Eerst wordt uitgelegd wat een afkeur is met een aantal voorbeelden. Daarna legt het artikel uit hoe je een afkeur binnenkrijgt, hoe je deze beoordeeld en als laatste hoe je deze verwerkt.
1. Wat is een afkeur?
Binnenkomende vrachten met gescheiden afvalstomen worden altijd gekeurd. Deze keuring is noodzakelijk om de kwaliteit van het recycling proces te kunnen waarborgen. Een hoge mate van materiaalvervuiling leidt tot een afkeur. De ontvanger kan dan de vracht voor een deel of volledig afkeuren.
2. Voorbeelden van afkeuren op afvalstromen
Afkeur afvalstroom hout
De kwaliteit van hout heeft betrekking op de verschijningsvormen (soort materiaal), niet over de conditie van het materiaal (mate van beschadiging).
Hout valt in 3 kwaliteiten te verdelen:
A-hout
Massief en onbehandeld hout zoals pallets en afkorthout van vol hout en zagerijen, dus geen hardhout, verrot hout en hout uit funderingswerken.
A-hout is schoon, ongeverfd en onbehandeld hout en wordt veel gebruikt als verpakkingsmateriaal voor pallets, kisten en kratten. Het meeste A-hout wordt hergebruikt in de spaanplaatindustrie. Daarnaast wordt afvalhout gebruikt als biobrandstof voor de bio-industrie ten behoeve van energieopwekking. Van het oude hout worden brandstofkorrels gemaakt voor gebruik in energiecentrales en kalk- en cementfabrieken.
B-hout
Behandeld hout, of een mix van onbehandeld en behandeld hout. Hardboard, zachtboard, geplastificeerde houtsoorten, spaanplaten, vezelplaat, geperst hout, houten meubels (geen rotan) vrij van bekledingen en vervuilingen en geschilderd hout (deuren en kozijnen)
Dit type afvalhout wordt vooral gebruikt voor energieterugwinning. Het houtafval dient dan als brandstof (in de vorm van RDF-korrels of RDF-blokken) voor bijvoorbeeld elektriciteitscentrales.
C-hout
Dit soort hout is bewerkt met stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Denk hierbij aan MDF en Bielzen hout.
C-hout mag alleen als brandstof worden toegepast met als doel energieopwekking. Materiaalhergebruik is niet toegestaan, omdat het hout giftige stoffen bevat.
Voorbeeld van een binnenkomende ticket afkeur op hout
Afkeur afvalstroom perscontainer karton/folie
De meeste ontdoeners hebben een perscontainer staan voor de afvalstroom karton/folie. Bij de afvalstroom karton heb je niet zoals bij hout verschillende kwaliteiten. Na het lossen van de perscontainer blijkt dat er naast karton en folie nog meer afvalstromen zijn aangetroffen.
Zoals je op de foto ziet zit er naast karton en folie ook andere afvalstomen tussen (straps, tuinslang, een folierol).
Voorbeeld van een binnenkomende ticket afkeur op karton
Afkeur afvalstroom Bouw en Sloop
De ontdoener heeft een container aangevraagd voor bouw en sloop afval. Na het lossen van de container blijkt dat er ook plastic, piepschuim en betongruis in zit. De ontvanger stuurt ons een afkeur door.
Voorbeeld van een binnenkomende ticket afkeur op bouw- en sloop afval
Dit zijn 3 voorbeelden van afvalstromen waarbij een afkeur binnen van kan komen. De lay-out van de afkeur is per ontvanger verschillend. Hetzelfde geldt voor de acceptatievoorwaarden. *acceptatievoorwaarden zijn de voorwaarde hoe de afvalstroom aangeleverd moet worden.
3. Hoe krijg je een afkeur binnen?
Er zijn 2 manieren waarop een afkeur binnen kan komen.
- Via een ticket
De meest voorkomende melding van een afkeur krijg je binnen via een ticket (bovenstaande voorbeelden). De ontvanger heeft een afvalstroom bij de ontdoener opgehaald en constateert een afwijking. De ontvanger maakt een melding bij Service & Support.
- Via een taak van de afdeling Backoffice
Als er een afkeur op een afvalstroom is geweest en deze is niet gemeld bij Service & Support, maar staat wel op de factuur ontstaat er een afwijking op de factuur. De factuur komt namelijk niet meer overeen met de verwachte kosten en de afkeur staat niet geregistreerd. De afdeling Backoffice constateert dit en maakt een taak aan voor Service & Support om deze afwijking te onderzoeken.
Voorbeeld:
4. Hoe beoordeel je een afkeur?
Als we een afkeur binnenkrijgen ga je deze eerst beoordelen alvorens je deze verwerkt en meldt bij de ontdoener.
