🗑️

Webinar: Grip op afval | do 6 juni 2024

Registreer

Author

Paula van Hoorik

Date

8 september 2022

Reading time

4 minutes

Een dag uit het leven van...Paula van Hoorik: Circular Economy Officer

Bij Milgro werken ambitieuze professionals die elke dag bezig zijn met onze duurzame missie. Wat betekent het om te werken voor een purpose organisatie? En hoe komt deze missie terug in de werkzaamheden van alledag? We vroegen verschillende collega’s een dag bij Milgro te omschrijven.

Vandaag is Paula van Hoorik aan de beurt. Zij is Circular Economy Officer (CEO) bij Milgro en zet haar expertise in om onze opdrachtgevers, die wij ontdoeners noemen, te begeleiden in de transitie naar een nieuwe economie door middel van duurzaam grondstoffenmanagement.

Start van de dag

Met een vroege wandeling ben ik vandaag de werkdag gestart. Of ik nu thuiswerk of op kantoor, of het prachtig lenteweer is of juist een beetje regent, ik vind dat een heerlijke manier om de dag mee te beginnen.

Gisteren zat ik al vroeg in de auto, onderweg naar Groningen voor overleg met een opdrachtgever, die wij ontdoener noemen. Halverwege de route naar het noorden van ons land stapt mijn manager Piet in. Op de heenweg lopen we de laatste voorbereidingen voor het overleg door. De reis terug benutten we de tijd om bij te praten. Tussendoor belt een ontdoener, die midden in een audit zat waarbij nog wat aanvullende vragen boven kwamen. De auditor was erg te spreken over ons proces, altijd fijn om te horen. Naast napraten over het gesprek bij onze ontdoener, belandt het gesprek al snel op een actueel bericht uit de media over de circulaire economie. Gespreksstof dat de lange reis van Rotterdam naar Groningen productief, gezellig én inspirerend maakt. 

circular-economy-officer-featured-image

Wekelijks teamsoverleg

Vandaag start ik mijn dag op ons kantoor in de Tollensfabriek, waar ons team wekelijks samenkomt voor ons CEO-teamoverleg. Het is fijn om elkaar op een vast moment in de week te zien en te spreken nu we als organisatie hybride werken. Na het teamoverleg loop ik met mijn collega Irma naar de keuken voor een kop koffie. We maken de afspraak om op vrijdag op onze hoofdlocatie aan de Pittsburghstraat te werken. Een goed excuus om de werkweek te kunnen afsluiten met een vrijdagmiddagborrel.

Afwisselende werkzaamheden

Mijn werkweek als Circular Economy Officer is afwisselend. Was ik gisteren de hele dag op pad om een ontdoener te bezoeken, vandaag dompel ik mij onder in het schrijven van rapportages. Ik start met een inhoudelijke afvalmanagement rapportage, die ik samen met één van onze Waste Engineers maak. Daarnaast zijn er voor de meeste van onze ontdoeners nog aanvullende afspraken en/of projecten die ik meeneem in de rapportage. Een resultaat van zo'n project is bijvoorbeeld een hoger scheidingspercentage van afvalstromen. De manier waarop we dat bereiken is voor iedere opdrachtgever anders.

Ons doel is ecologisch én economisch verantwoord verbruik van onze grondstoffen. Dat is de rode draad van de verbeteringen waaraan we werken bij opdrachtgevers. Een eerste stap is sturen op het voorkómen dat afval verbrand wordt. Wist je dat Milgro gemiddeld 40% restafval reduceert voor haar opdrachtgevers? Daarnaast zijn er nog meer stappen te zetten richting een circulaire bedrijfsvoering. Denk bijvoorbeeld aan het (intern) hergebruik van materialen, het terugdringen van verspilling of het maken van andere inkoopkeuzes die verderop in de keten tot minder afval leiden.

circular-economy-officer-01

Expertise binnen een klantportefeuille

Mijn klantportefeuille bestaat uit ontdoeners uit de ‘industrie’. Naast optimalisaties op het gebied van het reduceren van ongescheiden afval en de hoogwaardigere verwerking van (gevaarlijke) afvalstromen, zien we bij ontdoeners in deze sector ook vaak aandachtspunten op het gebied van veiligheid en compliance. Bij fabrieken zijn vijftig verschillende afvalstromen geen uitzondering en veel daarvan hebben specifieke eisen, bijvoorbeeld vanuit wetgeving, waarmee we rekening moeten houden. Deze specifieke eisen maken het een uitdaging om oplossingen te vinden die ook op de werkvloer prettig en praktisch werken.

