🗑️

Webinar op 25 jan 2024 over

Grip op afval > Schrijf je nu in

Auteur

Milgro

Datum

6 december 2022

Leestijd

2 minuten

Milgro zet zich in voor meer bijen en biodiversiteit

De bijen en Milgro zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De bij is deel van ons logo en sinds 2020 hebben wij ook een bijenkast in Nepal. Hiermee zetten wij ons in voor de biodiversiteit en natuurbeheer.

Ambassadeur van de bij

Voor ons is het sponsoren van een bijenkast een logische stap. We hebben dezelfde doelstelling: een duurzame en circulaire wereld. De bij is de verbinder tussen ecosystemen en Milgro is de verbinder tussen de ontvanger en ontdoener van afvalstromen. Beiden maken we de wereld een stukje duurzamer.

Bijen zijn belangrijk voor biodiversiteit

Bijen zijn onmisbaar in onze natuur en met het sponsoren van een bijenkast zetten wij ons in voor het welzijn van de bij. Biodiversiteit is belangrijk voor de mens. Helaas is deze in de afgelopen jaren behoorlijk achteruit gegaan. Bijen helpen bij het in stand houden van de biodiversiteit en brengen deze terug. Daarnaast zorgen ze ook voor onze voedselvoorziening. Bijen bestuiven 90 procent van alle gewassen, en maar liefst 60 procent van ons voedsel is afhankelijk van deze bestuiving. Door de bestuiving zorgen bijen voor een beter ecologisch evenwicht in de natuur. Bijenkasten brengen de bijen terug, zodat er meer bestuiving plaatsvindt.

nepal-03

Onze bijenkast in Nepal

Onze bijenkast staat in het stadje Gokarneshwor in Nepal. De situatie is daar sinds 2015 veranderd. Toen is het land getroffen door een zware aardbeving die grote gevolgen had voor het land en ongerepte natuur. Hierdoor is zowel de biodiversiteit als de economie zwaar getroffen. Door het sponsoren van een bijenkast stimuleren wij de biodiversiteit en economie in Nepal.

Over Liquid Nature

Liquid Nature is de beheerder van onze bijenkast. Door bijenkasten te plaatsen in landen als Nepal, Vietnam, Zimbabwe, Kenya en Sri Lanka dragen zij bij aan het herstel van de biodiversiteit en economische groei op de plekken waar dit nodig is. Voor iedere gesponsorde bijenkast in Nederland wordt er één in een ander land geplaatst. Daarnaast worden lokale imkers opgeleid en krijgen zij een imker-outfit en gereedschap.

nepal-05

Wat gaat er anders in Nepal?

In Nepal worden door een imker andere materialen gebruikt dan in Nederland. Maar vooral de aanpak verschilt. In Nederland is één persoon verantwoordelijk voor het onderhouden van de bijenkast. In Nepal onderhoudt de hele gemeenschap de bijenkast. De gemeenschap deelt de opbrengst van de honing met elkaar. De bijen in Nepal zijn overigens ook anders dan de bijen in Nederland. Zo komt de apis serena en de apis dorsata, een van de grootse bijen ter wereld, voor in Nepal. De honing heeft trouwens ook een andere smaak, doordat in Nepal andere planten en bloemen voorkomen.

HubSpot Video

 

De bijenkast is een gemeenschapsproject. Hier wordt uitgelegd uit welke onderdelen een bijenkast bestaat.

Op de hoogte blijven?

Milgro deelt regelmatig artikelen en blogs over interessante zaken rondom duurzaamheid en de bij. Ook zijn er regelmatig updates over samenwerkingen, het belang van natuurlijk kapitaalmanagement en duurzaam afval- en grondstoffenmanagement te vinden. Wilt u op de hoogte blijven? Volg ons dan op LinkedIn.