🗑️

Zero Waste Week | 27 tot 31 mei 2024

Programma

Author

Richard Faessen

Date

27 februari 2023

Reading time

4 minutes

Een dag uit het leven van... Richard Faessen: .NET Ontwikkelaar

Bij Milgro werken ambitieuze professionals die elke dag bezig zijn met onze duurzame missie. Wat betekent het om te werken voor een purpose organisatie? En hoe komt deze missie terug in de werkzaamheden van alledag? We vroegen verschillende collega’s een dag bij Milgro te omschrijven.

Vandaag is Richard Faessen aan de beurt. Hij is .NET Ontwikkelaar (onderdeel van het ICT team) en is verantwoordelijk voor de continuïteit van onze interne en externe applicaties. Hij houdt zich bezig met het ontwikkelen en implementeren van applicaties en software.

Start van de dag

Het is maandagochtend, tijd om uit bed te komen en het gezin op te starten. Ik maak ontbijt klaar voor mijn vriendin en kinderen en pak alle tassen in. Voor mij is een dag pas compleet als er lekker gegeten wordt, dus pak ik mijn vers gesneden salade met kidneybonen en feta uit de koelkast en doe deze samen met een pak havermelk en mijn laptop in mijn fietstas. Fietsen heeft als voordeel dat ik voldoende beweeg, frisse lucht binnen krijg en milieuvriendelijk bezig ben. 

De weg van dertien kilometer die ik afleg loopt door de prachtige Broekpolder met koeien in de weilanden en veel vogels in de bossen, daarna over een breed fietspad langs de trambaan door Vlaardingen en Schiedam. Als ik Schiedam uit ben en onder het spoor door fiets, dan ben ik er al bijna. Tijd voor onze dagelijkse standup in de ICT-kamer. We bespreken de status van ieders werk en kijken of we elkaar nog ergens mee kunnen helpen.

Richard-02

Softwarekwaliteit waarborgen

Na de standup open ik het project waar ik mee bezig ben en denk ik na over hoe ik mijn gebouwde functionaliteiten automatisch kan testen. Hiermee wordt een stuk kwaliteit van de software gewaarborgd. Bij iedere wijziging die wordt doorgevoerd, worden op een server alle automatische tests uitgevoerd en gecheckt of alle functionaliteiten nog werken. Mocht een bepaalde wijziging iets anders kapot maken, dan komt dit op tijd boven water. Ik krijg van mijn collega Allard de vraag of ik zijn codewijziging wil reviewen. Dat kan nu wel even tussendoor. Door elkaars codewijzigingen te reviewen, leren we van elkaar en kunnen we ook aangeven dat iets beter op een andere manier kan worden geïmplementeerd. Of we halen er nog een foutje uit. Als alles naar tevredenheid is, dan keuren we het voorstel goed en worden de wijzigingen automatisch doorgevoerd naar onze stagingomgeving, waar ook collega’s van andere afdelingen op kunnen testen. Als een key user van de betreffende afdeling de aanpassing heeft getest en akkoord is, dan wordt bij de eerstvolgende release de wijziging doorgevoerd naar productie.

Softwarewensen in kaart brengen

Het is tijd voor een overleg met Daniëlle van afdeling Outsourcing. Ik werk aan een groot project, waarbij o.a. de inkoopprijslijst compleet wordt vernieuwd. Tijdens het overleg legt Daniëlle uit welke handelingen in haar werk veel tijd kosten en herhaaldelijk moeten worden uitgevoerd. Veel van deze handelingen zijn best foutgevoelig en als fouten later aan het licht komen, dan moet dat worden rechtgezet en kost het nog meer tijd. Ze legt ook uit hoe ze het in de nieuwe applicatie wil laten werken, om veel tijd te besparen en minder fouten te kunnen maken. Samen denken we een nieuw ontwerp uit voor een deel van de nieuwe applicatie. De volgende keer gaan we dit bespreken met onze product owner Karlijn. Bij softwareontwikkeling is het belangrijk om goed met de (toekomstige) gebruikers te communiceren. Zo voorkom je dat nieuwe software niet naar wens is en/of deels opnieuw moet worden geschreven.

Richard-ict

Lunchpauze

Het is alweer pauze, dus ik trek m’n jas aan en ga lekker even naar buiten. Vaak zijn er nog collega’s die mee gaan. Als ik terug ben, is het tijd voor mijn salade. Ik neem ook wel eens soep, Thaise curry of een omelet mee. Dat warm ik dan nog even op in een pan. Heerlijk om warm te eten, het liefst drie keer per dag.

Nieuwe functionaliteit toevoegen

Tijd om de draad weer op te pakken. Het is tijd om een nieuwe functionaliteit toe te voegen. Ik had al een tabel gemaakt waarin alle prijslijstitems zichtbaar zijn en waar je ook per kolom kan zoeken/filteren. Nu ga ik ervoor zorgen dat een tabelregel uitklapt als je erop klikt en dat er extra informatie wordt weergegeven. Daar heb ik Google even voor nodig. Ik inventariseer welke mogelijkheden er zijn om componenten uit te klappen in een gebruikersinterface. Vervolgens bedenk ik welke manier het beste past bij mijn functionaliteit. Dan probeer ik gewoon wat uit. Er zijn nog wat extra zoekopdrachten in Google nodig om de juiste code en instellingen te vinden, maar dan lukt het uiteindelijk om een tabelregel te laten uitklappen.

De volgende stap is om de juiste informatie uit de database op te vragen en op het scherm weer te geven. Nadat mijn component de juiste informatie laat zien, kijk ik of ik de gebruikersinterface nog wat mooier kan maken. Soms kan het vergroten of verkleinen van een marge van een stukje tekst net de finishing touch zijn. Ook aan de achterkant, in de code, kijk ik of het nog wat netter kan. Misschien kan er code worden hergebruikt, zodat niet twee of drie keer hetzelfde wordt gedaan. Dit noem je refactoren. Soms kan er zelfs code weg, omdat deze overbodig is geworden. De kunst is om de code te laten lezen als een boek, want ook programmeercode lees je veel vaker dan dat je het schrijft.

Als ik tevreden ben, dan commit ik mijn wijzigingen en bied deze aan ter review. Ik vraag mijn collega Allard of hij de wijzigingen wil reviewen en of hij misschien nog verbeterpunten heeft.

Richard-03

Afsluiten

De werkdag zit erop en ik pak mijn spullen weer in. Lekker de fiets op en terug naar huis. Ik geniet als mijn beide kinderen me bij thuiskomst om mijn nek vliegen. En laat nu toevallig ook nog eens het eten op tafel staan!

Actief bijdragen aan duurzaamheid

Al jaren speelt duurzaamheid een belangrijke rol in mijn leven. Samen met mijn vriendin en kinderen scheiden we ons afval zo goed mogelijk, we pakken alleen de auto als het echt niet anders kan (boodschappen halen we ook met de fiets), we maken veel gebruik van Marktplaats en kringloopwinkels en als ik bijvoorbeeld en luik voor de vliering maak, dan kijk ik eerst wat ik zelf nog voor hout heb liggen. Of misschien heeft de buurman nog wel iets liggen wat ik kan gebruiken. Milgro was voor mij dé kans om ook tijdens mijn werk actief bij te dragen aan duurzaamheid op grotere schaal.

Meer weten?

Wil je meer weten over werken bij Milgro? Bekijk onze werkenbij pagina met recente vacatures. Of volg ons op LinkedIn