🗑️

Zero Waste Week | 27 tot 31 mei 2024

Programma

Author

Milgro

Date

25 mei 2023

Reading time

2 minutes

Interview met collega Berend over Week zonder Afval

Hoe ervaren onze collega’s de Week zonder Afval? Vinden ze het lastig om afvalvrij de week door te komen of gaat het juist gemakkelijk? Elke dag vragen we een aantal van onze collega’s naar hun ervaringen. Vandaag was het de beurt aan Berend, Circular Economy Officer bij Milgro. 

Wat zijn de grootste uitdagingen waar je tegenaan loopt tijdens deze week zonder afval?

Een van de grootste uitdagingen is het minimaliseren van mijn voedselinkopen. Soms worden er te grote porties eten verpakt, wat zorgt voor overtollig verpakkingsmateriaal. Ik probeer zo min mogelijk verpakkingsmateriaal mee te nemen, wat betekent dat ik soms grotere hoeveelheden moet kopen. Helaas zijn deze grotere hoeveelheden vaak minder lang houdbaar vanwege de onhandige verpakking die niet goed sluit. Om te voorkomen dat ik groente moet weggooien, zorg ik ervoor dat ik alles op eet. Als er bijvoorbeeld sla overblijft na mijn avondmaaltijd, eet ik het de volgende dag op brood. Op deze manier hoef ik niets weg te gooien. Als ik echt iets niet kan opeten, geef ik het soms aan mijn hond, die ook groente eet.

koffiebeker-steen

Wat doe je om afval te verminderen en wat is het meest effectief?

Ik zorg ervoor dat mijn lunch afvalvrij is. Aangezien ik elke dag lunch, is het logisch om te voorkomen dat ik afval produceer. Ik neem mijn eigen broodtrommel mee en bereid mijn lunch thuis al voor. Ook gebruik ik een stenen beker om uit te drinken, omdat ik dat prettiger vind dan een kartonnen beker. Zelfs wanneer ik een deel van de dag op een andere locatie werk, drink ik uit een stenen beker op beide plekken. De bekers die we op kantoor hebben, zijn vaak te groot voor een kopje koffie. Dus meteen een tip voor Milgro: ‘’Zet overal kleinere koffiebekers neer te zetten, dat drinkt nog beter.’’

Heb je anderen ook verteld over de week zonder afval? En wil je hen nog wat meegeven?

Ik heb het aan een aantal van onze klanten verteld. Ze vonden het leuk en waren erg nieuwsgierig naar de inzichten. De week is inmiddels bijna voorbij, maar daar houdt het niet mee op. Mijn tip aan iedereen is om na te denken wat je uit deze week meeneemt om structureel iets anders te doen.

Wat moeten we volgens jou verder nog doen om een afvalvrije wereld te realiseren?

Ik denk dat het belangrijk is om de keuze voor verpakte producten moeilijker en duurder te maken dan voor afvalvrije alternatieven. Als het gemakkelijker en goedkoper wordt om voor een afvalvrije optie te kiezen, zullen meer mensen dit ook doen.

Waar zitten jouw gewoontes die zorgen voor afval? Durf jij het aan deze te doorbreken? Meld je aan #zerowastechallenge

Heeft u tips of ideeën voor het voorkomen van afvalstromen?

We horen graag wat u doet om bijvoorbeeld voedselverspilling te verminderen of verpakkingsafval te vermijden. We nemen uw suggesties mee in onze volgende blogs, waarin we oplossingen voor diverse afvalstromen bespreken.Laat het ons weten!

New call-to-action