📅

Webinar op 12 mrt 2024 over

CSRD > Schrijf je nu in

Auteur

Milgro

Datum

24 mei 2023

Leestijd

2 minuten

Interview met collega Carla: tips over afval verminderen en het planetary boundery dieet

Vandaag spraken we een van onze specialisten in duurzaamheid, Carla. Eerder dit jaar presenteerde zij al voor alle Milgro collega’s over de planetary bounderies en dit gaf onze collega’s veel inzicht over de milieu-impact die wij als persoon, maar ook de impact die wij met onze dienstverlening maken. In haar rol als project lead werkt ze mee aan het invullen van de nieuwe impact afdeling en zorgt zij voor de doorontwikkeling van o.a. nieuwe duurzaamheidsrapportages. Kortom wie beter dan Carla te vragen hoe zij de week zonder afval ervaart.

De eerste vraag was dan ook gemakkelijk voor haar:

Wat waren de grootste uitdagingen waar je tegenaan liep tijdens deze week zonder afval?

Uitdagingen voor deze week specifiek, had zij niet. Zo goed mogelijk afvalvrij leven is al een dagelijkse gewoonte geworden, echter zijn er tijdens het doen van de dagelijkse boodschappen altijd uitdagingen. Hoe voorkom je nou die verpakkingen om voedingsmiddelen? Je kunt wel herbruikbare verpakkingen van huis meenemen naar de supermarkt, echter zitten er soms al plastic verpakkingen om groentes heen die je niet kunt vermijden. Of kun je een product simpelweg niet verpakkingsvrij kopen. Daarnaast is boodschappen doen ook een kwestie van goed plannen, zodat er geen verse producten bederven of voedsel overblijft en verspild wordt.

Wat doe je om afval te verminderen en wat is het meest effectief?

Thuis gebruikt Carla voor haar GFT een wormenkrukje. Dit zorgt voor voedingsrijke voeding voor planten en dit zorgt ook voor een CO2 neutrale verwerking van GFT, wat in NL voor huishoudelijk GFT nog niet altijd even goed gebeurt. Daarnaast gaf ze een hele goede tip! Durf nee te zeggen tegen cadeautjes. Het gebeurt vaker dan je denkt dat je bij je boodschappen of bij andere winkels een cadeautje krijgt. Die zorgen vaak voor afval, want vaak zit je niet op de inhoud van zo’n cadeau te wachten, maar voel je je bezwaard om nee te zeggen. Doe dit wel! En, vraag bij een restaurant om een bakje, om je restjes in te doen en zo voedselverspilling te voorkomen. Dit maakt bovendien vaak nog een heerlijke lunch!

Wat moeten we volgens jou verder nog doen om een afvalvrije wereld te realiseren?

Afvalvrij leven, ofwel milieubewust leven moet de norm worden en niet de uitzondering. Dit gaat verder dan alleen afvalvrij, het gaat om die keuzes te maken die zorgen voor balans. Wat zij daarmee bedoelt is je bewust te zijn van de milieu-impact die je maakt in de keuzes voor bepaalde voeding. Zo kiest zij bewust voor een planetary boundery dieet, aangeraden door een onderzoek gepubliceerd in de Lancet. In tegenstelling tot een veganistisch of vegetarisch dieet richt het planetary boundery dieet zich specifiek op minder milieu-impact, zonder vlees of dierenproducten uit te sluiten. Dus een perfect dieet om milieu-impact te verminderen! Om hierbij te helpen ontwierp Carla schijf van vijf gebaseerd op het Lancet report. Naast de milieuvoordelen is dit dieet ook goed voor je gezondheid omdat het heel gevarieerd en goed gebalanceerd is.

A-planetary-healthy-diet

Heeft u tips of ideeën voor het voorkomen van afvalstromen?

We horen graag wat u doet om bijvoorbeeld voedselverspilling te verminderen of verpakkingsafval te vermijden. We nemen uw suggesties mee in onze volgende blogs, waarin we oplossingen voor diverse afvalstromen bespreken.Laat het ons weten!

Waar zitten jouw gewoontes die zorgen voor afval? Durf jij het aan deze te doorbreken? Meld je aan #zerowastechallenge

New call-to-action