🎉

Milgro bestaat 30 jaar en viert dit met

#ZeroWasteChallenge
📧

Heeft u een goed idee voor een afvalvrije werkplek? Laat het ons weten via de

ideeënbus
🔥

Wilt u ook ervaren hoe het is om afvalvrij te werken? Meld je aan voor de

#ZeroWasteChallenge

Auteur

Tim Vonck

Datum

13 december 2022

Leestijd

3 minuten

Een dag uit het leven van... Tim Vonck: Waste Engineer bij Milgro

Bij Milgro werken ambitieuze professionals die elke dag bezig zijn met onze duurzame missie. Wat betekent het om te werken voor een purpose organisatie? En hoe komt deze missie terug in de werkzaamheden van alledag? We vroegen verschillende collega’s een dag bij Milgro te omschrijven.

Vandaag is Tim Vonck aan de beurt. Hij is Waste Engineer bij Milgro en is de schakel tussen afvalproducerende én afvalontvangende partijen, of in Milgro jargon: ontdoeners en ontvangers. Dagelijks is hij bezig om restafval te reduceren bij zijn ontdoeners en deze reststromen in te zetten als (an)organische feedstock bij bedrijven.

Afval is een anonieme grondstof

Jaarlijks wordt er in Nederland 7,6 miljoen ton aan afval verbrand. Om het wat behapbaarder te maken: dat zijn ongeveer 7500 Eiffeltorens aan afval dat per jaar verbrand wordt. Dat is best veel. Daarbovenop wordt er nog eens zo’n 2,4 miljoen ton aan afval gestort. Bij elkaar 10 miljard kg afval met vervuiling van grond en lucht als gevolg. Veel waardevolle producten, materialen én grondstoffen gaan zo verloren. Ons streven is om de impact van afval zo laag mogelijk te krijgen door afval uit de anonimiteit te halen. Dit doen we door aan de voorkant te optimaliseren en aan de achterkant, voor onvermijdbaar afval, de meest hoogwaardige verwerking te bieden. Dat is in een notendop waar we dagelijks bij Milgro aan werken. 

remote-werken-featured-image

Wat doet Milgro?

Bij Milgro zijn we constant op zoek naar mogelijkheden om restafval uit de ovens én de grond te houden en om gewonnen reststromen zo hoogwaardig mogelijk in te zetten. Dit doen we door middel van het analyseren van de afvaldata. Op locatie valideren we de data. Bij een bezoek aan een opdrachtgever lopen we mee in de processen. Haarnetjes, witte jassen en stalenneuzen zijn vaak van de partij. Zo waan je jezelf even in een Keuringsdienst van waarde aflevering, met het verschil dat wij op zoek gaan naar oplossingen. Ons advies laten we niet zomaar in een laatje verdwijnen.

Onze opdrachtgevers variëren van voedselproducerende fabrieken tot supply chain bedrijven, en van bouwbedrijven tot netwerkbeheerders. We zijn thuis in alle afvalstromen die je kunt bedenken wat ons erg flexibel maakt. Hiervoor werken we samen met een groot netwerk aan (inter)nationele bedrijven. En proberen we de verbinding te zoeken met innovatieve bedrijven die van afval mooie producten maken. Naast de koppeling die we maken tussen ontdoeners en ontvangers, proberen we er ook voor te zorgen dat de vervuilende verbindingen zo laag mogelijk zijn. Kostenplaatje gaat daarmee vaak hand in hand met ecologische impact. Win-win zeg maar.

tim-05

Wat doet een Waste Engineer bij Milgro?

Als Waste Engineer heb ik verschillende petten op. Ik analyseer afvaldata voor verbeteringen, manage tientallen projecten om die verbeteringen door te voeren, probeer opdrachtgevers te overtuigen van een nieuwe manier van werken, bied inzicht aan opdrachtgevers door het maken rapportages, zoek in de markt naar innovatie oplossingen, schakel met collega’s die net iets meer weten dan ik en doe dat allemaal vanuit kantoor, de auto of bij opdrachtgevers. En soms ook vanuit het buitenland – daarover zo meer.

Elke opdrachtgever is anders en elke afvalstroom is anders. Er is veel variatie in het werk van een Waste Engineer wat het complex en uitdagend maakt. Vandaag kreeg ik van een opdrachtgever te horen dat ze met 3.000 stuks koelelementen in hun maag zitten. In mijn zoektocht naar een bestemming, vind ik een bedrijf dat deze koelelementen goed kan hergebruiken. Dat is maar een klein voorbeeld van hoe je de dag doorkomt als Waste Engineer. Dit alles kan ik natuurlijk niet in mijn eentje. Ik werk veel samen met de CEO, Circular Economy Officer. We hebben meerdere CEO’s rondlopen binnen Milgro, knipoogje van de baas. En ook met ons datateam, dat ervoor zorgt dat onze data ten alle tijden goed staat, en met onze afdeling Service & Support die ervoor zorgt dat de operatie efficiënt en vloeiend blijft draaien bij onze opdrachtgevers. Zonder hen zou mijn werk een heel stuk lastiger zijn.

tim-06

Werken op afstand?!

Zoals ik net al even liet doorschemeren, is het als Waste Engineer niet altijd nodig om in het land te zijn. Er kan veel werk vanaf de laptop en telefoon worden gedaan. Zo ben ik in het afgelopen jaar in een tijdsbestek van drie maanden twee weken op en af in Parijs geweest. Waarom twee weken op en af? Zodat je niet alleen maar aan je laptop gekluisterd zit. Ik moet namelijk ook langs opdrachtgevers om te valideren, presenteren, overleggen en verbeteringen door te voeren. In de twee weken Parijs had ik de tijd om data te analyseren, te bellen, en afspraken te maken. En zorgde ik ervoor dat in de twee weken in Nederland alle bezoeken gepland waren. Ondanks dat het resulteerde in een volle agenda kan ik het alsnog iedereen aanraden. Dat dit mogelijk is bij Milgro, maakt het hier goed vertoeven!

tim-07

Meer weten?

Wil je meer weten over werken bij Milgro? Bekijk onze werkenbij pagina met recente vacatures. Of volg ons op LinkedIn