📅

Webinar: CSRD, hoe starten? | do 12 sept en on demand te bekijken

Meld u aan

Author

Milgro

Date

31 mei 2024

Reading time

10 minutes

Zero Waste Week Liveblog

Tijdens de Zero Waste Week van 27 mei tot en met 31 mei houden we een liveblog bij met al onze learnings en oplossingen om een zero waste ambitie te vervullen als bedrijf. Hoe ga je van start, maar ook duurzame alternatieven voor lastig te vermijden stromen. Laat u inspireren om de stap te nemen en doe mee!


Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen van onze Zero Waste Week

2024-05-31 16:00:00 Het einde van de Zero Waste Week

De officiële Zero Waste Week eindigt hier. We begonnen de week op thema's gedrag en inkoop en sloten de week vandaag af op het thema winstgevende duurzaamheid.  

Een korte terugblik: 
➡️ Afscheid van de restafvalbak. Afval wat normaliter bij het restafval belandde staat nu duidelijk zichtbaar in een vitrine, volgende week meer hierover! 
➡️ Praktische tips en oplossingen werden er gedeeld voor veelvoorkomende (bedrijfs)afvalstromen, van HDPE/PP-emmers tot stickerdragerpapier.  
➡️ Restafval blijft een aandachtspunt, want nog niet alle afvalstromen hebben een plek. Daar komt de waste500 bij kijken, een lijst met producten/stromen waar geen duurzame oplossing voor is en dus aandacht behoeft voor redesign of innovatieve verwerking. 

Het was een succesvolle week met veel inzichten en oplossingen, maar ook: het begint hier eigenlijk pas. We werken graag samen met denkers en doeners die oplossingen hebben of innovaties ontwikkelen om de stap te zetten richting zero waste. Dus: stay in touch! 

ESG-header

Naast dat we deze Zero Waste week focuste op hoe organisaties stappen kunnen zetten richting zero waste, hebben we ook specifiek op ons eigen kantoor lessen geleerd. 

Dit nemen we mee uit de Zero Waste Week voor op ons eigen kantoor: 
➡️ Inkoop kan het verschil maken. We passen ons inkoopbeleid aan en stoppen met zakjes suiker en creamer, we gaan weer een traditioneel suikerpotje gebruiken. 
➡️ Op gebied van voedselverspilling kunnen er stappen gemaakt worden. We implementeren een strategie rondom de koelkast op kantoor om te voorkomen dat producten daarin over de datum raken. 
➡️ De vitrine blijft ons inspireren om andere keuzes te maken en het gesprek met collega’s aan te gaan over het afval 
➡️ De Waste500 uitbreiden, op basis van onze eigen vitrine, maar ook door actief de ervaring van jullie op te halen. Heb je product of stroom voor de Waste500? Laat het ons weten!  

Het einde van de Zero Waste Week | #ZeroWasteChallenge Milgro

2024-05-31 12:00:00 In gesprek met een collega: Het prullenbakpraatje

Er is geen bijna geen bedrijf of organisatie waar geen papier wordt gebruikt. De inzameling van oud-papier dateert al vanaf 1870, al werd de inzameling pas vanaf de jaren 50 op grote schaal een succes. En  terecht, want 84% van ons oud papier wordt gerecycled. Een mooi onderwerp voor bij de prullenbak dus. Kijk maar mee..  

2024-05-31 08:00:00 Dag 5 van de Zero Waste Week met als thema Winstgevende Duurzaamheid

Winstgevende Duurzaamheid, het klinkt als een paradox, maar vandaag laten we met onze blogs en posts zien dat dit het niet is. Winstgevende duurzaamheid gaat namelijk prima hand in hand. Sterker nog wanneer u Milgro inzet voor uw afvalmanagement zijn kosten, ecologische impact en service de elementen waar wij op sturen ten aanzien van het regisseren van uw afvalstromen. Volg onze informatieve blogs en praktische handreikingen via het liveblog. 

Dag 5 van de Zero Waste Week met als thema Winstgevende Duurzaamheid | #ZeroWasteChallenge Milgro

2024-05-30 14:00:00 In gesprek met een collega: Het prullenbakpraatje

Kent u die netjes die om sommige groenten en fruit zitten? Vooral om ui, mandarijnen en sinaasappelen vind je ze vaak. In welke bak horen deze netjes eigenlijk? We zochten het uit in ons prullenbakpraatje van vandaag.

 

2024-05-30 08:00:00 Dag 4 van de Zero Waste Week staat in het teken van organische afvalstromen

De organische afvalstroom is een veelzijdige stroom met verscheidene duurzame opties. In de liveblog van vandaag delen we waardevolle inzichten en learnings uit onze vorige Zero Waste Week, evenals diverse opties om uw organische afvalstromen op een duurzame manier te kunnen gaan verwerken. Of uw bedrijf nu grote of kleine volumes organisch afval produceert, ontdek hoe u duurzame stappen kunt zetten en lees meer over onze praktische tips en ervaringen.

