Auteur

Milgro

Datum

13 maart 2017

Leestijd

1 minuut

Groen spreker Inspiratiecafé

Op 8 maart jl. organiseerde de gemeente Schiedam samen met Nederland Circulair! en PulsUp een verdiepingsbijeenkomst Circulaire Economie: “Inspiratiecafé: Bruikbare Circulaire Economie in de Schiedamse praktijk”. Het was een succesvolle bijeenkomst met 45 deelnemers in het ONS-Pand te Schiedam. Laurens Groen was namens Milgro aanwezig om het belang van controle over reststromen toe te lichten.

Wethouder Marcel Houtkamp verwelkomde de gasten met een inspirerend verhaal over de ontwikkeling van duurzaamheid in het algemeen en in Schiedam in het bijzonder. Vervolgens verzorgde Douwe Jan Joustra van Nederland Circulair! een inleiding over de basis van de circulaire economie. Aan de hand van voorbeelden liet Freek van Eijk van NederlandCirculair! zien welke kansen er liggen voor het delen van grondstoffen, overstappen naar services, afval als grondstof, gebruikmaking van duurzame energieopwekking op platte daken en revitalisatie van leegstaande gebouwen. Jan Jongert van Pulsup lichtte toe hoe men meer kan doen met reststromen.

Laurens Groen van Milgro legde uit hoe je zicht krijgt op materiaalstromen en welke kansen dat biedt. Met het geautomatiseerde systeem van Milgro kunnen de materiaalstromen in een bedrijf worden gevolgd en wordt het gebruik en het verlies van materiaal per stap in het proces inzichtelijk. Door het verzamelen van data is de reststroom voorspelbaar aan de hand van de geplande productie. Of zoals Groen het verwoordde: “Afval is een grondstof die de weg kwijt is. Wij maken de weg inzichtelijk door middel van data, zodat men kan sturen op minder afval en hoogwaardige reycling."

Bekijk hier een impressie van de dag: filmverslag inspiratiecafé.