📅

Webinar: CSRD, hoe starten? | bekijk ons on demand webinar

Bekijk nu
Certificering: welke duurzame certificeringen zijn er?
Certificering: welke duurzame certificeringen zijn er?

Auteur

Milgro

Datum

16 februari 2023

Leestijd

2 minutes

Certificering: welke duurzame certificeringen zijn er?

ISO 9001, B Corp, LEED, Cradle to Cradle Certified: het zijn enkele voorbeelden van duurzame certificeringen. Nationaal, internationaal en branche-specifiek bestaan er tientallen duurzame certificeringen. Een belangrijk thema, want voor bedrijven speelt duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid een steeds grotere rol. We zetten een aantal belangrijke labels voor u op een rij. 

ISO 9001

Wereldwijd erkende certificering voor kwaliteitsmanagement. In alle aspecten van de bedrijfsvoering moet worden voldaan aan strenge normen, waarmee consistente product- of dienstkwaliteit en klanttevredenheid worden benadrukt. 

ISO 14001

Internationale standaard voor milieubeheersystemen. Er is een bewezen raamwerk voor het beheer en de continue verbetering van milieuprestaties. 

B Corp

Internationaal erkend label dat aantoont dat bedrijven voldoen aan strenge normen van sociale en milieuprestaties, verantwoordelijkheid en transparantie. Naast winst, streeft het bedrijf positieve sociale en ecologische impact na. 

Ecovadis

Internationaal erkende beoordeling van Corporate Social Responsibility (CSR). Geeft inzicht in de integratie van principes als Milieu, Arbeid & Mensenrechten, Ethiek en Duurzaam inkopen binnen een bedrijf. 

BRC

British Retail Consortium is ontwikkeld in het Verenigd Koninkrijk, maar inmiddels een internationaal erkende certificering voor voedselveiligheid. Stelt eisen aan de voedselkwaliteit, veiligheid en integriteit in de toeleveringsketen voor voedingsmiddelen. 

ISCC

International Sustainability and Carbon Certification is een internationale certificering die duurzaamheid en CO2-reductie aantoont voor bio-grondstoffen en bio-energie. Dit draagt bij aan een verantwoord gebruik van hernieuwbare bronnen. 

GMP+

Good Manufacturing Practice+ borgt de veiligheid en kwaliteit van diervoeders. Benadrukt strenge normen voor productie, opslag, transport en distributie van diervoeders. 

GDP

Good Distribution Practice is een internationale certificering voor goede distributiepraktijken in de farmaceutische industrie. Waarborgt kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid van geneesmiddelen tijdens transport en opslag.

LEED

Leadership in Energy and Environmental Design is een van oorsprong Amerikaans, maar inmiddels internationaal erkend groencertificeringssysteem voor gebouwen. Helpt bij het ontwerpen en implementeren van hoogwaardige, duurzame bouwprojecten. 

Cradle to Cradle Certifiedâ„¢

Internationaal erkende certificering gericht op productontwerp dat hergebruik van materialen bevordert. Kijkt naar de veiligheid van productingrediënten, mogelijkheid tot recycling of compostering, gebruik van hernieuwbare energie, koolstofbeheer, waterbeheer en sociale eerlijkheid tijdens de gehele levenscyclus van een product. 

Energy Star

Internationaal erkende certificering gericht op bevordering van energie-efficiëntie en vermindering van broeikasemissies. Indicator van energiezuinigheid en milieuvriendelijkheid van producten. 

Green Seal

Nationaal erkend ecolabel in de Verenigde Staten. Toegekend aan producten en diensten die een verminderde impact op het milieu hebben gedurende hun levenscyclus. 

R2 (Responsible Recycling) en RIOS (Recycling Industry Operating Standard)

Internationaal erkende certificeringen voor de elektronica-recyclingindustrie. Ontworpen om verantwoorde en veilige, duurzame verwerking van elektronisch afval te stimuleren. 

Zero Waste Certification

Internationaal erkende certificering, uitgegeven door de Zero Waste International Alliance. Erkenning van bedrijven en organisaties die actief streven naar het verminderen van afval en het minimaliseren van stortplaats- en verbrandingsovens. 

Save Food

Internationaal erkend initiatief van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en beursorganisator Messe Düsseldorf. Met als doel voedselverspilling en voedselverlies in de toeleveringsketen te verminderen. 

FSSC 22000

Food Safety System Certification, internationaal erkend certificeringssysteem voor voedselveiligheid. Ontwikkeld om te voldoen aan de eisen van de Global Food Safety Initiative. Naast voedselveiligheid ook gericht op het minimaliseren van voedselverspilling.

IMG_7406-staand

Meer weten?

Wij stellen hoge eisen aan het inrichten van een duurzaam afvalproces voor onze opdrachtgevers. En we vinden het niet meer dan logisch dat daar hoge standaarden van certificering bij horen. Uiteraard zijn we daarom zelf ook gecertificeerd. Lees hier meer over onze certificeringen.

Wil u meer weten over hoe wij u kunnen bijstaan bij audits en certificeringsaanvragen? Maak dan direct een afspraak met onze CQSE-expert.

Afpraak maken met onze CQSE expert