Dag 4 van de Zero Waste Week staat in het teken van organische afvalstromen | #ZeroWasteChallenge Milgro

2024-05-29 12:00:00 In gesprek met een collega: Het prullenbakpraatje

Vandaag in het prullenbakpraatje: Plastic en Drinkverpakkingen…een lastige afvalstroom. Want wat mag er in deze stroom en wat doe je met etensresten? We leggen het uit in slechts 1 minuut. 

 

2024-05-29 10:00:00 Hoe krijgen bedrijven het afvalscheidingspercentage omhoog?

Dat het scheiden van afval een eerste stap is richting Zero Waste, dat is al vaker benoemd. Maar waardoor komt het dat het gemiddelde scheidingspercentage bij bedrijven in Nederland toch nog slechts 64% is? Dat is 36% ongescheiden!

Met deze uitgebreide handleiding helpen we die organisaties die een stap willen zetten richting die 100%. De gids benoemt de basisprincipes, het beschrijft wetgeving en de uitdagingen waar bedrijven tegenaan lopen. U downloadt hem hier

Hoe krijgen bedrijven het afvalscheidingspercentage omhoog? | #ZeroWasteChallenge Milgro

2024-05-29 08:00:00 Onvermijdbare stromen die altijd bij het restafval moeten een blijvend probleem, of toch niet?

Vandaag gaan we met het thema onvermijdbare stromen aan de slag. Gistermiddag deelden we daarover al een mooie casus van een relatie. Vandaag zullen we nog een casus delen en andere oplossingen aandragen om dit soort stromen te elimineren, om te buigen of te recyclen te maken. Heeft u zo'n stroom vanuit uw productieproces of op kantoor? Chat dan met onze medewerkers. Zij kunnen u wellicht helpen aan een alternatief of aan een goede oplossing om te verwerken. 

Onvermijdbare stromen die altijd bij het restafval moeten een blijvend probleem, of toch niet? | #ZeroWasteChallenge Milgro

2024-05-28 16:00:00 Oplossing voor restafvalproduct HDPE emmers

Voedselproducent Henri vermindert haar restafval door HDPE emmers aan te bieden als recyclede grondstof voor nieuwe emmers in de non-food markt. Lees in onze casus wat deze stroom zo uitdagend maakt en daardoor vaak in het restafval beland. Een perfect voorbeeld van een schijnbaar onvermijdbare stroom die toch te vermijden valt. Dit is het thema van morgen. Volg het liveblog of Milgro op LinkedIn.  

Oplossing voor restafvalproduct HDPE emmers | #ZeroWasteChallenge Milgro

2024-05-28 14:30:00 Een consistente inzamelstructuur maak je zo met deze 7 tips

Wist u dat een consistente inzamelstructuur bijdraagt aan een positieve gedragsverandering rondom afvalscheiding op de werkvloer? Maar wat is nou een goede afval inzamelstructuur en aan welke eisen moet het voldoen? Bij punt 4 in ons blog leest u uitgebreid dat gemak en toegankelijkheid bijdragen aan betere scheiding. Liever advies krijgen? Neem contact op met ons, wij denken graag mee!   

Een consistente inzamelstructuur maak je zo met deze 7 tips | #ZeroWasteChallenge Milgro

2024-05-28 13:00:00 Restafval zetten we in the picture

Met het vertrek van de restafvalbak, plaatsen we niet te scheiden restafvalproducten in de vitrine. 

Voor die producten en verpakkingen waarvoor collega’s geen gescheiden inzameling kunnen bedenken, hebben we een vitrine. Die vitrine dient twee doelen. Het zorgt ervoor dat we het gesprek met elkaar aangaan. Had de stroom wel gescheiden ingezameld kunnen worden? Hoe hadden we de stroom kunnen vermijden? Hoe hadden we een andere keuze kunnen maken en is er een zero waste alternatief? Wanneer het product of de grondstof geen andere inzameling dan restafval had kunnen krijgen, dan biedt de vitrine het tweede doel. We zetten de stroom op de Waste500.

Restafval zetten we in the picture | #ZeroWasteChallenge Milgro

2024-05-28 12:15:00 In gesprek met een collega: Het prullenbakpraatje

Net als bij het koffiezetapparaat is de prullenbak ook een leuke gelegenheid voor een praatje. Vandaag, in de tweede aflevering van de serie prullenbakpraatjes, bespreken we het theezakje. Gaan die bij GFT, restafval of oud papier? Bekijk de video

 

2024-05-28 10:00:00 Afscheid van de restafvalbak

Vandaag nemen we afscheid...

En dat is geen verdrietig moment, maar een belangrijke stap om ons kantoor Zero Waste te krijgen. De restafvalbak gaat eruit! We merkten dat steeds vaker gescheiden stromen, ongescheiden in de restafvalbak belanden. Het gemak dat die bak biedt stimuleert niet het gewenste doel om zero waste te gaan. Wij zijn ervan overtuigd dat we deze gemaksbak niet meer nodig hebben.

