🛎️

Onderzoeksrapport: De Circularity Gap in kaart

Download
Gebrek aan regelgeving remt circulaire ambities bij twee op de vijf Nederlandse organisaties
Gebrek aan regelgeving remt circulaire ambities bij twee op de vijf Nederlandse organisaties

Auteur

Milgro

Datum

10 juli 2025

Leestijd

2 minuten

Gebrek aan regelgeving remt circulaire ambities bij twee op de vijf Nederlandse organisaties

Financiële stimulans nodig om stappen te maken

Rotterdam, 10 juli 2025 –  Een gebrek aan regelgeving belemmert de circulaire ambities van Nederlandse organisaties. Zo vindt 42 procent van de bedrijven dat de sector zonder strengere wetgeving nooit écht circulair wordt . Dit blijkt uit onderzoek van afval- en grondstoffenmanager Milgro onder 311 besluitvormers. Daarnaast is de helft (49%) van mening dat de overheid te weinig doet om bedrijven te ondersteunen in de overgang naar een circulaire economie. Opvallend is dat 41 procent zelfs vindt dat de overheid circulair ondernemen eerder moeilijker maakt dan bevordert

Overheid als partner

Bedrijven zien de overheid als partner bij het vormgeven van circulair beleid. Voor 32 procent van de organisaties spelen overheidsmaatregelen een grote rol bij het bepalen van hun circulaire ambities. Bedrijven vragen daarom niet om minder regels, maar om duidelijkere regels. Wat kan de overheid dan doen om bedrijven een circulaire push te geven? Financiële prikkels blijken een doorslaggevende factor: een derde van de organisaties (31%) geeft aan dat financiële stimulansen of subsidies hen zouden helpen om daadwerkelijk circulaire stappen te zetten.

Zelf in actie

Een kwart van de bedrijven is van mening dat organisaties die in de nabije toekomst niet in duurzaamheid investeren, zullen verdwijnen.  Wanneer gevraagd wordt wat hun eigen organisatie in beweging zou brengen richting de circulaire transitie, springt één reden er duidelijk uit: kostenbesparing. Maar liefst 56 procent noemt dit als hun voornaamste drijfveer. Andere motieven zijn samenwerkingen in de keten (37%), politiek beleid (zoals de Europese Green Deal) (31%), marktontwikkelingen (31%), externe druk (vanuit klanten, partners of concurrenten) (27%) en imagoverbetering (25%).

Gijs Derks, directeur bij Milgro: “Zolang bedrijven en overheid naar elkaar blijven wijzen, komt de circulaire transitie niet van de grond. Veel organisaties willen wel, maar lopen vast op onduidelijke regels en het uitblijven van financiële stimulansen. De overheid moet heldere kaders scheppen, maar het zetten van de eerste circulaire stappen is en blijft de verantwoordelijkheid van de organisaties zelf. Wie blijft wachten op perfect beleid, blijft stilstaan.”

Over het onderzoek

In opdracht van Milgro voerde Markteffect in april 2025 een onderzoek uit onder 464 besluitvormers in Nederland (311) en België (153). De doelgroep bestond uit hoger- en middenmanagement, met verantwoordelijkheden op het gebied van inkoop, facilitair management, milieu of duurzaamheid. Alle sectoren van het Nederlandse bedrijfsleven zijn vertegenwoordigd waardoor het onderzoek een representatief beeld geeft van de stand van zaken rond circulariteit binnen organisaties in Nederland.

Gap-rapport-featured-smallerbeeld

Meer weten?

Download het rapport: één voor Nederland en één voor België. Zo krijg je direct inzicht in de ontwikkelingen die relevant zijn voor jouw markt.  

Download NL

Download BE

Over Milgro

Milgro streeft naar een wereld vrij van afval in 2040. Met 135 medewerkers verbindt Milgro bedrijven waar afval vrijkomt met organisaties die afval verwerken of grondstoffen hergebruiken. Via een data gedreven- en gebruiksvriendelijk dashboard krijgen bedrijven de volledige controle over hun afvalbeheer. Van operationele afhandeling tot rapportages zoals de CSRD: alles staat in één sturingstool. Samen met een groot netwerk bouwt Milgro aan een circulaire toekomst waarin grondstoffen nooit meer afval worden.