🗑️

Webinar: Grip op afval | do 6 juni 2024

Registreer

Author

Milgro

Date

13 april 2023

Reading time

2 minutes

Circulaire termen: welke termen zijn er? En wat betekenen ze?

In de transitie naar een duurzamere toekomst neemt het concept van de circulaire economie een centrale plaats in. Voor bedrijven die deze verandering omarmen, is het essentieel om de terminologie te begrijpen die deze beweging vormgeeft. Of u nu nieuw bent in de wereld van circulariteit of uw kennis wilt verdiepen, dit blog dient als uw navigatiehulp door het complexe landschap van circulaire termen.

Circulaire Economie

Een economisch systeem gericht op het minimaliseren van verspilling en het maximaliseren van het hergebruik van hulpbronnen.

Cradle to Cradle

Een ontwerpfilosofie die producten creëert met het oog op hun levenscyclus, waarbij elk onderdeel hergebruikt of veilig teruggebracht kan worden naar de natuur.

Closed-Loop Systeem

Een systeem waarin producten, materialen en hulpbronnen continu worden hergebruikt, waardoor afval wordt geëlimineerd.

Upcycling

Het proces van het omzetten van afvalmaterialen of ongewenste producten in nieuwe materialen of producten van betere kwaliteit of voor een beter milieu.

Downcycling

Het proces waarbij afvalmaterialen worden omgezet in nieuwe materialen of producten van lagere kwaliteit.

Precycling

Een strategie om afval te verminderen door vooraf bewuste keuzes te maken, zoals het selecteren van producten die minder verpakking hebben, duurzamer zijn, of gemakkelijker kunnen worden hergebruikt of gerecycled.

Ladder van Lansink

Een hiërarchie voor afvalbeheer, die de voorkeursvolgorde aangeeft van de meest naar minst duurzame vorm van afvalbeheer: preventie, hergebruik, recycling, verbranding en storten.



R-model

Een framework dat verschillende strategieën binnen de circulaire economie categoriseert, zoals Refuse (weigeren), Reduce (verminderen), Reuse (hergebruiken), Repair (repareren), Refurbish (opknappen), Remanufacture (herfabriceren), Repurpose (herbestemmen), en Recycle (recycleren).

Levenscyclusanalyse (LCA)

Een techniek om de milieueffecten van een product gedurende zijn gehele levenscyclus te beoordelen. Lees hier meer over wat een LCA voor uw organisatie kan betekenen.

Biobased Materialen

Materialen die afkomstig zijn van levende (of recent levende) organismen, in tegenstelling tot fossiele of minerale bronnen.

Product as a Service (PaaS)

Een bedrijfsmodel waarbij producten worden aangeboden als diensten, wat vaak leidt tot langere levensduur en gemakkelijker hergebruik of recycling.

Zero Waste

Een constant streven naar verbetering, met als einddoel nul afval. Dat betekent dat je als bedrijf zoveel mogelijk afval voorkomt en vermindert - ook de gescheiden en recyclebare stromen - en dat je wat overblijft hergebruikt, composteert of op zo’n hoogwaardig mogelijke manier recyclet. Wat ons betreft gaat zero waste bovendien niet alleen over het terugdringen van je eigen afval, maar ook van afval dat door jouw toedoen elders in de keten ontstaat. 

De Europese Green Deal

Een reeks beleidsinitiatieven van de Europese Commissie met het doel om Europa tegen 2050 klimaatneutraal te maken, inclusief strategieën voor biodiversiteit, schone energie, en een duurzame voedselketen.

De Circulaire Economie Actieplan

Een initiatief van de Europese Unie om de overgang naar een circulaire economie te bevorderen, waarbij het doel is om de levensduur van producten te verlengen en afval te minimaliseren.

Klimaatakkoord van Parijs

Een wereldwijde overeenkomst binnen het kader van de Verenigde Naties over klimaatverandering, met als doel het beperken van de wereldwijde temperatuurstijging.

IMG_7406-staand

Meer weten?

Milgro’s aanpak is verbinden: we matchen ontdoeners van afval en grondstoffen aan ontvangers. Met ons grote netwerk en 30+ jaar ervaring weten we zeker dat we voor elk bedrijf de juiste connectie kunnen maken. Zo werken we samen toe naar een wereld zonder afval en een echt circulaire economie. Maak nu een vrijblijvende afspraak.

Neem vrijblijvend contact op