📅

Webinar: Zero Waste | 13 mei 2025

Registreer nu
Zero Waste Officer Milan: Houten bestek en roerstaafjes, wat doe we ermee?
Zero Waste Officer Milan: Houten bestek en roerstaafjes, wat doe we ermee?

Auteur

Milgro

Leestijd

3 minutes

Zero Waste Officer Milan: Houten bestek en roerstaafjes, wat doe we ermee?

Sinds 3 juli 2021 is in de Europese Unie de Single-Use-Plastics Richtlijn van kracht. Deze wetgeving verbiedt het gebruik van plastic wegwerpproducten zoals bestek, borden, rietjes en roerstaafjes. Het doel van deze richtlijn is om plasticvervuiling tegen te gaan en bedrijven te stimuleren over te stappen op duurzamere alternatieven. 

Na de invoering van dit verbod moesten bedrijven op zoek naar een geschikt alternatief. Hout werd een populaire keuze. Dit materiaal is hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar. Maar waar kun je deze houten bestek en roerstaafjes het beste weggooien? En zijn er duurzamere alternatieven? Onze Zero Waste Officer Milan zocht het uit. Lees je mee? 

 

Het materiaal van roerstaafjes

Veel houten bestek en roerstaafjes worden gemaakt van bamboe: en sterk en licht materiaal dat volledig composteerbaar is.  

Bamboe staat bekend om zijn snelle groei. Sommige soorten kunnen tot 91 centimeter per dag groeien, en een volwassen bamboeplant is al binnen 3 tot 5 jaar oogstrijp. 

Een ander voordeel van bamboe is dat het niet volledig gekapt hoeft te worden. In tegenstelling tot bomen, waarvan de volledige stam wordt verwijderd, groeit bamboe vanuit een ondergronds wortelstelsel dat intact blijft. Dat betekent dat na de oogst nieuwe bamboe vanzelf doorgroeien, zonder dat herbeplanten nodig is. Hierdoor wordt ontbossing voorkomen en blijft de bodemstructuur beter behouden. 

houten roerstaafjes

Waar horen houten roerstaafjes thuis? 

Een kopje koffie voor onderweg, je roert nog even wat melk of suiker er doorheen om het op smaak te maken: en dan? Waar gooi je het houten roerstaafje weg? Onze Zero Waste Officer Milan onderzocht de mogelijkheden. 

Kan het bij het gft-afval? 

Niet standaard. Hoewel hout biologisch afbreekbaar is, heeft het meer tijd nodig om te composteren dan etensresten en tuinafval. Industriële composteerinstallaties – waar compostering op grote schaal plaatsvindt in lange tunnels- werken met een composteringsproces dat meestal tussen de 2 en 6 weken duurt. Houten bestek en roerstaafjes breken echter veel langzamer af en kunnen binnen deze termijn niet goed worden verwerkt. 

Zijn er uitzonderingen? 

Ja. In een wormenhotel kan hout na verloop van tijd worden afgebroken. Het duurt wel langer dan de vertering van etensresten, maar het materiaal wordt uiteindelijk volledig afgebroken. Een tip: breek het bestek en de roerstaafjes in kleine stukjes, zodat de wormen het beter kunnen verwerken.  

Wist je dat we sinds 2023 zelf een wormenhotel op ons zero waste kantoor hebben?  

Wormenhotel

Zijn er recyclingmogelijkheden voor houten bestek en roerstaafjes?

Momenteel worden houten bestek en roerstaafjes niet apart ingezameld voor recycling. Dit heeft vooral te maken met verontreiniging: omdat deze vaak bevuild zijn met koffieresten en etensresten, kunnen ze het recycleproces verstoren.  

Waarom mogen houten roerstaafjes niet bij het oud papier? 

Hoewel hout en papier beide cellulose bevatten (een natuurlijk polymeer en de belangrijkste bouwstof van planten en bomen), zijn houtvezels langer en steviger, waardoor houten bestek en roerstaafjes niet goed oplossen in het papierrecyclingproces.  

Alternatieve oplossingen 

Onze Zero Waste Officer zou geen expert zijn als hij niet op zoek zou gaan naar duurzamere alternatieven. Hieronder zet hij enkele duurzame oplossingen op een rij:  

Oplossing 1: Bestek en roerstaafjes van suikerrietvezel 

Suikerrietvezel is het restproduct dat overblijft nadat het sap uit suikerriet is gewonnen tijdens de suikerproductie. In plaats van dat dit product eindigt als afval, wordt het gereinigd, gemalen en samengeperst tot composteerbare producten zoals bestek en roerstaafjes. Bedrijven zoals Bioodi en Moonen Natural maken al gebruik van suikerrietvezel.  

Deze producten mogen doorgaans bij het gft-afval, omdat suikerrietvezel sneller afbreekt dan hout. Wel is het belangrijk om te controleren of ze gecertificeerd composteerbaar zijn. Dit is te herkennen aan het Kiemplantlogo of OK-Compostlogo. Hebben ze dit keurmerk niet, dan is het mogelijk dat ze niet geschikt zijn voor de gft-bak en alsnog bij het restafval belanden.  

Oplossing 2: Bestek en roerstaafjes van tarwestro

Tarwestro is het droge, vezelige materiaal dat overblijft na de oogst van tarwe. Dit restproduct wordt vaak gebruikt als veevoer of verbrand, maar kan ook dienen als grondstof voor composteerbaar bestek en roerstaafjes. Bedrijven zoals Eco-products en Bio Futura leveren composteerbare tarwestro-producten aan horeca en bedrijven.  

Deze producten mogen in veel gevallen bij het gft-afval, mits ze gecertificeerd composteerbaar zijn. Net als bij suikerrietvezel geldt dat ze een Kiemplantlogo of OK-Compostlogo moeten hebben. Ontbreekt dit keurmerk, dan is de kans groot dat ze niet geschikt zijn voor de gft-bak en alsnog bij het restafval belanden. 

Oplossing 3: Een voor de hand liggende maar duurzame optie

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het hergebruiken van metalen bestek en koffielepels – zoals dat thuis en/of op kantoor in de besteklade ligt – blijft de meest duurzame optie. Door herbruikbaar bestek te gebruiken, wordt afval van wegwerpproducten voorkomen.  

Idee of een oplossing? We horen het graag 

Gelukkig zijn er duurzamere alternatieven. De meeste duurzame keuze is herbruikbaar bestek, zoals metalen koffielepels, omdat dit het gebruik van wegwerpproducten volledig voorkomt. Wanneer hergebruik geen optie is, zijn composteerbare materialen zoals suikerrietvezel en tarwestro een beter alternatief dan hout, mits ze gecertificeerd composteerbaar zijn.  

milan-vierkant-1

Vraag het onze Zero Waste Officer 

Twijfel je of bepaalde items binnen jouw kantoor onnodig in het restafval belanden? Milan helpt je graag verder. Stuur je vraag naar marketing@milgro.nl en we komen bij je terug met een oplossing voor uw reststroom.