📅

Webinar: CSRD, hoe starten? | do 12 sept en on demand te bekijken

Meld u aan

Author

Milgro

Date

11 april 2022

Reading time

1 minute

Dutch Overshoot Day

Waar we als Nederland koploper zijn op het gebied van laadpalen (hoogste dichtheid van Europa) en het aantal zonnepanelen (maar liefst 765 watt zonnevermogen per hoofd van de bevolking) is onze positie op de ranking voor Overshoot Day eentje waar we minder trots op kunnen zijn. Zo is het dinsdag 12 april 2022 al Dutch Overshoot Day; de dag waarop we, als iedereen zo zou leven zoals wij Nederlanders, zoveel van de aarde verbruikt als onze planeet in één jaar kan vernieuwen. Vanaf die dag staan we dus in het rood.

Als iedereen zoals wij zouden leven, zouden we maar liefst 3,6 maal de aarde nodig hebben. Het lijstje met alle Overshoot Days, gepubliceerd door Earth Overshoot Day en de Global Footprint Network, laat zien dat Nederland bij de eerste vijftien landen is die deze datum behalen, samen met Tsjechië en Noorwegen. De eerste op de lijst is Qatar en de hekkensluiter Jamaica. Onze positie komt niet alleen door ons dichtbevolkte landschap waar weinig ruimte is voor natuurlijke hulpbronnen en onze grote consumptie. Ook de afhankelijkheid van het buitenland voor grondstoffen heeft door actuele ontwikkelingen zijn weerslag gehad op de datum.

 

Country_Overshoot_Days_2022

 

Het Global Footprint Network organiseert samen met MVO Nederland een webinar over Dutch Overshoot Day en vraagt hiervoor door middel van video interviews aandacht voor belangrijke thema’s zoals de voorzieningszekerheid van grondstoffen. Hiervoor gaf Piet Briët, manager van het Circular Economy Office bij Milgro, inzicht in het belang van flexibiliteit bij het volbrengen van de grondstoffentransitie. En hoe het inzetten van natuurlijk kapitaal management ervoor zorgt dat circulaire principes, zoals rethink en reuse, geïntegreerd worden in bedrijfs- en productieprocessen. Bekijk de hele video hier:

 

Over Milgro

De missie van Milgro is het managen van natuurlijk kapitaal te integreren in bedrijfsvoering van organisaties om daarmee de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Deze missie realiseren onze wij door het toepassen van onze bewezen technologie, methodiek en aanpak. Met als resultaat winstgevende duurzaamheid: earth & earn together. En daarmee verschuiven we met elkaar, Earth Overshoot Day naar een latere datum.

Op de hoogte blijven?

Regelmatig publiceren wij artikelen en blogs over natuurlijk kapitaal, de circulaire economie en duurzaam afval- en grondstoffenmanagement. Op de hoogte blijven? Volg ons op LinkedIn.