🗑️

Webinar: CSRD (English) | 23 april 2024

Registreer

Author

Milgro

Date

28 september 2021

Reading time

2 minutes

De zoete opbrengst van de Milgro bijenkast

Bijna een jaar geleden startte Milgro met het sponsoren van een eigen bijenkast met bijenvolk. Milgro voelt zich verbonden met de bij als hersteller en onderhouder van natuurlijke ecosystemen. In 2020 voegde wij het bij-symbool toe aan ons beeldmerk. Vier seizoenen later brengen we graag een update over ons bijenvolk.

Meten op afstand en sturen op inzicht

Geheel passend bij de dienstverlening van Milgro wordt ook de bijenkast met de inzet van technologie en daarmee verkregen inzicht onderhouden. Via het BEEP IoT systeem meet onze imker, de bijenkast uit en pleegt ze onderhoud op basis van de uitgebreide dashboards. Zo bekijkt zij de temperatuur, het geluid, het gewicht van de bijenkast.

beep-mlgro

Splitsen van het bijenvolk

In juni was heel duidelijk een piek te zien in de grafieken. Het bijenvolk werd te groot voor de bijenkast en een splitsing werd in gang gezet. Bijen volgen altijd hun koningin. Voorafgaand aan de splitsing zorgt het bijenvolk voor een nieuw koningin-eitje. Net voordat deze uitkomt vertrekt de huidige koningin samen met een deel van het volk uit de bijenkast. In ons geval naar een naburige bijenkast. De nieuwe koningin is met haar deel van het volk overgebleven in de bestaande kast. De geboorte van een nieuw bijenvolk.

Zomeroogst

De zomer was wisselvallig en kwakkelend. En waar dit hoogstens oncomfortabel was voor de lokale kampeerder, hadden de bijen er meer last van. Regen betekent immers minder bloeiende bloemen en dus minder nectar en stuifmeel. Gemiddeld genomen was de honingoogst deze zomer dus minder groot dan voorgaande jaren.

Klaar maken voor de winter

De imker van onze bijenkast oogst slechts een bescheiden deel van de honing. Het leeuwendeel is bestemd voor de bijen als wintervoorraad. Nu de herfst is ingeluid en nectar en stuifmeel schaars worden, gaat het bijenvolk zich langzaam transformeren naar een winterbijenvolk. Hierbij wordt het volk in aantal kleiner en de bijen in omvang groter en sterker.

Een voorraad honing en stuifmeel is essentieel voor deze transformatie. Omdat winterbijen sterker zijn en minder hoeven te vliegen worden zij tot wel zes maanden oud. Ze leven dus een stuk langer dan de zomerbij, die gemiddeld maar 6 weken oud wordt.

De bij heeft het moeilijk en maar liefst 50% van alle bijensoorten in Nederland is bedreigd. Met onder andere onze bijenkast geven we het diertje een steuntje in de rug. Daarmee dragen we ook bij aan SDG 14 en 15.

Milgro honing

Ondanks dat het geen topjaar was, heeft ons bijenvolk toch voor een kleine oogst kunnen zorgen. Wist u trouwens dat zomerhoning anders van kleur en smaak is dan lentehoning? Bij Milgro staat inmiddels een bescheiden voorraad eigen honing. Vergeet dus niet een potje mee te nemen, wanneer u bij ons op bezoek bent.

potjes

Volgend jaar

Nu de bijen zich klaarmaken voor de winter, blikken wij alvast vooruit op komend voorjaar. We hopen op een goed voorjaar met nectar en stuifmeel in overvloed. Wist u trouwens dat u hieraan kunt bijdragen door te maaien? Of liever gezegd door niet te maaien. In Groot-Brittannië was No Mow May, het niet maaien in de maand mei, een groot succes. Zelfs het overlaten van een klein stukje gazon voor bestuivers als vlinders en bijen kan een groot positief effect hebben op uw lokale bijenstand.

En dacht u komende week nog een keer de grasmaaier erbij te pakken, bedenk dan dat zo laat mogelijk maaien des te langer de kans op voedsel voor de bij. En dat is, zoals u een paragraaf eerder kon lezen, essentieel voor bijen die de wintertransformatie ingaan.

Op de hoogte blijven?

Regelmatig publiceren wij artikelen en blogs over zaken die ons aan het hart gaan, zoals de bij. Ook vindt u regelmatig updates over de circulaire economie, natuurlijk kapitaal en duurzaam afval- en grondstoffenmanagement. Op de hoogte blijven? Volg ons op LinkedIn.