Wat gebeurt er met het afval dat vrijkomt binnen jouw organisatie? Steeds meer organisaties stellen zich deze vraag – net zoals bij de CSRD of het afvalstoffenregister.
Traceerbaarheid van afvalstromen betekent dat je precies kunt volgen waar afval ontstaat, hoe het wordt ingezameld, verwerkt en wat er uiteindelijk mee gebeurt. Het maakt het hele afvalproces inzichtelijk- van bron tot eindverwerking.
Stel je organisatie produceert plastic verpakkingsafval op een productielocatie in Eindhoven. Dankzij traceerbaarheid weet je dat dit afval is ingezameld op 3 januari, gesorteerd in Tilburg en verwerkt tot recyclaat in Duitsland. Zo heb je niet alleen inzicht in hoe het afval is verwerkt, maar ook waar het in de keten gebeurt- informatie die belangrijk is voor zowel wetgeving als milieu-impact.
Waarom is dit belangrijk voor jouw organisatie? En hoe krijg je grip op die traceerbaarheid? Je leest het in deze blog.
Waarom is traceerbaarheid van afvalstromen belangrijk?
De eisen aan afvalrapportage nemen toe. De CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) verplicht bedrijven om te rapporteren over ecologische prestaties, zoals de hoeveelheid afval die ze produceren, hoe dit wordt verwerkt en in hoeverre de verwerking bijdraagt aan circulariteit, zoals het hergebruik of terugwinning van materialen. Zonder inzicht in de traceerbaarheid van afvalstromen, wordt het lastig om transparant en onderbouwend te rapporteren.
Traceerbaarheid biedt naast input voor externe rapportages, ook meer grip op afvalprocessen. Je krijgt inzicht in waar afval precies vrijkomt, hoe het wordt gescheiden en welke verwerkingstechnieken worden toegepast. Met die inzichten kun je processen gericht verbeteren, bijvoorbeeld door afvalstromen beter te scheiden of de logistiek efficiënter in te richten. Denk aan het aanpassen van inzamelfrequenties, het bundelen van transport of het optimaliseren van transportroutes.
Uitdagingen bij het implementeren van traceerbaarheid
Traceerbaarheid begint met inzicht in de hele keten: van het moment waarop afval ontstaat tot aan de eindverwerking. Dat vraagt om samenwerking, heldere afspraken en gegevensuitwisseling met alle betrokken partijen.
Toch ervaren bedrijven drempels bij de implementatie van traceerbaarheid. Zeker bij complexe afvalstromen kan het lastig zijn om overzicht te krijgen. Informatie over afvalstromen is vaak verspreid over meerdere systemen of partijen.
Neem bijvoorbeeld een hoofdkantoor dat inzicht wil in wat er gebeurt met plastic verpakkingen. De ene locatie heeft een eigen contract met een lokale inzamelaar. De andere locatie werkt via een landelijke partij. Beide registreren data op hun eigen manier- of helemaal niet. Dat maakt het lastig om een centraal overzicht te krijgen.
Ook de samenwerking met ketenpartners verloopt niet altijd soepel. Niet elke verwerker kan of wil gedetailleerde data delen- bijvoorbeeld omdat ze de informatie niet beschikbaar hebben, of vanwege commerciële belangen. Daardoor blijft het onduidelijk wat er buiten de eigen organisaties met het afval gebeurt.
Hoe krijg je grip op afvalstromen?
Traceerbaarheid vraagt om overzicht, structuur en samenwerking. Bij Milgro ondersteunen we organisaties met ons dashboard, dat inzicht geeft in al je afvalstromen- per locatie, per stroom, per verwerker.
Het dashboard laat zien waar afval ontstaat, hoe het wordt verwerkt en welke partijen daarbij betrokken zijn. Je kunt rapportages genereren, afwijkingen in volumes of verwerking signaleren en bijsturen waar nodig.
We houden vinger aan de pols bij onze verwerkers. Zo weten we wat er met het afval gebeurt en kunnen we waar nodig blijven verbeteren. Die samenwerking is een belangrijk onderdeel van het resultaat: volledige traceerbaarheid van je afvalstromen, doelgerichte verbeteringen in inzameling en verwerking. Daarnaast kijken we niet alleen naar de keten, maar ook naar onszelf: waar zien wij verbeterkansen, en hoe kunnen we onze aanpak nog effectiever maken?
We gaan daarnaast nog een stap verder. Traceerbaarheid stopt voor ons niet bij het eerste verwerkingspunt. We blijven in gesprek met verwerkers- en toetsen ook wat er verderop in de keten gebeurt.
Op de hoogte blijven
Op de hoogte blijven van alle nieuwe ontwikkelingen? Volg ons op LinkedIn en Instagram of abonneer op de nieuwsbrief. Ben je nieuwsgierig naar wat Milgro voor jouw bedrijfsvoering en afvalproces kan betekenen? Neem dan contact op.