- Reden van afkeur
Wat is de reden van de afkeur? Hoe is deze afkeur tot stand gekomen? Is de afkeur terecht? - Datum van uitvoering
Is de datum van uitvoering bekend? Dit moet je weten omdat je de ontdoener ook dient te informeren. - Soort stroom afgekeurd van X naar Y
Is het bekend naar welke afvalstroom de vracht wordt afgekeurd? Dit moet je weten zodat Datacenter de juiste afvalstroom factureert en de juiste tarieven gebruikt. - Deels of volledig afgekeurd?
Is de vracht deels of volledig afgekeurd? Geeft de ontvanger dit niet aan, dan vraag je er naar. Op basis van de meegestuurde foto’s kan je dan beoordelen of de afkeur terecht is. - Foto’s van het afval
Heeft de dienstverlener foto’s meegestuurd en is de afwijking duidelijk zichtbaar? Zo niet, dan vraag je om meer foto’s. Zonder foto’s of onduidelijke foto’s kunnen we de afkeur niet accepteren.
6. Hoe verwerk je een afkeur?
Als de afkeur terecht is maak je een taak aan voor Datacenter en informeer je de ontdoener. Is de afkeur van dezelfde afvalstroom binnen een half jaar 3x binnengekomen? Informeer dan ook de Waste Engineer (WE) via een taak zodat de WE met de locatie de afvalstroom kan optimaliseren.
(voorbeeldticket)
(1) Er komt een afkeur binnen via een ticket:Aangeleverde foto’s:
In dit voorbeeld is niet duidelijk of de vracht deels of volledig is afgekeurd en naar welke afvalstroom de vracht is afgekeurd, een collega reageert op de afkeur.
De ontvanger reageert:
Met dit antwoord kunnen wij niets, wij moeten de percentage / aantal kilogram en de stromen van de afkeur weten zodat Datacenter dit in de order kan aanpassen. Als dit niet gebeurt ontstaat er een interne actie omdat de factuur van de ontvanger niet overeenkomt met de verwachte kosten.
S&S antwoord:
Ontvanger reageert:
Nu is de informatie compleet. Na deze mailwisseling blijkt dat de container A-hout niet volledig is afgekeurd. Op een totaalgewicht van 3.440 KG is 2750KG afgekeurd naar B-hout en 20KG naar restafval.
Normaal gesproken bij het uitsorteren van de stromen worden er ook sorteerkosten in rekening gebracht, maar die zijn bij deze afkeur niet vermeld. Als de sorteerkosten worden vermeldt geef je deze ook door aan Datacenter in stap 4.
Nu alle informatie is verzameld kan je de afkeur beoordelen. Dit doe je op basis van de foto’s die je ontvangen hebt en de aangeleverde informatie. Op basis van de foto’s kunnen we inderdaad concluderen dat er B-hout en restafval zijn aangetroffen in de vracht. Je kunt niet exact weten of dit daadwerkelijk 2750 KG en 20 KG is, maar er wel van uitgaan dat dit klopt aan de hand van de foto’s. Afkeuren worden doorgegeven in kilogrammen of percentages.
Stel dat je op de foto’s maar een paar stukken B-hout ziet en de ontvanger geeft aan dat de vracht voor 70% is afgekeurd naar B-hout dan kan je hier over in gesprek gaan. Bij twijfel kan je ook een collega laten meekijken.
(4) Afkeur verwerken
Als je de afkeur hebt beoordeeld ga je de afkeur verwerken.
- Je maakt een taak aan voor de Datacenter medewerker die aan de ontdoener gekoppeld is. Dit kun je zien door op de bedrijfspagina van de ontdoener in Hubspot of op het klantscherm in Sl!ms.
- Je geeft het percentage / gewicht door van de afkeur
- De afvalstroom waar de vracht naar afgekeurd is
- De inkoop en verkoopmarge van de afvalstroom
- Eventuele sorteerkosten + 35% marge
(voorbeeld van het ticket)
De aangeboden afvalstroom is A-hout
De afkeur is:
2750KG -> B-hout
20 KG -> Restafval
Als de afvalstromen waarnaar deze vracht deels zijn afgekeurd staan ingericht bij de ontdoener (van dezelfde ontvanger) blijft het inkoop en verkooptarief hetzelfde. Is de afvalstroom niet ingericht bij de ontdoener zoek je in de prijslijst van de het tarief op en is de verkoopmarge 35%
In dit geval is de afvalstroom restafval ingericht bij de ontdoener en B-hout niet.
Taak aan Datacenter collega:
Je informeert de ontdoener over de afkeur zodat ze op de hoogte zijn van de afwijkende kosten en hier in het vervolg op kunnen letten.