze handige toolkit. Hierin zit een Excel-basisbestand met alle datapunten waarop u moet meten voor de CSRD. Daarnaast vindt u ook een handige checklist in de kit. 

Download CSRD Startkit