Auteur

Milgro

Datum

22 oktober 2019

Leestijd

1 minuut

Stappen maken in verduurzaming sierteelt

Milgro reduceert en verduurzaamt samen met sierteelt service provider Xpol de afvalstromen van haar locatie in Rijsenhout.

Significante resultaten en afname in CO2-emissies

Xpol is een internationaal actieve sierteelt dienstverlener en al enige tijd is zij bezig om de afvalstromen binnen de hele supply chain van kweker tot consument te optimaliseren. Om de volgende stap te maken in deze optimalisatie zocht zij in 2018 Milgro als partner. “De resultaten het afgelopen jaar zijn nog beter dan we hadden verwacht”, aldus Marco Minck, operations manager bij Xpol.

Vanuit inzicht naar optimalisatie

Milgro’s aanpak start bij het verkrijgen van inzicht in de afvalstromen en vervolgens worden deze stromen geoptimaliseerd. Zo hebben wij bij Xpol ingezet op het optimaler scheiden van reststromen. Hierdoor worden kleinere containers ingezet en komen er meer opbrengsten uit deze mono stromen. Om de afvallogistiek efficiënter in te richten is de opstelling op de productievloer gewijzigd. Het aantal transportbewegingen is door deze optimalisatie afgenomen en dit resulteert weer in een afname in CO2-emissies.

Verdere verbetering door reduceren verpakkingsmateriaal

Maar daar stopt het niet met verbeteren. Voor het komende jaar zullen Milgro en Xpol onder andere samen gaan kijken naar alternatieven voor de materialen die in de keten worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan biologisch afbreekbare alternatieven voor plastic hoezen voor boeketten. Een ander belangrijke doelstelling is het reduceren van het gebruik van verpakkingsmateriaal.

Wilt u het volledige nieuwsbericht van Xpol lezen, klik hier.