🗑️

Webinar: Grip op afval | do 6 juni 2024

Registreer

Author

Milgro

Date

15 februari 2024

Reading time

1 minute

Een boterzachte transitie: Een duurzaam verpakkingsprogramma voor onze opdrachtgever

Vandaag verdiepen we ons in een onderwerp dat relevant is voor mens en milieu: de verwerking van boterverpakkingen. Voedselverpakkingen worden vaak niet goed verwerkt vanwege vervuiling, en boter is hier een voorbeeld van. Dagelijks consumeren en produceren we grote hoeveelheden boter. Daar komt ook ontzettend veel verpakking bij kijken. In deze case duiken we in de wereld van besmeurde boterfolies en de oplossing die Milgro in samenwerking met diverse partijen heeft gerealiseerd.

Het probleem met boterfolies

Recyclingbedrijven zijn op zoek naar schone en monomateriële folies, ofwel schone verpakkingsmaterialen die zijn gemaakt van slechts één type materiaal. Het is namelijk eenvoudiger om één type materiaal te sorteren en verwerken. 

Maar in de realiteit zijn veel verpakkingsmaterialen vervuild, wat het recyclingsproces bemoeilijkt. Een goed voorbeeld hiervan zijn boterfolies (verpakking van de boter), die vaak besmeurd zijn met botervet. Dit maakt ze ongeschikt voor standaard recyclingmethoden. Het vet op deze verpakkingen kan het recyclingproces namelijk verstoren.

Dit probleem speelt niet alleen in de boterindustrie; grote bakkerijen en andere levensmiddelenproducenten hebben vergelijkbare uitdagingen. In een samenwerking met Milgro is door middel van een proef onderzocht of er een systeem kon worden opgezet om boterfolies te recyclen. Het doel was om de gebruikte boterfolies op een duurzame manier te recyclen.

De innovatieve aanpak

Milgro heeft, in een samenwerking met diverse partners, kennisinstellingen en een plasticrecycler, een veelbelovende proef opgezet. Deze proef omvatte het gebruik van een waslijn bij de recycler om vervuilde folies te reinigen. Het doel? Een alternatief vinden voor verbranding en/of chemische recycling. Onze voorkeur ging naar mechanische recycling van de folies, omdat dit minder energie-intensief is dan verbranding en chemische recycling. Dankzij de expertise van Milgro en de recycler zijn we samen tot deze mooie oplossing gekomen.

De waslijn werkt

Na maanden van tests en aanpassingen bleek de waslijn effectief te zijn. Dankzij de samenwerking tussen Milgro en de recycler lukte het om de vervuilde boterfolies te wassen en klaar te maken voor mechanische recycling. Dit was een belangrijke stap vooruit, zowel voor Milgro als voor diverse partijen die betrokken zijn bij de productie van boter en soortgelijke voedingsmiddelen. De verbetering in het reinigingsproces leidde tot energiebesparingen. Naar schatting resulteerde dit in een vermindering van de CO2-uitstoot met 30% tot 50%. Een goede samenwerking met een mooi resultaat.

Meer weten?

Alex 600x680Wilt u meer weten over onze aanpak of in een vrijblijvend gesprek de mogelijkheden voor uw organisatie doornemen? Maak dan nu een afspraak met  Alex van Kuilenburg, Business Developer Manager bij Milgro.