📅

Webinar: CSRD, hoe starten? | do 12 sept en on demand te bekijken

Meld u aan

Author

Milgro

Date

24 april 2023

Reading time

2 minutes

Waarom recycling niet écht circulair is

Sommige mensen zeggen: “Afval is de grondstof van morgen”. Bij Milgro zien we het net andersom: “Grondstoffen moeten geen afval worden.” Wij willen in eerste plaats zo weinig mogelijk afval creëren. We doen er alles aan om bedrijven te helpen om verspilling van grondstoffen te voorkomen. 

De circulaire economie, we horen er voortdurend over. Maar wat is echt circulair werken? We willen af van de wegwerpeconomie, het lineaire systeem waarbij we een product maken uit eindige grondstoffen en na gebruik weer weggooien. Zo’n systeem is niet houdbaar. Veel bedrijven denken dat recyclen de oplossing is. Ze maken bijvoorbeeld teenslippers van plastic uit de oceaan of gerecyclede plastic verpakkingen. Maar het overgrote deel van die gerecyclede slippers en plastic hoezen belanden na gebruik ook weer op een afvalberg, of in de zee. De vorm van het materiaal is anders, het wordt een keer langer gebruikt dan eerst, maar afval blijft bestaan. Bovendien is het proces van recyclen energie-intensief en vervuilend. Van alle plasticsoorten is maar een kwart geschikt om om te smelten tot iets nieuws.  

R-ladder van de circulaire economie

Recycling kunnen we met een kritische houding bekijken. Het doel van recycling is behoud van grondstoffen. Echter lukt dat op dit moment nog niet altijd. Op dit moment zijn er veel betere alternatieven in de R-ladder: de beste strategieën voor een echt circulaire economie.

methodiek-milgro-low-res

Verantwoord gebruik en fabricage van producten:

  • Refuse en rethink: voorkom dat u producten maakt of grondstoffen gebruikt die eigenlijk niet nodig zijn. Is biobased materiaal een oplossing? 

  • Redesign: producten herontwerpen zodat alle onderdelen te repareren of te vervangen zijn. Een voorbeeld: de badkamerspiegel meer met ingebouwde lamp. Als de lamp kapot is, moet de hele spiegel naar de schroot. Een ander ontwerp voorkomt afval. 

  • Reduce: verminder de hoeveelheid onderdelen en grondstoffen in producten.

Behouden en verlengen van de levensduur van producten:

  • Reuse en repair: gebruik producten of grondstoffen keer op keer opnieuw in de huidige vorm

Afval gebruiken als grondstof:

  • Recycle: omvormen van producten in andere producten

Hoe vermindert u restafval?

Voorkomen is dus beter dan genezen. Hoe wordt uw bedrijf écht circulair? Met eenvoudige aanpassingen kunnen bedrijven al een paar belangrijke eerste stappen maken in het verminderen van verspilling. 

Begin met het in kaart brengen van uw afvalstromen en het verhogen van het scheidingspercentage. Wat verdwijnt er in de container? Waar komt het afval vandaan? Zodra dat duidelijk is, kunt u uw restafval verminderen. Kunt u verpakkingsmateriaal verminderen? Kunt u besparen op grondstoffen? Hoe kunt u slimmer omgaan met onderdelen? Is snij-, zaag- of knipverlies te voorkomen?

dashboard-900x600-zand

Bij de volgende stap zorgen we ervoor dat wat er aan kostbare reststromen overblijven, elders worden ingezet. Zo heeft Milgro een fosfaatrijke reststroom uit een voedselbedrijf omgezet als fosfaatbron voor waterzuivering. Het waterzuiveringsbedrijf hoefde de stof fosforzuur hierdoor niet meer aan te kopen. Ze gebruikten bijna 17.000 kilo fosfaat dat het voedselbedrijf juist kwijt wilde.

Wilt u zorgvuldiger omgaan met afval én grondstoffen? Volg Milgro’s stappenplan en start met een waste scan.

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven van alle nieuwe ontwikkelingen? Volg ons op LinkedIn.  of abonneer u op de nieuwsbrief