Wat begon als een lokaal initiatief in Australië, is uitgegroeid tot een wereldwijde campagne die miljoenen mensen en bedrijven stimuleert om plasticgebruik te verminderen. Maar wat houdt Plastic Free July precies in? En hoe kan jouw organisatie positief bijdragen?
Wat is Plastic Free July?
Plastic Free July is een wereldwijde campagne die mensen en organisaties uitdaagt om in juli minder wegwerpplastic te gebruiken. De campagne werd in 2011 gestart door de Plastic Free Foundation in Australië en is inmiddels actief in meer dan 190 landen. Bedrijven en organisaties worden aangemoedigd één of meerdere plastic items te vervangen door herbruikbare alternatieven, zoals waterflessen, koffiebekers, boodschappentassen of lunchzakjes- en bakjes.
Hoe groot is de impact van Plastic Free July?
2024 groeide uit tot de grootste editie van Plastic Free July tot nu toe. Wereldwijd namen 174 miljoen mensen en organisaties deel aan de campagne. In 2023 waren dat er nog zo'n 89 miljoen. Ook grote organisaties deden mee: zo gebruikte WWF-Australia en NASA’s Johnson Space Center de campagne om interne initiatieven op te zetten en bewustwording van plasticafval op de werkvloer te vergroten.
Als resultaat werd in juli 2024 naar schatting 390 miljoen kilo plastic afval voorkomen. Dat staat gelijk aan zo'n 30.000 vuilniswagens vol plastic.
Maar in hoeverre is die impact blijvend? Dit blijft een veel gestelde vraag. Uit onderzoek blijkt dat 87% van de bedrijven en consumenten na afloop van de campagne bewuster omgaat met plasticgebruik. Dat laat zien: actief en bewust bezig zijn met afvalvermindering kan leiden tot blijvende gedragsverandering – thuis én op de werkvloer.
Wat kan jouw organisatie doen tijdens Plastic Free July?
Plastic Free July biedt een kans om het gesprek te starten over het plasticgebruik binnen jouw organisatie. Maar hoe pak je dat aan? We zetten een aantal ideeën op een rij:
- Organiseer een plasticvrije lunch, waarbij iedereen zijn of haar eigen lunch meeneemt in een duurzame verpakking – zoals een herbruikbare lunchbox, bijenwasdoek of ander alternatief. Een laagdrempelig én sociaal moment om bewustwording te creëren over plasticgebruik. Ga na afloop van de lunch met elkaar in gesprek: Was het lastig om een alternatief te vinden? Welke uitdagingen kwamen jullie tegen?
- Stimuleer het gebruik van herbruikbare flessen en bekers op de werkvloer. Bij Milgro hebben we dit zelf toegepast: iedere collega ontving een gepersonaliseerde mok. Zo voorkomen we afval van wegwerpbekers.
- Doe een plasticscan op kantoor: Loop samen met collega’s door het kantoor en kijk waar nog onnodig plastic ligt. Noteer wat je tegenkomt en ga vervolgens op zoek naar herbruikbare of duurzamere alternatieven.
Een goed voorbeeld is plastic roerstaafjes voor koffie of thee. Die worden vaak maar één keer gebruikt en daarna direct weggegooid, terwijl er prima alternatieven zijn zoals metalen lepeltjes of houten roerstaafjes.
Hoe Milgro helpt bij het verminderen van (plastic afval)
Soms is plasticvermindering op grote schaal makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker in sectoren waar verpakkingen functioneel onmisbaar zijn, lijkt er niet altijd een direct alternatief. Toch kunnen organisaties de milieu-impact van hun plasticgebruik verkleinen, bijvoorbeeld door te kiezen voor efficiëntere verwerking of recycling.
Een goed voorbeeld is Aviko Proven, een producent in de aardappelen industrie. De organisatie stond voor de uitdaging om op duurzame wijze plasticfolies af te voeren. Traditionele afvalverwerking leidde tot verbranding, wat niet in lijn lag met de duurzaamheidsdoelstellingen van de organisatie. Samen met Milgro ging Aviko Proven op zoek naar een milieuvriendelijke oplossing voor de verwerking van folies. De oplossing? Chemische recycling-– waarmee de hoeveelheid restafval binnen een jaar met bijna 70% werd verminderd én een aanzienlijke kostenbesparing werd gerealiseerd.
Van Plastic Free July naar Zero Waste
Plastic Free July helpt bij het terugdringen van wegwerpplastic. Maar plastic is vaak slechts één van de afvalstromen die op de werkvloer vrijkomen.
Wil je na Plastic Free July verder kijken dan alleen plasticafval? En ontdekken welke andere stromen je kunt verminderen of efficiënter kunt scheiden?
In de Zero Waste Workshop van Milgro brengen we samen met jouw team de verschillende afvalstromen op locatie in kaart. We geven inzicht in de herkomst, samenstelling en verwerking van materialen. Met praktische tips ontdek je samen hoe je afvalstromen kunt verkleinen- en uiteindelijk kunt voorkomen.
Op de hoogte blijven
Op de hoogte blijven van alle nieuwe ontwikkelingen? Volg ons op LinkedIn, luister de podcast 'Grondstof tot nadenken' of abonneer op de nieuwsbrief. Ben je nieuwsgierig naar wat Milgro voor jouw bedrijfsvoering en afvalproces kan betekenen? Neem dan contact op.