📅

Webinar: CSRD, hoe starten? | do 12 sept en on demand te bekijken

Meld u aan

Author

Irma Meijer

Date

13 januari 2023

Reading time

4 minutes

Een dag uit het leven van... Irma Meijer: Circular Economy Officer

Bij Milgro werken ambitieuze professionals die elke dag bezig zijn met onze duurzame missie. Wat betekent het om te werken voor een purpose organisatie? En hoe komt deze missie terug in de werkzaamheden van alledag? We vroegen verschillende collega’s een dag bij Milgro te omschrijven.

Vandaag is Irma Meijer aan de beurt. Zij is Circular Economy Officer (CEO) bij Milgro en zet haar expertise in om onze opdrachtgevers, die wij ontdoeners noemen, binnen de sector Food te begeleiden in de transitie naar een nieuwe economie door middel van duurzaam grondstoffenmanagement.

Waarom Milgro?

Na jarenlang bij een financieel dienstverlener aan het werk te zijn geweest als accountmanager en innovatiemanager, merkte ik dat ik toe was aan een switch waarbij ik meer impact zou kunnen maken voor een betere wereld. De baan als Circular Economy Officer bij Milgro sprak me meteen aan, omdat het een bedrijf is dat in de scale up fase zit. Hierdoor krijg je veel ruimte voor ondernemerschap. Zo ben ik betrokken bij een project omtrent de impact van CSDD en CSRD op onze interne organisatie en onze opdrachtgevers. Ik heb binnenkort een netwerksessie van food policy over de toekomst van regeneratief boeren. Dit zijn zaken die niet direct gelinkt zijn aan mijn huidige baan, maar waar dus juist ruimte voor is binnen Milgro om ook mee aan de slag te gaan.

Dag op kantoor

Ik heb bewust gekozen voor een baan in de stad waar ik woon, zodat ik met de fiets naar mijn werk kan. Ik fiets in de ochtend binnen een half uur naar werk, waar ik start met een praatje bij de koffiemachine en vervolgens start met checken van prio’s die in mijn inbox zitten.

Irma-01

Teamoverleg

Om 10:00 uur start het overleg met mijn team. We starten met een korte check-in waarin iedereen aangeeft wat er speelt bij zijn/haar klanten en/of projecten. Dan geeft mijn manager een update over ontwikkelingen binnen Milgro breed en relevante marktontwikkelingen, zoals de index van de papier/karton markt. Vervolgens bespreken we welke sales trajecten er lopen en vraagt een collega input op de levenscyclusanalyse die we aan het door ontwikkelen zijn. Na de vergadering bespreek ik een verzoek dat ik van een klant kreeg over een nieuw type afvalstroom die bij hen vrijkomt. Ook sparren over we wat de beste aanpak is om hiermee om te gaan.

Lunch

Om 12:00 uur smeer ik een boterham en loop ik een rondje met collega’s, waarna ik mezelf voorbereid op een tweemaandelijks overleg via teams met een klant om de voortgang op een aantal optimalisaties door te nemen. Deze optimalisaties hebben als doel om een betere afvalscheiding te bewerkstelligen, een hoogwaardigere valorisatie te halen voor de stromen of een effectievere inzamelstructuur te realiseren. 

Ecologische impact

Ondanks dat we hard groeien als organisatie, we zijn inmiddels met meer dan 100 collega’s, is er veel ruimte voor eigen ondernemerschap en het meedenken bij strategische projecten binnen de organisatie. Om 15:00 uur heb ik een overleg met Marijke van der Sande, Rob Peeters en Hanneke den Otter over het impact tracker project. We zijn in dit project de impact berekening van optimalisaties aan het door ontwikkelen, zodat we als Milgro nog meer kunnen sturen op het maken van ecologische en economische impact voor onze klanten. Om 16:30 uur pak ik nog wat zaken op uit mijn inbox en, omdat het vrijdag is, doen we met een aantal collega’s om 17:00 uur een borrel in de kantine.

Irma-02

Dag onderweg

Om 08:00 uur gooi ik mijn schoenen met metalen neuzen in mijn tas, samen met mijn laptop en lunch. Vervolgens pak ik de trein naar station Gouda. Vanaf daar rijd ik mee met collega Rob Heijkoop, zodat we samen de afspraak kunnen voorbereiden. Als Circular Economy Officer ben ik ik strategisch verantwoordelijk voor de relatie met een aantal opdrachtgevers van Milgro, daarom ben ik één keer per twee weken onderweg naar een klant op locatie. Hierdoor bouwen we een goede relatie met hen op en maken we direct een ronde door de productie om te zien waar verbeteringen mogelijk zijn.

Sector Food & locatiebezoek

Ik beheer klanten binnen de sector Food, waar veel verschillende grondstofstromen vrijkomen. Mijn portefeuille is zeer divers en bevat klanten die allerlei verschillende producten ontwikkelen. Van het beleggen en inpakken van broodjes, het maken van tapas, productie van koekjes, tot aan sauzen en andere producten die je voor je avondeten in de schappen vindt.

Eenmaal op locatie worden we opgehaald door de productiemanager die verantwoordelijk is voor het afvalmanagement op locatie. Aan het begin van de afspraak nemen we met de klant de rapportage van alle grondstofstromen door die onder regie van Milgro worden beheerd.

Impact

We staan stil bij de impact op ecologisch vlak (de CO2eq gerelateerd aan de transport en verwerking van diverse stromen) en op economisch vlak (de totale kosten in diezelfde periode). Verder kijken we naar de verschillen in de volumes van veelvoorkomende grondstofstromen ten opzichte van dezelfde periode in het jaar ervoor. Samen zoeken we naar de verklaring hiervoor en bedenken we of de inzet van extra inzamelmiddelen of duidelijkere instructies kunnen zorgen voor een verbetering. Vervolgens bespreken we welke optimalisaties we verder kunnen uitvoeren en maken we een ronde door de productie om te zien wat al goed gaat en waar nog verdere mogelijkheden zijn voor beter afvalmanagement. Tijdens de autorit terug bespreken Rob en ik de meeting na en zetten we direct de aantekeningen op papier om die te delen aan de klant inclusief de presentatie.

Milgro als werkgever

Het geeft mij echt voldoening om impact te kunnen maken voor opdrachtgevers, zowel op ecologisch als economisch vlak. We hebben binnen Milgro de kennis in huis om grondstoffen een betere bestemming te geven en beter te scheiden. Bovendien hebben de collega's ook echt een drive om de wereld een stukje beter te maken. No earth to waste is een van de uitspraken binnen Milgro en ik ben trots om bij een werkgever te werken die dat zo serieus neemt.

Meer weten?

Wil je meer weten over werken bij Milgro? Bekijk onze werkenbij pagina met recente vacatures. Of volg ons op LinkedIn