📅

Webinar: CSRD, hoe starten? | do 12 sept en on demand te bekijken

Meld u aan

Author

Milgro

Date

18 december 2023

Reading time

1 minute

Technische Unie: Een kleine verandering met grote impact

Technische Unie Strijen, bekend als groothandel in oplossingen voor installatie en industrie, heeft 41 vestigingen en 3 distributiecentra. In het distributiecentrum in Strijen belandt jaarlijks een grote hoeveelheid hout in de afvalcontainer. Dit bestaat grotendeels uit wegwerppallets, incourante pallets en los hout zoals balken en planken. De wegwerppallets worden apart gesorteerd en afgevoerd voor hergebruik. De incourante pallets en het hout werden voorheen beiden als afval gesorteerd en afgevoerd.

Lucht vervoeren

"Het vullen van de containers met hout en het stapelen van de pallets was een tijdrovende en arbeidsintensieve klus", vertelt Michel den Besten
Voorman Interne Dienst bij het DC in Strijen. "Bovendien vervoerden de vrachtwagens, door het los storten van het hout in de afvalcontainers, meer dan 60% lucht, ondanks dat de containers vol leken. Samen met Milgro is gezocht naar een betere bestemming voor dit hout". "Dit past", zoals Technische Unie ook zelf stelt, "beter bij een prachtige grondstof die, in een tijd waarin de circulaire economie steeds belangrijker wordt, de naam 'afval' niet meer zou mogen dragen".

technische-unie-logo2“Samen met Milgro zijn we op zoek gegaan naar een oplossing die beter, duurzamer en kostenbesparend was. We zijn trots te melden dat dit gelukt is."

Houtsnippers als grondstof

De oplossing werd gevonden in de vorm van een Roll-Packer én een andere verwerkingsmethode. De Roll-Packer is een gigantisch apparaat dat oude pallets en ander hout met een draaiende wals tot houtsnippers vermorzelt. Hierdoor werd de vulgraad van de containers verhoogd van gemiddeld 3.200 kg naar 9.000 kg.

technische-unie

De resultaten

Doordat al het hout nu bij elkaar wordt verzameld en de containers geen lucht meer vervoeren, werd een reductie van 112 transportritten per jaar gerealiseerd. Bovendien worden de houtsnippers naar een recyclebedrijf gebracht die er haardblokken en kattenbakvulling van maakt, wat (bij een 50/50 verdeling) een CO2-besparing van circa 11 ton per jaar oplevert. Een derde winstpunt is behaald op de werkvloer, waar de klus minder tijdrovend en minder arbeidsintensief is geworden. Drie keer winst, dat noemen wij een goede samenwerking.

Meer weten?

Marco-vierkantWilt u meer weten over onze aanpak of in een vrijblijvend gesprek de mogelijkheden voor uw organisatie doornemen? Maak dan nu een afspraak met  Marco de Groot, Circular Economy Officer Logistiek bij Milgro.