Auteur

Milgro

Datum

20 juli 2021

Leestijd

2 minuten

Onze andere kijk op afval zichtbaar in het Milgro kantoor

Regelmatig loeren voorbijgangers door de ruiten van ons pand. Nieuwe postbezorgers kijken hun ogen uit. En bezoekers geven we altijd eerst even een tour voordat we plaats nemen in een van onze bijzondere vergaderruimten.
Ons bijzondere kantoor vindt zijn oorsprong in de visie die Milgro wil uitdragen. En deze visie vind je overal in het pand terug.

Levensduur grondstoffen

Milgro zet zich al bijna drie decennia in voor het verlengen van de levensduur van grondstoffen. In de huidige lineaire economie komt er afval vrij dat maar beperkt een nieuwe levensfase in kan gaan. Deze vermijdbare afvalstromen kunnen met Milgro’s technologie, methodiek en aanpak inzichtelijk en stuurbaar gemaakt worden.

Onvermijdbaar afval

In de lineaire economie vinden we ook onvermijdbare stromen: afval waarbij het voorkomen vraagt om een ander product design en nu zo goed als onmogelijk is. Deze afvalstromen worden end-of-life producten genoemd. Vanuit Milgro's andere kijk op afval is ons kantoor ingericht met end-of-life materialen, die gerefunctionaliseerd zijn.

De visie van Milgro

Door het geven van een nieuwe functie aan materialen, verlengen we de levensduur van deze grondstoffen. Dit sluit naadloos aan bij de visie van Milgro: 'afval is een grondstof die de weg kwijt is'. Door gebruik te maken van end-of-use materialen voor onze kantoorinrichting, is onze werkomgeving niet alleen een weerspiegeling van de visie van Milgro maar daarnaast ook een inspirerende werkplek.

Natuurlijk kapitaal in ons kantoor

In ons kantoor op de Pittsburghstraat zijn de twee trapkolommen het hart van ons kantoor. Ze nemen medewerker en bezoeker mee in het verschil tussen twee soorten grondstoffen. 

De biosphere

Zo visualiseren we het natuurlijk kapitaal door middel van biosfeer in het ene trappenhuis. Deze staat voor de natuurlijke grondstoffen die de aarde voortbrengt, zoals bos, mineralen en metalen. Ook hernieuwbare energiebronnen zoals wind, water en zon vallen hieronder.

De technosphere

Het andere trappenhuis visualiseert een technosphere, de niet natuurlijke grondstoffen die in de aarde zitten. Denk daarbij aan fossiele brandstoffen, kunststoffen en metalen. Waar de biosphere een onuitputtelijke bron is, zijn de grondstoffen uit de technosphere beperkt beschikbaar en niet eenvoudig te recreëren. Behoud is belangrijk, voordat de meter richting de E van empty gaat.

Door deze twee kolommen als hoofdpilaren te verbinden met het plafond is de basis gelegd voor het Milgro kantoor.

Benutten van end-of-life producten

Naast de trappenhuizen is in het kantoor van Milgro een scala aan materialen te vinden, die binnen de huidige functionaliteit als end-of-life worden gezien en nu een nieuw leven krijgen met een andere functionaliteit.

Zo werkt Milgro met Refunc samen om onder andere van een gebruikte windmolenblad, afgedankte ski's, niet langer gebruikte zonnepanelen nieuwe objecten te produceren die een gebruiksfunctie krijgen in ons kantoor. Al deze bijzondere objecten zijn te vinden op deze pagina over ons kantoor

Niets missen?

Regelmatig publiceren wij over de bijzondere objecten in ons kantoor op LinkedIn. Daar vindt u ook verdieping op thema's die ons raken, zoals natuurlijk kapitaal, digitaliseren en inzicht in het afvalproces.
 
Blijf op de hoogte en volg ons op LinkedIn.