🗑️

Webinar: CSRD (English) | 23 april 2024

Registreer

Auteur

Milgro

Datum

17 januari 2019

Leestijd

1 minuut

Week van de Circulaire Economie - 2019

Van overrijpe banaan tot slooppuin

In het kader van de Week van de Circulaire Economie stortten zo’n 30 deelnemers zich afgelopen dinsdag op de vraag: hoe haal ik meer waarde uit de grondstoffen van mijn bedrijf? Van consumentenafval tot slooppuin; iedere deelnemer had zijn eigen reststroom 'meegebracht'. De workshop werd geleid door Erik Hoeksema en Michiel Hondema van Milgro’s innovatiedivisie Wastelab.

Aangezien de achtergronden van de deelnemers zeer divers waren – van producent tot adviseur tot afvalverwerker – kregen zij eerst een snelcursus ‘reststromen verwaarden’. Hoe ontstaan afval en verspilling binnen een bedrijf? Hoe bepaal je welke reststroom het meest kansrijk is om hoger te verwaarden? Welke verwerkingstechnieken bestaan er al? En hoe bouw je een kansrijke business case?

Aan de hand van het voorbeeld van een bananenimporteur die wekelijks tonnen onbruikbare bananen naar de vergister stuurt, liet Erik Hoeksema zien hoe Wastelab partners helpt om meer waarde uit zo’n reststroom te halen.

Na een korte koffiepauze gingen de deelnemers in kleine groepjes aan de slag met een eigen voorbeeld. Uiteraard was een middag te kort om alle cases volledig door te spreken. De discussie werd dan ook geestdriftig voortgezet tijdens de borrel.