šŸ“…

Webinar op 12 mrt 2024 over

CSRD > Schrijf je nu in

Auteur

Milgro

Datum

26 mei 2023

Leestijd

1 minuut

Week zonder Afval: de oplossingen voor koffiedrab

Tijdens de Week zonder Afval analyseren we dagelijks het bedrijfsafval op ons kantoor. Gisteren vond de vierde waste lab plaats, waarin we aandacht hebben besteed aan de hoeveelheid koffiedrab. We zagen dat koffiedrab behoort tot een van onze grote afvalstromen. Om dit probleem aan te pakken, hebben we de volgende oplossing bedacht: oesterzwammen kweken.

Oesterzwammen kweken

Oesterzwammen (Pleurotus ostreatus) zijn een van de meest populaire eetbare paddenstoelen en hebben de unieke eigenschap dat ze gedijen op een voedingsbodem van koffiedrab. Door koffiedrab te mengen met andere organische materialen zoals stro of houtsnippers, kunnen we een ideale voedingsbodem creƫren voor oesterzwammen. Het mycelium van de oesterzwammenkolonie voedt zich met de voedingsstoffen in de koffiedrab, waardoor het afval wordt omgezet in een waardevolle en smakelijke bron van eiwitten en vezels.

Door van koffiedik oesterzwammen te maken, gebruiken we deze waardevolle voedingsstoffen direct, in plaats van ze te composteren. Dit draagt ā€‹ā€‹bij aan de vermindering van de impact op het milieu en helpt kostbare natuurlijke hulpbronnen te behouden.

oesterzwammen

Tips of ideeƫn?

Heeft u tips of ideeĆ«n voor het voorkomen van afvalstromen? Laat het ons weten! We horen graag wat u doet om bijvoorbeeld voedselverspilling te verminderen of verpakkingsafval te vermijden. We nemen uw suggesties mee in onze volgende blogs, waarin we oplossingen voor diverse afvalstromen bespreken.