🗑️

Zero Waste Week | 27 tot 31 mei 2024

Programma

Author

Milgro

Date

27 mei 2023

Reading time

1 minute

Interview met collega Lida: een bijzonder relatiegeschenk

Tijdens de Week zonder Afval heeft onze collega Lida, directiesecretaris bij Milgro, iets opvallends meegemaakt. Ze ontving een bijzonder pakketje. Onze collega Elisa heeft verslag hiervan gedaan.

Koude acquisitie 

Lida werd tijdens de zero waste challenge verrast, maar niet in positieve zin, toen ze deze week een klein pakketje ontving. Eentje waar ze niet om gevraagd had. Het bleek te gaan om een vorm van koude acquisitie. En toeval bestaat niet, dit gebeurde in de week onze #zerowastechallenge! Het pakketje dat per post naar haar was verzonden, bleek glitterconfetti, snoep en een kaart bevatten. Voor haar ongewenste post. Zeker tijdens de Week zonder Afval.

Focus op geen afval

Nu ligt er deze week bij alle collega's een vergrootglas op het afval dat wij dagelijks als bedrijf ‘maken’. En Lida vormt hier geen uitzondering op. Goed dat wij dat met elkaar echt inzichtelijk maken wat ons dagelijks afval is, door middel van onze Waste Lab sessies.

Daarin staan betere keuzes maken centraal en vooral hoe we afval nog beter voorkomen. Lida geniet van collega’s die deze week iedere dag, een Waste Lab uitvoeren. Collega’s duiken dan in het het afval van één dag en maken inzichtelijk welk afval onvermijdelijk is. En, nog belangrijker, bespreken ze gezamelijk de mogelijkheden tot het voorkomen van afval.

collage-wastelab

In de praktijk is het niet gemakkelijk om echt bij te dragen aan de #zerowastechallenge. De consument zou veel ontzorgd moeten worden zodat duurzame keuzes, zonder onnodige en ongevraagde verpakkingen gemakkelijk gemaakt kunnen worden. Er zijn veel initiatieven die helpen, maar erg gemakkelijk is het niet! De manier waarop wij als consument  en als bedrijf met afval en verpakkingen omgaan moet echt drastisch anders.

Hoewel Elisah Pals in de kennissessie van vandaag volledig inzette op een onbewuste gedragsverandering van de consument, kun je ook vanuit bewustwording gedrag veranderen. Zichtbaar maken waar wij, de mens, de connectie met de aarde zijn kwijtgeraakt. 

pakketje

Pakket retourneren

Terug naar het pakket met  glitterconfetti. Eigenlijk was het plan om dit pakket retour afzender te sturen. Hierover voelde Lida zich echter lichtelijk bezwaard, want dan moest de postbode wéér met het pakketje op pad. Zij bedacht een andere oplossing en heeft de afzender gebeld. Deze stelde direct voor dat hij het (ongewenste) pakketje weer komt ophalen. Was deze ongevraagde acquisitie, dan toch succesvol?

Waar zitten jouw gewoontes die zorgen voor afval? Durf jij het aan deze te doorbreken? Meld je aan #zerowastechallenge

Heeft u tips of ideeën voor het voorkomen van afvalstromen?

We horen graag wat u doet om bijvoorbeeld voedselverspilling te verminderen of verpakkingsafval te vermijden. We nemen uw suggesties mee in onze volgende blogs, waarin we oplossingen voor diverse afvalstromen bespreken.Laat het ons weten!

New call-to-action