Vermijdbaar afval inzichtelijk maken

Op een dag als vandaag, waarop ik veel achter mijn laptop zit om rapportages te maken en contact te onderhouden met onze opdrachtgevers, is een wandeling tijdens de lunch een welkome afwisseling. Nu alle CEO's (goede afkorting voor onze functienaam, toch?) op kantoor zijn maken we met elkaar een rondje. Niet alleen houdt het ons brein fris, het geeft ook gelegenheid om te sparren over dingen waar we mee bezig zijn. En dat levert soms goede ideeën op, zoals hoe we vermijdbaar afval nog beter inzichtelijk kunnen maken bij een van onze opdrachtgevers.

circular-economy-officer-03

Samenwerking Waste Engineers

Terug op kantoor heb ik een afspraak met één van onze Waste Engineers, waarmee ik samen werk. De samenwerking tussen Waste Engineers en de Circular Economy Officers is nauw. Als CEO ben je eindverantwoordelijk voor het behalen van de afgesproken doelen. Onze Waste Engineers analyseren en implementeren optimalisaties die resulteren in prestatieverbeteringen.

Tijdens onze afspraak bespreken we onze actiepunten en bedenken we optimalisatie ideeën. Ook maken we een korte training die we over twee weken geven aan een groep stakeholders bij onze ontdoener. Dit zal voor de operationele afdeling van onze ontdoener een grote verbetering opleveren waarmee we niet alleen een hoger scheidingspercentage realiseren, maar ook mankracht en dus tijd besparen. En dat is binnen een krappe arbeidsmarkt mooi meegenomen.

Afval niet langer verbrand

Het einde van de werkdag is in zicht; eerst rond ik nog een voorstel af voor een potentiële nieuwe ontdoener. Behaalde resultaten bij bestaande opdrachtgevers krijgen daarin een prominente plek. Erg trots ben ik op een oplossing die we onlangs hebben gevonden voor 400 ton gevaarlijk afval dat nu niet meer verbrand hoeft te worden. Zeker het noemen waard. Daarnaast benoem ik dat onze ontdoeners minder tijd kwijt aan hun afval-gerelateerde processen, zoals het opstellen van rapportages, het controleren en afhandelen van facturen en het organiseren en implementeren van verbeteringen. Ik denk dat dat een belangrijke reden is dat opdrachtgevers de samenwerking met Milgro jarenlang continueren.

ceo-04

Duurzame wereld

Werken bij Milgro betekent werken met collega’s die een innerlijk drive hebben voor een duurzamere wereld. Zowel binnen ons werk als privé. Persoonlijke ervaringen met zonnepanelen, warmtepompen en afvalvrij boodschappen doen passeren regelmatig de revue. Maar ook ideeën over re-fuse, re-duce en re-pair en hoe we die kunnen toepassen bij opdrachtgevers zijn met regelmaat onderwerp van gesprek.

Ik ben bij Milgro gaan werken, omdat ik heel graag op een concrete manier bij wil dragen aan een duurzamere wereld. Soms verbazen mensen zich erover dat mijn achtergrond in de psychologie ligt. Mij helpt het juist bij het doorvoeren van verbeteringen en veranderingen bij opdrachtgevers. Mijn collega’s in het CEO team hebben allemaal verschillende achtergronden. Sustainable development, strategisch management en logistiek, om maar een paar voorbeelden te noemen. Dat maakt het inspirerend om met elkaar samen te werken.

Meer weten?

Wil je meer weten over werken bij Milgro? Bekijk onze werkenbij pagina met recente vacatures. Of volg ons op LinkedIn