Auteur

Milgro

Datum

29 januari 2021

Leestijd

2 minuten

De digitale transformatie van het afvalproces

Digitale technologie gebruiken om processen efficiënter te maken en meer waarde te creëren klinkt als een enorme kans voor bedrijven. Veel markten en processen zijn digitaal getransformeerd en kennen nieuwe afzetmogelijkheden en zien nieuwe toetreders die de bestaande markten verstoren. Denk aan de talloze mobiele en web applicaties, blockchain voor cryptovaluta’s, machine learning, augmented reality, drones voor bezorging en andere proces automatisering technologieën. Maar niet alleen voor primaire processen liggen hier enorme kansen, ook voor secundaire processen zoals het afvalproces.

Een digitaal afvalproces biedt kansen

Traditioneel vormt het afvalproces de schaduwkant van de bedrijfsvoering. Iets dat liever uit het zicht, dan in het zicht wordt gehouden en ook omdat het een secundair bedrijfsproces gaat ligt hierop minder de focus. Zonde, want een digitale transformatie biedt juist enorme kansen om afval effectiever en efficiënter te gaan managen. Tevens is het een goede opstap om niet alleen kosten te besparen, maar ook om als organisatie verder te verduurzamen.

Terug in regie over afvalproces

Digitalisatie van het afvalproces levert inzichten waarop doelen kunnen worden gesteld. Dit zorgt voor sturing en stimuleert een continue focus op het optimaliseren van het proces. Daarnaast prikkelt deze digitale transformatie ook een verbeterde samenwerking tussen afdelingen. Dit omdat alle afdelingen binnen zijn of haar verantwoordingsgebied dezelfde databron gebruiken.

amcor-vierkantMet de keuze voor Milgro en haar digitale aanpak zijn we veel minder tijd kwijt met afval-gerelateerde processen. Ook rapportages kosten veel minder tijd. Verder zorgt de samenwerking ook voor optimalisaties op basis van advies en met de ondersteuning vanuit Milgro.

Ivo Ijsseldijk, QHSE manager Amcor Flexibles

Voordelen van digitaal afvalmanagement

  • Effectieve samenwerking binnen één platform
  • Efficiënt afvalmanagement, van order tot facturatie
  • Verbeterde financiële inzichten
  • Verlaging van de foutmarge
  • Opstap naar duurzaam afvalmanagement

New call-to-action

 

Digitale transitie is tijdrovend

Het digitaliseren van een proces start met een visie, een implementatieplan en het vrijmaken van een projectteam ofwel aansluiten van een externe partner dat zorg draagt voor het traject. Het doel is vaak om met zo min mogelijk tijd en middelen deze omslag te maken. Goed nieuws voor wat betreft het digitaliseren van het afvalproces, want het investeren van veel tijd en geld is niet nodig. Door gebruik te maken van een bestaand gerenommeerd platform en een ervaren partner kan het proces zonder al te veel effort vanuit uw organisatie worden doorgevoerd.

Van een digitale transformatie naar een grondstoffentransitie

Het verlagen van de negatieve impact van organisaties op het milieu is een belangrijk focusgebied van bedrijven, ook vanuit regelgeving van de overheid. Door juist inzicht te creëren in alle processen, inclusief het afvalproces, ontstaat er een werkwijze dat richting en focus geeft aan het verduurzamen van de bedrijfsvoering. De opstap naar een grondstoffentransitie begint bij het duurzaam managen van afval, het beperken van onnodige verspilling en, in een volgende stap, het duurzaam managen van grondstoffen. Echter zonder kennis over de outflow van de organisatie, kan er geen sturing gegeven worden op de inflow.

De tijd om het afvalproces te digitaliseren is nu

Nu de kansen die het digitaliseren van het afvalproces met zich meebrengt duidelijk zijn, is het tijd om de eerste stap te nemen. Vraag gratis en vrijblijvend een waste scan  aan. Een van onze experts neemt contact op om uw afvalproces door te meten. Zodoende weet u precies waar de kansen liggen specifiek voor uw bedrijf en kan de digitaliseringsslag gemaakt worden.

Nog niet overtuigd van de kansen die in het blog zijn toegelicht. Lees dan onze factsheet.

New call-to-action