Auteur

Milgro

Datum

8 oktober 2018

Leestijd

1 minuut

Regie over afvalstromen op nieuwe locatie DHL

Onlangs opende DHL Parcel officieel de laaddeuren van zijn gloednieuwe sorteercentrum in Amsterdam dat gebouwd is volgens de BREEAM-excellent norm. Ook voor Marco de Groot, consultant resource management logistiek bij Milgro is dit een mooi moment, want hij heeft vanaf het begin meegedacht over het beheersen van de afvalstromen op deze nieuwe locatie van de op een na grootste pakketvervoerder van ons land.

“Door de kennis en ervaring die we hebben opgebouwd op andere locaties van DHL Parcel, wisten we precies welke soorten en volumes aan reststromen we konden verwachten,” vertelt De Groot. “Daarnaast hebben we al vroeg in de ontwerpfase een inspirerende brainstormsessie georganiseerd waar we samen met DHL hebben nagedacht over bijvoorbeeld veiligheid, efficiënte interne afvalbewegingen en bewustwording onder het personeel van DHL.”

Flexibiliteit en bewustwording

Vanuit de filosofie ‘grip op afval’ neemt Milgro voor DHL Parcel de regie over alle afvalstromen in handen. “Het voordeel van meedenken vanaf de ontwerpfase is dat we meteen de juiste inzamelmiddelen op de juiste plek konden zetten,” aldus De Groot. “De container voor A-hout staat nu bijvoorbeeld onder het laaddock, zodat de medewerkers niet met kapotte - en dus instabiele – pallets naar buiten hoeven te rijden.” Maar Milgro biedt juist ook flexibiliteit bij veranderende volumes, én anticipeert dankzij de datagedreven aanpak op fluctuaties in afvalstromen.

Daarnaast wordt afvalscheiding aangemoedigd met behulp van visual management; niet alleen op de werkvloer, maar ook op kantoor. Zo staan er zogenaamde ‘droppers’ in de kantooromgeving: afvalbakken voor papier, koffiebekertjes en restafval die door hun kleur en vorm correct gebruik stimuleren.

Klaar voor de toekomst

Al meer dan 10 jaar verzorgt Milgro het onafhankelijk afvalmanagement voor de verschillende bedrijfsonderdelen van DHL, waaronder DHL Parcel. De aanpak van Milgro, die zich richt op winstgevende duurzaamheid, past goed bij de duurzame ambities van DHL, zoals die zijn beschreven in het Go Green-programma van het bedrijf. De nieuwbouw in Amsterdam heeft bijvoorbeeld 4700 zonnepanelen op het dak, die in 80% van de energiebehoefte van de locatie kunnen voorzien.

DHL Parcel groeit snel door de wereldwijde toename in e-commerce, en investeert stevig in zijn netwerk van moderne sorteercentra. De volgende mijlpaal is het grootste e-commerce sorteercentrum in Zaltbommel, dat nóg duurzamer wordt. Ook daar is Milgro als expert op gebied van circulair grondstoffenmanagement natuurlijk weer bij betrokken.