 

2024-05-28 08:00:00 Learning uit Zero Waste Week 2023: Consistente inzamelstructuur verbetert de afvalscheiding

Tijdens de Zero Waste Week van vorig jaar zijn er aanpassingen gedaan in de inzamelstructuur om een betere bronscheiding te bewerkstelligen. Echter, gedurende het jaar is hier weer het een en ander in veranderd, waardoor we weer een toename in restafval hebben gezien. Daarom introduceren we tijdens deze week een nieuwe, consistente en vaste inzamelstructuur door het hele kantoor heen.

Later vandaag zetten we een blog live met daarin 7 tips voor een effectieve afvalinzamelstructuur.

 

Learning uit Zero Waste Week 2023: Consistente inzamelstructuur verbetert de afvalscheiding | #ZeroWasteChallenge Milgro

2024-05-27 17:00:00 Aan de slag met een positieve gedragsverandering richting Zero Waste

Wilt u als organisatie aan de slag met gedrag om uw medewerkers mee te nemen in de zero waste-ambitie? Milgro kan u helpen! Met een zero waste workshop nemen we u en uw collega's mee in de duurzame stappen die leiden tot zero waste. Vraag een workshop aan.

2024-05-27 16:00:00 Learnings uit 2023 Zero Waste Week - De koffiebeker

Eerder vandaag bespraken we de resultaten van de vorige Zero Waste Week en daaruit concludeerden we dat het stimuleren van gedrag een belangrijk en uitdagend onderwerp is om een zerowaste-ambitie te laten slagen. Dit was een learning waar we mee aan de slag gaan.

Een positieve observatie met betrekking tot het voorkomen van een afvalstroom is onze papieren koffiebekerstroom. Deze is nagenoeg geheel als afvalstroom komen te vervallen. Hoe we dit deden en hoe u in een productie-omgeving de koffiebeker stroom kunt aanpakken, leest u in dit blog.

Learnings uit 2023 Zero Waste Week - De koffiebeker | #ZeroWasteChallenge Milgro

2024-05-27 14:45:00 In gesprek met een collega: Het prullenbakpraatje

U kent het wel: een afvalstroom waarover veel twijfel bestaat in welke afvalbak hij weggegooid mag worden. Een afvalstroom waar u met uw collega's bij het koffieapparaat, of in dit geval de afvalbak, over doorpraat. We bespreken deze stromen tijdens de prullenbakpraatjes. Vandaag: de eierschalen.

 

2024-05-27 13:00:00 Sturen op gedrag, sleutel van succes

Vandaag staat ons Zero Waste Week-programma in het teken van gedrag. Een van onze inzichten uit de afgelopen challenge was dat het bespreken van gedrag rondom correct scheiden, hoe afval te voorkomen en welke alternatieven er bestaan, zorgt voor het daadwerkelijk nemen van stappen richting Zero Waste. Daarom starten we de week met een informatieve lunchsessie waarin we alle medewerkers meenemen in de correcte scheiding van afvalstromen. Door middel van een interactieve presentatie nam onze Waste Engineer Milan ons mee in een interactieve presentatie. Het voorkomen van afvalstromen en het gedrag rondom het reduceren van afval werden tijdens deze sessie besproken.  Lees meer in ons blog: stimuleer Zero Waste-gedrag binnen uw organisatie. Lees meer in ons blog stimuleer Zero Waste Gedrag binnen uw organisatie

Sturen op gedrag, sleutel van succes | #ZeroWasteChallenge Milgro

2024-05-27 11:15:00 Definitie van Zero Waste

In ons blog, de definitie van Zero Waste beschrijven we de verschillende interpretaties van zero waste en ook geven we onze visie op de definitie. Milgro definieert afval als een grondstof die de weg kwijt is en daarmee focussen wij op het terugdringen van verspilling van grondstoffen en het verlengen van de levensduur van grondstoffen. 

Definitie van Zero Waste | #ZeroWasteChallenge Milgro

2024-05-27 09:55:00 Inzicht als startpunt om te verbeteren

Afgelopen Zero Waste Week deden we een challenge en wogen we iedere dag alle afvalstromen op kantoor en probeerden we deze naar een minimum te krijgen in volume. Door het gesprek aan te gaan over mogelijkheden tot voorkomen, alternatieven bespreken kwamen we tot duurzame innovaties op kantoor. Maar hoe staan we er dit jaar bij de start van de Zero Waste Week voor? Hebben we deze reductie vastgehouden of zelfs voortgezet?  Zie de analyse van de wastelab hier.

 

Inzicht als startpunt om te verbeteren  | #ZeroWasteChallenge Milgro

2024-05-27 00:00:00 We zijn van start met de Zero Waste Week

Vandaag, maandag 27 mei gaan we van start met de zero waste week. Tijdens deze week delen we zoveel mogelijk oplossingen voor afvalstromen om deze beter te verwerken, te vermijden of drastisch te reduceren. We gaan van start met het delen van de learnings van afvalvrije oplossingen die zijn geimplementeerd tijdens de Zero Waste Week van vorig jaar. Leest u mee?

We zijn van start met de Zero Waste Week | #ZeroWasteChallenge Milgro