šŸ“…

Webinar: CSRD, hoe starten? | do 12 sept en on demand te bekijken

Meld u aan

Author

Milgro

Date

21 mei 2024

Reading time

3 minutes

Zero Waste: elke afvalstroom vraagt om een eigen strategie

Milgro gaat voor zero waste: een wereld zonder afval. Maar wat betekent dat precies? En hoe kunt u zorgen voor zero waste in alle stromen, ook die van uw leveranciers en andere ketenpartners? Door verschillende strategieƫn te gebruiken voor elke stroom, bedenken we samen oplossingen op maat. Op weg naar steeds minder verspilling en behoud van de waarde van uw grondstoffen. In deze blog laten we zien welke stappen naar zero waste u kunt maken (met aandacht voor de hele keten) en geven we goede voorbeelden uit de praktijk van onze partners.

Wat is zero waste?

We spreken van zero waste wanneer bedrijven nul procent verspilling hebben, waarmee ze de optimale waarde uit hun grondstoffen halen.

De stappen naar zero waste

Begint u met het verduurzamen van uw afvalstromen, dan is bronscheiding en verwerking een eerste stap. Milgro zoekt afnemers van de materialen die anderen niet meer kunnen gebruiken. Daarna kijken we samen met u naar ontwerp en ketensamenwerking. Begin zo breed mogelijk en creƫer voor elke stroom een oplossing. Per stroom bedenken we ideeƫn om zuiniger, slimmer en efficiƫnter (en daarmee steeds duurzamer) om te gaan met grondstoffen. Milgro gebruikt voor deze drie strategieƫn drie pijlers:

  1. Sufficiency: minder grondstoffen gebruiken: afval ontstaat niet meer.
  2. Consistency: grondstoffen slimmer gebruiken: afval wordt hoogwaardig gerecycled.
  3. Efficiency: grondstoffen efficiƫnter gebruiken: afval vermindert.

Voor sommige stromen is bijvoorbeeld recyclen best okƩ. Bij andere stromen is recyclen geen optie en is redesign een beter idee: hoe ontwerpen we een product beter zodat er geen of minder afval ontstaat? Iedere stroom kunt u op die manier tegen de drie pijlers houden: hoe kunnen we minder kostbare grondstoffen gebruiken, hoe kunnen we beter en efficiƫnter omgaan met grondstoffen? Vervolgens maken we samen een inschatting van de duurzaamheidswinst versus de haalbaarheid, de complexiteit en de kosten. Het doorrekenen van de milieu-impact doen we namelijk ook.

Zo blijft er steeds minder afval over en komen we in de ideale situatie uit bij zero waste. Daarmee verspilt u niets, ook niet in de keten waarvoor u verantwoordelijk bent. En behoud u de waarde van de grondstoffen waarmee u werkt. 

Next level zero waste betekent dat een bedrijf met dezelfde lens niet alleen de afvalstromen uit het eigen proces (scope 1) doorlicht, maar ook kijkt naar afval dat ontstaat bij leveranciers en eindgebruikers (scope 2 en 3) om ook daar zero waste principes door te voeren. Net als bij klimaatambities, is dit het ambitieniveau wat nodig is om ketens volledig circulair te maken.

Hoe werken andere bedrijven toe naar zero waste?

Verschillende bedrijven hebben samen met Milgro al grote stappen gezet om verspilling in de hele keten tegen te gaan. Hoe gaan deze bedrijven zuiniger, slimmer en efficiƫnter om met big bags, plastics en matrassen?

Zuiniger, slimmer en efficiƫnter omgaan met: big bags

zerowaste-bigbags

 

Sufficiency +-

Partners van Milgro verwerken organische stromen tot veevoer. Zij zetten geen big bags meer in, maar palletboxen om goederen op te halen. Dit is een zeer goede oplossing, mits het niet zorgt voor extra emissies door transport van lege emballage.

Consistency +-

Vaak gaan big bags nog bij het restafval, maar het is mogelijk om hier slimmer mee om te gaan. Zo kan je big bags apart inzamelen en recyclen. Voor sommige doeleinden zoals het vervoeren van bouwmaterialen is het mogelijk om big bags uit bijvoorbeeld de voedselsector te hergebruiken. Ook kunnen big bags gemaakt van recyclaat ingekocht worden.

Efficiency +-

Bij een fabrikant in de foodsector worden big bags gebruikt om intern producten te transporteren. Voorheen werden deze big bags na een keer gebruiken weggegooid en ter recycling aangeboden. Door een simpele aanpassing in het proces worden de big bags nu tien keer hergebruikt. Op de big bags staan nu tien vakken geprint die afgestreept worden. Het resultaat is zowel een grote kostenbesparing op de big bags, als grote milieuwinst door de verlenging van de levensduur.

Zuiniger, slimmer en efficiƫnter omgaan met: plastics

zerowaste-plastics

 

Sufficiency +-

Minder plastics gebruiken kan door het afschaffen van verpakkingen of het overstappen op plasticvrije verpakking, het faciliteren van refills of het introduceren van statiegeld. Zo kan shampoo en wasmiddel ook als zeepblok verpakt in papier verkocht worden.

Consistency +-

Milgro begeleidt logistieke bedrijven met de inzameling van transparante mono-plastics zoals wikkelfolie. Dit type folie kan volwaardig gerecycled worden naar hetzelfde product (dus echt circulair), als ze apart wordt ingezameld.

Efficiency +-

Veel producten zorgen voor plastic afval aan het einde van de keten, bij de consument. Denk daarbij aan schoonmaakmiddelen, voedselverpakkingen speelgoed. Bedrijven die verantwoordelijkheid nemen voor het verminderen van afval in de hele keten, kunnen in hun productontwerp keuzes maken voor meer efficiĆ«ntie, bijvoorbeeld door niet ieder product apart te verpakken of producten te maken die lang meegaan.

Zuiniger, slimmer en efficiƫnter omgaan met: matrassen

zerowaste-matras

 

Sufficiency +-

Na een paar nachtjes slapen op een luchtbed kunnen we een goed matras vaak weer erg waarderen. Helaas lijkt minder grondstoffen gebruiken in het geval van matrassen niet echt een optie.

Consistency +-

Slim omgaan met grondstoffen kan wel: de redesign-afdeling van Auping ontwierp een circulair matras, waarvan ze alle componenten met behulp van warmte kunnen scheiden, waarna ze volledig circulair te recyclen zijn.

Efficiency +-

Een goed ontwerp kan ook bijdragen aan de levensduurverlenging van matrassen. Hierdoor heb je veel meer nachten slaapplezier met dezelfde hoeveelheid materialen. Dit kan door het maken van een tijdloos ontwerp van de bedden. 

Banner-logo-zerowastechallenge

Zelf aan de slag

Al heeft elk bedrijf een eigen aanpak van het terugdringen van verspilling, iedereen kan zuiniger, slimmer en efficiƫnter omgaan met grondstoffen. Volg de Zero Waste Week van 27 tot 31 mei en de gratis webinars voor nog meer tips en goede voorbeelden. Of ga zelf aan de slag met een ZeroWasteChallenge in uw organisatie.

Meer over de week