📅

Webinar: CSRD, hoe starten? | do 12 sept en on demand te bekijken

Meld u aan

Author

Milgro

Date

3 juli 2024

Reading time

2 minutes

Op weg naar zero waste. Wat doen met houten bestek en roerstaafjes?

Welke afvalstromen belanden standaard, terecht of onterecht bij het restafval? In deze serie zetten we items zoals kauwgom, wet wipes of roerstaafjes stuk voor stuk op een podium om samen te ontdekken of er oplossingen voor zijn. Deze week: houten bestek en roerstaafjes.

Geen restafval meer

Op kantoor hebben wij tijdens de Zero Waste Week een grote verandering in gang gezet met betrekking tot afvalscheiding. We hebben afscheid genomen van de restafvalbak. Dat heeft voordelen. Onze experts zien sinds het afscheid al direct verschil in de hoeveelheid restafval. Doordat we samen beter nadenken over in welke bak ons afval moet, is er minder restafval.

Maar het brengt ook uitdagingen aan het licht. Waar laat je de items die normaal gesproken in de restafvalbak zouden belanden, omdat het onduidelijk is waar ze thuishoren of omdat er überhaupt geen bestemming voor is? Die staan op ons kantoor nu in een vitrine. Zo staan ze in de spotlight en worden we gestimuleerd om samen over oplossingen na te denken.

In deze serie bespreken we per blog een item uit de vitrine. Soms bieden we een oplossing en soms bespreken we de afvalstroom en vragen we u juist om ideeën of oplossingen.

Houten bestek en roerstaafjes

Vandaag bespreken we houten bestek en roerstaafjes. Deze vervangen in Nederland en België op veel plekken sinds een tijd de plastic variant. Houten bestek en houten roerstaafjes zijn organisch materiaal, maar het mag niet standaard bij het organisch afval. Afvalverwerkingsbedrijven werken met een vaste procedure van een aantal weken, en die periode is niet lang genoeg voor houten bestek en roerstaafjes om te composteren.

houten roerstaafjes

Oplossing 1: wormenhotel

Het mag wél bij het organisch afval als je een wormenhotel hebt en de inhoud van de bak daarnaartoe gaat. Er wordt geadviseerd om logisch na te denken over de wormen, het zijn levende diertjes, zitten zij op dit product te wachten?  Omdat houten bestek en roerstaafjes organisch materiaal zijn, mag het bij ons wormenhotel volgens Compost Cooperatie. Een kanttekening: het zal waarschijnlijk wel wat langer duren voordat het houten materiaal door de wormen verwerkt is.

Wormenhotel

 

 

Een wegwerpproduct zoals bestek of roerstaafjes van organisch materiaal in plaats van plastic maken, is dus niet zozeer duurzamer. Er moet aandacht zijn voor de volledige waardeketen van een product, ook de einde levensfase. Het blijft een wegwerpproduct en het hoort, als je geen wormenhotel hebt, dus bij het restafval.

Oplossing 2: andere inkoop

Het beste gebruik je natuurlijk echt bestek, wat oneindig hergebruikt kan worden. Inkoop van houten bestek en roerstaafjes is dan overbodig.

Oplossing 3: we horen het graag!

Heeft u ideeën of een oplossing om deze afvalstroom te vermijden of duurzaam te verwerken? Laat het ons weten. Maak een vrijblijvende afspraak of stuur ons eenmail.