­čôů

Webinar op 12 mrt 2024 over

CSRD > Schrijf je nu in

Auteur

Milgro

Datum

6 december 2023

Leestijd

3 minuten

Afvalbeheer in spoedsituaties: de voordelen van snel handelen

In de dynamische wereld van bedrijfsoperaties komen spoedsituaties en onverwachte productiestops regelmatig voor. In deze situaties is het belangrijk om snel en adequaat te handelen als het gaat om afvalbeheer. Tijdige actie kan namelijk leiden tot kostenbesparingen en een kleinere milieuvoetafdruk. Dit blog belicht hoe doordachte voorbereiding en tijdige actie leidt tot het minimaliseren van de impact op afvalkosten en milieu.

Het voordeel van vroegtijdige actie

Een doeltreffend afvalbeheer begint bij anticipatie en planning. Door proactief te handelen, kunnen ondernemingen effici├źntere en milieuvriendelijkere afvaloplossingen implementeren. In spoedsituaties is het echter niet altijd mogelijk om vooraf te plannen. In deze gevallen is het belangrijk om snel te schakelen en een passende oplossing te vinden.

Tijdige actie kan leiden tot de volgende voordelen:

  • Kostenbesparingen: Met doordachte voorbereiding, kunnen bedrijven kosten besparen op afvalverwerking. Dit kan bijvoorbeeld door afval te scheiden en te recyclen, of door het afval te laten composteren of verbranden bij een gespecialiseerde verwerker.
  • Betere milieuprestaties: Door afval te scheiden en te recyclen, kunnen bedrijven hun milieuprestaties verbeteren. Dit kan bijdragen aan het verminderen van de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen wordt gebracht, en het besparen van grondstoffen en energie.
  • Betere bedrijfsvoering: Door snel en adequaat te handelen, kunnen bedrijven de impact van een spoedsituatie op hun bedrijfsvoering minimaliseren. Dit kan ervoor zorgen dat de productie snel weer op gang kan komen en dat de klantenservice niet wordt verstoord.

Voorbeelden

Hieronder geven we enkele voorbeelden van hoe Milgro bedrijven kan helpen om de voordelen van vroegtijdige actie bij afvalbeheer in spoedsituaties te realiseren:

Misdruk of fout in verpakking voedingsmiddelen

Stelt u zich een scenario voor waarin een fout in de verpakking of een misdruk ontdekt wordt, net voordat de producten klaarstaan voor verzending. Op zulke momenten is snelle en doordachte actie nodig. Milgro neemt hierbij een belangrijke rol op zich. Dankzij ons uitgebreide netwerk van verwerkers kunnen we niet alleen snel schakelen, wat tijdwinst oplevert, maar zorgen we ook voor een milieubewuste afvalverwerking, rekening houdend met opties in lijn met de geldende wetgeving rondom THT en TGT. Onze aanpak garandeert dat we niet alleen snel handelen, maar ook volledig voldoen aan de wettelijke normen voor voedselveiligheid en -kwaliteit.

Het testen van een machine of productielijn

Wanneer u nieuwe machines of een productielijn wilt testen, is de kans groot dat hierbij afval vrijkomt. Het is slim om hierop voorbereid te zijn. Door samen met Milgro ruim van tevoren een afvalverwerkingsstrategie te ontwikkelen, kunnen we inspelen op de unieke uitdagingen die deze testfase met zich meebrengt. Afval dat vrijkomt tijdens testen kan afwijken van uw reguliere stromen. Door samen te werken zorgen we ervoor dat dit afval verantwoord wordt afgevoerd. Hierbij houden we altijd rekening met de effici├źntie van uw operatie. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat u zich kunt concentreren op de testen zelf, wetende dat het afvalbeheer in goede handen is.

Onvermijdelijke productieoverschotten

Productieoverschotten komen vaak voor, met name door factoren zoals seizoensgebonden veranderingen of schommelingen in de marktvraag. Het is verstandig om hierop voorbereid te zijn. Een vroege samenwerking met Milgro voor het ontwikkelen van strategie├źn voor hergebruik of recycling van deze overschotten kan leiden tot zowel economische als milieuvoordelen. Bijvoorbeeld, een producent van vruchtensappen kan tijdens de oogstperiode een overschot aan bepaalde fruitsoorten ervaren. Door een plan te hebben voor het snel verwerken of herverdelen van dit fruit, kan het bedrijf voedselverspilling verminderen en tegelijkertijd waardevolle producten leveren aan markten of sectoren waar vraag is naar deze grondstoffen.

Incidentele afvalstromen

Incidentele afvalstromen, die bijvoorbeeld ontstaan tijdens onderhoudsbeurten of renovaties, vragen om een doordachte aanpak. Door vooraf te plannen hoe met dergelijke afvalstromen om te gaan, kan een bedrijf de impact op de normale bedrijfsvoering minimaliseren. Dit kan betekenen dat er gezocht wordt naar manieren om afval te scheiden en te recyclen, wat niet alleen de ecologische voetafdruk verkleint, maar ook kan leiden tot een aanzienlijke kostenbesparing.

Vroegtijdige aanpak met Milgro

Milgro, met onze uitgebreide ervaring in het veld, begrijpt de urgentie en complexiteit van deze situaties. Wij hebben ruime ervaring in het ondersteunen van bedrijven door snel en effici├źnt te handelen bij aanvragen die afwijken van het reguliere afvalproces en spoedaanvragen, zonder de ecologische impact uit het oog te verliezen. Dit is niet alleen een stap in de richting van duurzamere bedrijfsvoering, maar ook een investering in een effici├źntere, betrouwbaardere toekomst voor uw bedrijf.

voorkomen-incidenten-vierkant

Schakel nu een afvalexpert in!

Doordachte voorbereiding en tijdige actie zijn essentieel voor effectief afvalbeheer in spoedsituaties. Milgro kan u helpen om deze uitdagingen aan te gaan, door snel en effici├źnt te handelen en daarbij rekening te houden met de ecologische impact.

Neem vrijblijvend contact op